• 9.373.254 stemmen

Boy Meets Girl Stories (2005)

Drama / Romantiek | 80 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Mark de Cloe

Met onder meer: Carice van Houten, Tara Elders en Tygo Gernandt

Releasedatum: 14 februari 2005

Plot Boy Meets Girl Stories

De Boy Meets Girl Stories zijn 34 poëtische, filmische verbeeldingen van de gedachten en gevoelens die je hebt als je verliefd bent. De herkenbare filmpjes geven niet zozeer een uitleg, verklaring of definitie. Het zijn eerder gedichtjes die de onbenoembare gevoelens van verliefdheid op een karakteriserende en rake wijze verbeelden.

Vanaf 14 februari te zien in de bioscoop. Maar ook vanaf 1 februari te koop op dvd.

Officiële website: http://www.boymeetsgirlstories.com

avatar van gotti

Korte filmpje mochten toch niet? (ondanks dat die gene die ik zag er erg sterk uit zagen.)

avatar van FisherKing

FisherKing

Vergelijkbaar met die film over Parijs van 28 (ofzo) regisseurs.

avatar van gotti

Je hebt me inmiddels overtuigd FK.

avatar van gotti

Je hebt hem al gezien Kappeuter? Ben benieuwd. Vertel...

Boy Meets Girl Stories is een uniek filmproject van regisseur Mark de Cloe.

Een moedige en geslaagde poging om 'alle' facetten van de liefde in beeld te brengen. Tussen aanhalingstekens, want De Cloe pretendeert geen allesomvattend en volledig werk af te leveren. Daarbij is het onderwerp natuurlijk ook een onuitputtelijke bron.

De film bestaat uit 34 korte filmpjes. Ik ben aangenaam verrast door de herkenbaarheid van situaties. De films raakten bij mij veelal precies de juiste en gevoelige snaar. De films zijn allemaal erg gevarieerd in stylering en tempo. Er is erg veel met vorm ge-experimenteerd, waarbij getracht is de vorm aan te sluiten op de inhoud. De beste films blinken uit in vorm EN inhoud. Het is erg leuk dat in elke filmpje andere acteurs te zien zijn. De castlist is dus enorm en bestaat uit zowel bekende als onbekende acteurs.

Het kijken van deze kleine filmpjes vergt een ander soort concentratie dan je bij het kijken naar een reguliere speelfilm gewend bent. Mij beviel het erg goed om de films meerdere malen te bekijken. Vooral de tweede keer viel bij mij bijna alles op zijn plaats en er zit veel meer in dan je op het eerste gezicht ziet. Je kunt ze ook beter niet allemaal in een keer achter elkaar kijken. Het is prettig om in de sfeer van een filmpje te blijven en ik zette soms de dvd even stop om het even op me in te laten werken. Het is net een zippakketje dat je dan uitpakt in je hoofd.

Zonder te overdrijven; dertien van de 34 films vind ik geniaal. Dit zijn de nummers: 5,7,8,12,13,15,17,18,19,21,24,27,28. Dat zijn voor mij 4,5/5* films.

Wat betreft de overige films; de meeste vind ik goed tot erg goed(3,5/4*). Er zitten uiteraard ook films tussen die ik wat minder geslaagd vond. Met een stuk of 10 films had ik niet zoveel, maar ik denk ook dat dit erg subjectief is. Ik denk dat iedereen zijn eigen favorieten heeft. Het gaat er toch vooral om wat je bij jezelf herkent.

Ik vind het erg moeilijk om de films afzonderlijk te bespreken, aangezien vaak niet in woorden is samen te vatten waarom je de film zo goed vindt. Daarbij roepen ze natuurlijk ook erg persoonlijke associaties en herinneringen op.

Ik licht er toch enkele uit;

#08 Deze film ziet er uit als een gestyleerde horlogereclame. Niet een saaie, maar eentje met pit en veel humor. In bijna elk shot zie je een horloge in beeld. Overgestyleerd en heerlijk over-the-top. Zwoele saxofoonmuziek maakt het helemaal af.

