Allerzielen (2005)
Nederland
Geregisseerd door: Mijke de Jong, Nicole van Kilsdonk, Eddy Terstall, Maarten Treurniet, Michiel van Jaarsveld, Gerrard Verhage, Mariecke van der Linden, Peter de Baan, Constant Dullaart, Marco van Geffen, Norbert ter Hall, Rita Horst, David Lammers, Tim Oliehoek, Rob Schröder, Hanro Smitsman en Meral Uslu
Met onder meer: Jos Tobé, Ali Cifteci, Sallahedin Sellami
6,9 (88)
Releasedatum: 7 april 2005
Plot Allerzielen
Een toevallig clubje schrijvers en regisseurs heeft het initiatief genomen om op korte termijn een gezamenlijke film te maken als reactie op de schokkende moord op Theo van Gogh. Na alle grote woorden in de media richten zij zich op de kleine verhalen. Even geen politieke analyses van goedgebekte politici, maar aandacht voor verdriet en hoop, voor de buurvrouw en de bakker en de trambestuurder. Verhalen aan de rand van de moord. Onder de titel Allerzielen heeft deze groep schrijvers en regisseurs een verzameling gemaakt van 16 ontroerende, grappige, boze, hoopvolle en hopeloze filmpjes die laat zien wat mensen in deze verwarrende tijd beleven.
De films van ALLERZIELEN:
Stabat Mater door Mariecke van der Linden en Rob Schröder
Stofwolk door David Lammers
Storm door Rita Horst
Van 12 hoog door Ger Beukenkamp
Vincent Destombes President Altadis E.U. 08/11/04 Lyon, Frankrijk door Constant Dullaart
Welterusten Wilders door Peter de Baan
Deelnemers aan ALLERZIELEN zijn (in alfabetische volgorde):
Scenarioschrijvers:
Robert Alberdingk Thijm, Katrijn van As, Ger Beukenkamp, Philip Delmaar, Constant Dullaart, Marco van Geffen, Maria Goos, Norbert ter Hall, Michiel van Jaarsveld, Mieke de Jong, Mijke de Jong, David Lammers, Tomas Ross, Rob Schröder en Mariecke van der Linden, Eddy Terstall en Meral Uslu.
Regisseurs:
Peter de Baan, Constant Dullaart, Marco van Geffen, Norbert ter Hall, Rita Horst, Mijke de Jong, Michiel van Jaarsveld, Nicole van Kilsdonk, David Lammers, Rob Schröder en Mariecke van der Linden, Tim Oliehoek, Hanro Smitsman, Eddy Terstall, Maarten Treurniet, Meral Uslu en Gerrard Verhage.
Producenten:
Added Films International, Bos Bros, CCCP, Column Producties, Corona Pictures, IJswater Films, Kleine Storm, Lemming Film, Motel Films, Phanta Vision, Riba Film, Spaghetti Film en Stichting Toekomst.
Vanaf 7 april te zien in de filmtheaters
Check www.cinemadelicatessen.nl[/url] voor theaters
Woensdag 20 april, 20.25 u, bij de NPS op Nederland 3
Webby
Algemeen beeld van Allerzielen is wel goed, maar er zitten wel een aantal slappe, makkelijke filmpjes tussen.
De beste vond ik:
72 Maagden
Storm
Met uitzicht op bloemen
Genade
02/11
Restaurant
Webby
Het laatste filmpje met Marcel Hensema en Dirk Zeelenberg. Heel erg minimaal en grappig, maar met een duidelijke boodschap op het eind.
Art
Je verwart Mijke de Jong en Mieke de Jong. Die eerste is de regisseuse van het filmpje 02/11 en die tweede heeft het scenario geschreven voor Genade.
FisherKing
Genade is niet van Mieke de Jong toch.
Oeps idd :S
FisherKing
Ja, Genade was met erg grote afstand de beste van alle filmpjes. Het enige wat me echt diep wist te raken. Leny Breederveld speelt het ook perfect, en zet precies de juiste toon, in precies het goede ritme.
72 Maagden is vooral goed door de treffende manier waarop Jack Wouterse soms heel treffend gestalte geeft aan Theo van Gogh.
Het afsluitende filmpje van 0/2-11 was ook nog wel treffend. De rest wist me bijna niet te raken, hoewel Met uitzicht op bloemen de problemen aardig schetste. Nachtwacht had erg leuke beelden, vooral dat uitzicht over Centraal en de overgang van nacht naar dag.
