• 9.370.308 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Maartje Bakers

Plot Dansmariekes

Voor de meisjes van drumfanfare Beatrix is majorette zijn meer dan de mogelijkheid om in een kort rokje te paraderen op straat. Het culturele verenigingsleven in het Noord-Brabantse dorp Dongen biedt hen de mogelijkheid om zich binnen de veilige grenzen van een kleine gemeenschap te ontplooien van meisje tot jonge vrouw. De documentaire Dansmariekes schetst een sfeervol beeld van het dorpsleven in Nederland aan de hand van de belevingswereld van een aantal jonge majorettes.

avatar van gotti

Een heerlijke schets van dorpse kneuterigheid en kleinburgelijkheid. Uitermate herkenbaar.

Dit was dus ook de docu die ik aanprees bij de HKU terwijl, zonder dat ik het wist, die maakster tegenover me zat. Erg lollig.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

"Maarn is een gat en in Dongen is ook niet veel te doen."

Op Cultura24 in het kader van een een week over Nederlandse cultuur.

Dansmariekes dus een soort van Nederlandse cheerleaders die in tegenstelling van hun Amerikaanse collega's niet de sportteams aanmoedigen, maar voor de fanfare uitlopen.

Mooi in het typische beeld van Nederland, de overbekende houten schuttingen en het rotweer met Sinterklaas en Carnaval...uitgerekend wanneer de dansmariekes in vol ornaat mogen paraderen.

Ook akelig herkenbaar: niemand die even de muziek via de installatie uitzet als de fanfare er aan komt.

De liefdesproblematiek van de 11 t/ m 18-jarigen haalt de charme wat weg zeker als er voor de derde en vierde keer op teruggekomen wordt.