• 9.370.356 stemmen

Liang Ge Zhi Neng Huo Yi Ge (1997)

Misdaad / Komedie | 89 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Alternatieve titels: The Odd One Dies / 兩個只能活一個

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Tat-Chi Yau

Met onder meer: Takeshi Kaneshiro, Carman Lee Yeuk-Tung en Bin Yue-man

Gesproken taal: Kantonees

Plot Liang Ge Zhi Neng Huo Yi Ge

De aan lager wal geraakte crimineel Mah Jong Heavy krijgt de ultieme kans om zijn leven op orde te zetten, als hij voor een groot bedrag een moord moet plegen. Wanneer hij vervolgens echter een groot bedrag erft probeert hij van alles om onder het moordcontract uit te komen.

Mo's Hired Killer

Hotel Manager

Mahjong Den's Thug

Patrick Yau.

Totaal onbekend met de man, hij heeft (zeker naar HK normen) ook niet echt veel gemaakt en kijkende naar de periode waarin hij actief was zou je er geen 5 cent voor geven. Maar blijkbaar is men fan op de LoveHKFilm website, dus gewoon het gokje een keer gewaagd.

Johnnie To is producer en die link is toch een zeer interessante, want Yau lijkt hier de basis te leggen voor het '00 werk van To. Superfelle kleurtjes, de fleurige soundtrack, nogal aparte personages. Doet me volgens mij nog het meest denken aan Throw Down, maar je ziet invloeden van deze film in meerdere To films terug. Apart, want het was net een sfeertje dat ik erg eigen vond aan To, blijkbaar heeft hij de mosterd dan toch ergens anders gehaald (al blijft To wel véél verfijnder).

Plotje boeit iets minder, op dat gebied wel 200% genrefilm. Twee outcasts die iedereen tegen zich in het harnas jagen, met het nodige drama als resultaat. Ook het acteerwerk is niet van al te hoog niveau, behalve dan Kaneshiro als lead. Heeft zeker de nodige cool die z'n rol vereist.

Wie het '00 werk van To kan waarderen doet er niet verkeerd aan om deze film ook eens uit te checken. Geen idee of het representatief is voor de andere films van Yau, maar daar zal ik snel wel meer over kunnen vertellen. Toffe ontdekking dit.

avatar van McSavah

McSavah

Onderhond schreef:

Zou het niet eerder andersom zijn, dat To (als producer) een dergelijke invloed op een film als deze heeft gehad? Er zijn denk ik ook wel andere regisseurs die (al eerder) soortgelijke films hebben gemaakt in HK? Ik heb nog weinig vroege To gezien, maar bijvoorbeeld Chan Sam Ying Hung (1998) van een jaar later als deze is wat mij betreft op het niveau van latere To, met al zijn trademarks. Jij bent meer bekend in dit hoekje, maar ik vraag me echt af of To van deze Patrick Yau heeft 'afgekeken' of door hem geïnspireerd is geraakt.

Ga deze naam in ieder geval wel onthouden, heeft ook genoeg bekende namen in zijn films zitten om je erop te verheugen.

Zoals je zelf al zegt is die Chan Sam Ying Hung een jaartje jonger. En bij de oudere To's ben ik dit toch nooit zo echt tegengekomen. Weet niet in welke vorm To de rol als producer op zich neemt natuurlijk, het kan zijn dat hij via een andere regisseur alvast wat wou experimenteren, maar het blijft toch opvallend.

McSavah: dit kreeg ik vandaag te horen

Just saw your comment about Yau Tat Chi. When he 'appeared', everyone thought he was going to be the next big HK director but it turned out that Johnnie To was actually responsible for most of the directing for the films that Yau was credited as director.

Verklaart een hoop

avatar van McSavah

McSavah

Kijk aan. Orde hersteld, keizer To leeft voort.