Wat geef je voor zo'n wisselvallige collage. Een 3.5 denk ik door de 5 sterren die ik Genade geef.
Wel een opmerkelijk tijdsdocument.
Ondanks enkele ontroerende en zelfs poëtische filmpjes vond ik het meerendeel nogal makkelijk en simpel (o.a. Groeten uit Holland en Betsy vond ik erg matig). 72 maagden was goed en geestig, Sabat Mater was erg mooi en ook 02/11 vond ik erg sterk (vooral die statement van Teeuwen), maar zoals ook al eerder gemeld werd vond ik Genade ook het beste. Deze greep mij persoonlijk ook het meeste aan en dat vind ik vooral het gebrek aan de meeste filmpjes. Ze zijn 'wel leuk', maar of er nou ook écht is boeiend gemeld wordt is de vraag...
Ondanks enkele goeie filmpjes kom ik niet verder dan een 3.
BoordAppel
(vooral die statement van Teeuwen)
Erg grappig inderdaad. Kon ook wel lachen om dat filmpje met die mannen met baarden, hoe heet dat filmpje? Genade vond ik ook het beste en ik ben het er ook mee eens dat het nogal wisselvallig is. Wel mooi geschoten allemaal.
Flipman
Sommige filmpjes waren wat te langdradig of hadden geen duidelijke link met de dood van Van Gogh, maar over het Algemeen waren ze wel prachtig en sprekend. Door de eerste ("Groeten Uit Holland," of...?) zat ik er meteen goed in, want die vond ik qua idee en uitvoering héél briljant.
Ik kan niet zeggen welke ik de betse vind, maar aangezien ik me op sommige momenten een beetje heb verveeld (omdat ik niet altijd de link met kon vinden of omdat het me niet altijd wat te zeggen had naar mijn idee) kan ik geen vijf geven.
Wel 'n vier
!
Webby
Sommige mensen hebben denk ik ook verkeerde verwachtingen van Allerzielen en verwachten alleen (zwaar) drama.
't is een goede mix geworden van drama, comedy en mooie registraties...
as
Een aardige mix is het zeker maar wel een van een zeer wisselvalligniveau. Ik sluit me aan bij de vele die genade een mooi filmpje vonden. Ook de 72 maagden wist de juiste toon te pakken met een weer opperbeste Wouterse. Groeten uit Holland is vermakelijk maar ook een beetje flauw, net als 12 hoog trouwens. Al met al een wisselvallig geheel maar zeker waard om eens te kijken. Al was het maar vanwege de opmerkelijkheid waarmee het geheel tot stand kwam. Kan me niet voor de geest halen dat Nederlandse filmmakers ooit zo eenkennig hebben samengewerkt.
Dustyfan
Jammer dat ik alleen de laatste 35 minuten heb gezien. Hopelijk krijg ik nog eens een kans, want wat ik zag vond ik (op een enkel stukje na) erg bijzonder.
M'n dvdrecorder weigerde vanavond
Maar ik verwacht wel een dvdrelease...
't is een goede mix geworden van drama, comedy en mooie registraties...
BoordAppel
Sommige filmpjes vielen een beetje uit de toon inderdaad. Dat loze filmpje bijvoorbeeld van die vrouw die zich uit een doek rolt. Op dat type films heeft Family Guy eens een briljante parodie gemaakt.
danuz
Zaten inderdaad een paar mooie filmpjes tussen, vooral Genade. Dit filmpje spreekt denk ik veel mensen aan, omdat we allemaal wel is zo over dingen denken. Jammer genoeg kon niet alles me boeien. Wat wel een voordeel was was dat het er visueel allemaal mooi uitzag, vooral het filmpje met de man met een gigantisch zwaard door de romp (naam vergeten).
Quentin
Meerderheid van de filmpjes was vrij sterk sommige zelfs erg goed, enkele wat matiger. 3,5 *
neo
Leuk dat de Veronica gids de enigste is die Koolhoven ook vermeld als regisseur van een filmpje
Quentin
Even uit mijn mailarchief gevist:
Ik dacht dat jij ook bij Allerzielen betrokken was?!!
Was ik ook. Zeker bij de opstart. maar omdat we het belangrijk vonden dat het snel gemaakt zou worden kwam ik in de problemen timewise. Ben nu Schnitzel aan het draaien, dus ik kon het er niet bij doen.
M