• 9.370.487 stemmen

Sada: Gesaku · Abe Sada no Shôgai (1998)

Biografie / Drama | 132 minuten

Genre: Biografie / Drama

Alternatieve titel: Sada

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Nobuhiko Ôbayashi

Met onder meer: Hitomi Kuroki, Tsurutaro Kataoka en Norihei Miki

Gesproken taal: Japans

Plot Sada: Gesaku · Abe Sada no Shôgai

"A true story of sexual obsession."

Een vrouw wordt op haar 14de verkracht, en komt daarna al snel in het prostitutiemilieu terecht. Ze weet zich echter langzaam op te werken en slaagt er zelfs in om verliefd te worden op een man. Maar de jarenlange blootstelling aan seksuele perversiteiten eist haar tol en al snel beginnen de stoppen door te slaan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Wat hiervan te denken.

Vreemde, theatrale film. Zeer unieke uitwerking van een zwaar thema, omgebogen tot een luchtige en zeer speelse film. En als we de film mogen geloven, is dat ook de enige uitwerking die bij het Sada personage past.

Het begin van de film switched geregeld tussen kleur en zwart/wit, maar dat gaat er na een tijdje uit. De meeste scenes lijken zich op een toneel af te spelen, de meeste performances zijn ook zeer theatraal. Veel shots lijken bedoeld knullig, en het eerste uur is dan ook aandoenlijk fout.

Daarna buigt de film zich in een andere houding, en wordt het stilaan wat dramatischer. Niet veel, het blijft allemaal zeer luchtig, maar langzaamaan krijgt de film ook een hart, iets wat een beetje ontbrak in het begin.

En uiteindelijk weet deze je toch in te palmen, en valt alles op z'n plaats. Begin is wat moeizaam, maar vooral door het vreemde, onwerkelijke effect blijf je toch gekluisterd zitten. Prachtige muziek en kleuren, quircky, soms knullig camerawerk en leuke personages, en dat alles gemengd met een zwaar op de maag liggend thema. Zien om te geloven. 4*

Mochizuki Rokuro

De film is met name bijzonder omdat elke scène zijn eigen sfeer meekrijgt. Er wordt niet alleen afwisselend in zwart/wit en kleur (op het eerste gezicht wat plichtmatig verdeeld over verleden en heden – maar later afwisselend toegepast) gefilmd, maar ook in sfeer en toon wisselt het sterk en ook worden gimmicks, animaties, lenzen etc gebruikt om het geheel als losstaande interpretaties te presenteren ook al is het één geheel;. Alles wordt uit de kast gehaald.

Het verhaal van Sada Abe is waargebeurd en vaker verfilmd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Oshima’s versie die zich concentreert op de seksuele obsessie en verlangen tussen Sada en haar echtgenoot (die ze ombrengt) komt hier haar hele leven aan bod, inclusief een prettig suggestief einde. De liner notes van de HVe-DVD leren ons dat Obayashi als uitgangspunt heeft gehanteerd dat het leven van Sada het meest natuurlijke is dat je zou kunnen bedenken: als de seizoenen en als het ritme van de natuur. Zoals Obayashi het heeft uitgewerkt ben je best bereid dit te geloven. Fraaie hoofdrol van Hitomi Kuroki. Enige dat opvalt is dat de film in 4:3 is (HVe DVD is (ook volgens DVD Beaver) van zeer hoge kwaliteit en zoals gebruikelijk in OAR – in tegenstelling tot wat imdb beweert) – waarom daarvoor is gekozen door Obayashi is mij niet duidelijk. De film won overigens een belangrijke prijs in Berlijn.

Niet zo goed als bijvoorbeeld het eveneens theatraal-erotische “Prosperities of Vice” van Jissoji, maar zeker de moeite.

avatar van beavis

beavis

beavis schreef:

nu op naar de versie van je naamgenoot!

Ja die moet er in een versie zijn met Engelse subs dacht ik. Alleen zijn de Japanse DVD's zo verrekte duur.

avatar van McSavah

McSavah

Mochizuki Rokuro schreef:

Zitten geen Engelse subs onder, ondanks dat het wel op de hoes staat geloof ik. Zijn al wel Chinese subs beschikbaar, dus wellicht dat iemand daar nog wat mee gaat doen.

Mochizuki Rokuro

't Is inderdaad wat vaag - hij is ooit op mijn lijstje gekomen (Happinet/TOEI?) met subs, maar later kon ik die versie niet terugvinden. Alleen zonder subs. Ik heb me er al bij neergelegd dat MR voor eeuwig in de vergetelheid is teruggezakt.

avatar van McSavah

McSavah

Wie weet probeer ik 'm een keer zonder subs te kijken. Hoorde in ieder geval al dat de eind credits begeleid worden door Kazuki Tomokawa

avatar van beavis

beavis

beavis schreef:

nu op naar de versie van je naamgenoot!

in deze Teruo Ishii film duikt de échte Sada ook nog even op!!!

Meiji · Taishô · Shôwa: Ryôki Onna Hanzai-shi (1969)

(net als de butoh danser Tatsumi Hijikata die vaker met Ishii samwerkte en ook in Himiko te zien is, maar dat terzijde)