#15 Als je verliefd bent gaat alles 2x zo snel. Er zijn zoveel indrukken die je opdoet, en de eerste toenadering wordt soms gesmoord in verlegenheid. Dit filmpje gaat over het weer terugspoelen van in je hoofd van een korte ontmoeting. Wat heb ik gezegd? Maar vooral; wat had ik willen zeggen...?

#19 Heel effectief jaloezie in beeld gebracht. Hoe kun je het dichterbij brengen dan door middel van drie mensen in een bed?

#27 Geweldig om Frank Lammers en Carice van Houten samen te zien spelen in zo een kleine ruimte als de auto. De stemming slaat op een prachtige manierom en onderhuidse spanning komt er in een climax uit. Subliem geacteerd en erg effectieve shots.

#28 Je gaat bijna hallucineren van de zwermen vogels. Het zorgt ervoor dat je vervreemdt van het gesprek, en het brengt de idiotie van het ruziemaken over de telefoon erg melig naar voren.

Er wordt veel met voice-overs gewerkt. Daar moest ik de eerste keer dat ik de dvd zag even aan wennen. Enkele films hadden misschien zonder gekund, maar eigenlijk is ook erg bewust de psyche van de hoofdrolspeler op de voorgrond gebracht. Het biedt een kijkje in de ziel van een verliefd of naar liefde hunkerend iemand, met al zijn/haar onzekerheden en frustraties.

In sommige films miste ik diepte in het beeld. Zou het komen omdat er met (goedkope?) digitale camera's is gewerkt?

Tot slot; de intermezzo's van de vrouw die onderweg is met de auto vond ik niet zo boeiend. Het zijn maar een paar korte stukjes, dus ik heb me er ook niet zo aan gestoord. De dvd is overigens goed verzorgd. Enige nadeel is dat je de tracks niet gewoon door het intoetsen van het nummer kan selecteren. Je moet OF gegroepeerd op thema een film uitkiezen, of de films allemaal achter elkaar afspelen, waarbij je wel kunt 'zappen'.

Boy Meets Girl Stories is een prachtige experimentele film die je vaker kunt kijken. Graag meer van dit soort initiatieven!

avatar van gotti

Enkele filmpjes zijn idd geniaal, maar d'r zaten net iets te veel filmpjes tussen, die mij net iets te weinig deden.

Je kan overgens op de dvd wel gewoon de filmpjes uitkiezen hoor Kapp. Bij de extra's staan ze allemaal op een rij.

Oh toch wel? Da's mooi.

avatar van gotti

Heb 'm inmiddels toegevoegd bij imdb. Zal d'r binnenkort wel opstaan.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Hoe kun jij toevoegen op imdb?

Dat lukt mij nooit...

avatar van Wouter

Vreemd dat dit wel op moviemeter mag.

Soeperman87 schreef:

Hoe kun jij toevoegen op imdb?

Dat lukt mij nooit...

Onderaan staan een updateknop. Volgens mij heb ik het via daar gedaan. Maar heb nog geen bevesteginsmail, dus weet niet of het gelukt is.

avatar van Ghola

Ghola

Ik sluit me geheel aan bij Kappeuter. Wat een ontzettend mooie collage is dit geworden, zeg. Toen ik over Boy Meets Girl Stories las, dacht ik dat het wel moeilijk zou zijn om de dvd te kunnen vinden. De verrassing was dan ook groot toen ik 'm op de kamer van een vriendin zag liggen. Ze is nou geen echte filmliefhebber... Daarna heb ik al meer mensen over de dvd horen praten; op school en in de trein bijvoorbeeld. Erg leuk dat de filmpjes toch zoveel belangstelling trekken. En geheel terecht.

avatar van braambes

braambes

Toen ik een aankondiging zag voor deze film in een bijzonder kwalitatief filmprogramma op MTV, dacht ik dat dit voor mij wel eens een van de betere van het jaar kon worden.

Korte liefdesgedichtjes impliceerde echter meer indrukken dan verhaaltjes. Vierendertig filmpjes op een anderhalf uurtje is dan ook erg veel, voor mij bleek het absoluut te veel. Deze film doelt er ook -uiteraard- niet naar om de personages uit te diepen, maar voor mij was het toch een gemis.

Daarbij komt nog eens dat ik me aan een vijftal filmpjes erg hard ergerde.

Al bij al moet ik wel zeggen dat ik al uitzie naar nieuw werk van Mark de Cloe, want dit is een debuut dat kan tellen natuurlijk. Erg gedurfd met hier en daar een blijk van ontegensprekelijk talent. Het eerste filmpje (met de Icarusvleugels), het, weliswaar niet bijster originele, filmpje waarin we het koppel volgen aan tafel (bovenaanzicht), het filmpje 'wachten' en het liefdesverdrietfilmpje waren mijn persoonlijke favorieten.

Leuk zonder meer: 3*

Wellicht had ik er gewoon veel te veel van verwacht.

avatar van Purmerend

Purmerend

Op imdb.com staan er 5 los van elkaar op.

avatar van gotti

Ik heb hem ooit eens als geheel toegevoegd bij IMDB, maar ik heb d'r niets meer van gehoord.

avatar van Purmerend

Purmerend

Ze zetten ze er nu dus apart op, in ieder geval de eerste vijf.

avatar van Wouter

Het is dan ook een verzameling korte filmpjes; niet 1 film.

Vind dus eigenlijk dat veel andere producties er dan ook op mogen.

avatar van gotti

Ben ik ook voor, om 'alle' korte films toe te voegen en die qua stemmen dan bijvoorbeeld apart (net als de film recent lijst bijvoorbeeld) mee te laten tellen.

avatar van rondh

rondh

Hoe kan je in 80 minuten, 34 filmpjes laten zien, die dan ook nog goed zijn. Ben dus erg benieuwd.

avatar van Goodfella

Goodfella

Alle datefilms kunnen wel inpakken, want hier is de definitieve. Beetje zelf het 35ste filmpje maken .

avatar van manic

manic

31 januari in videotheek?

Hij ligt al een zeker een maand bij videoland...

Klopt.

Sterker nog; ligt al een jaar bij MovieMax. De film is opnieuw uitgebracht. In de malings stond deze nieuwe datum. Soort van re-issue en/of slimme marketingtruc.

avatar van Quido

Quido

Kooprelease wordt ook opnieuw uitgebracht. 't Is weer bijna Valentijnsdag zullen ze denken ... DVD zit nu trouwens in de 2 voor 10,- actie bij Van Leest.

avatar van Wouter

Nog niet allemaal gezien, maar tot nu toe valt het matige acteerwerk me het meeste op.

avatar van LittleBox

LittleBox

Wouter schreef:

maar tot nu toe valt het matige acteerwerk me het meeste op.

Pardon? Volstrekt mee oneens. De relaties tussen man en vrouw worden telkens bijzonder goed neergezet zelfs. Het is allemaal erg herkenbaar, mede door het goede acteerwerk.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

kappeuter schreef:

Daar ben ik het wel mee eens. Ik zag 'm eerst in z'n geheel en dan gaat het wel erg snel allemaal. De film is geschikter voor dvd, als je zelf het tempo kunt bepalen dan voor de bioscoop.

avatar van Wouter

Dit hoort niet op de site. Dit zijn een reeks korte films die bij elkaar op dvd zijn gezet.

Hebben we het al vaker over gehad (reden van toevoeging weet je). Snap niet dat je er steeds opnieuw over begint. Er verandert niets.

Boy Meets Girl Stories heeft in de bioscoop gedraaid. Er staan meerdere omnibussen op de site.