Boudewijn de Groot - Kom Nader (2015)
Genre: Documentaire
Alternatieve titel: Boudewijn de Groot - Come Closer
Nederland
Geregisseerd door: Suzanne Raes
Met onder meer: Boudewijn de Groot, Jaap Stork en Henny Vrienten
7,4 (50)
Plot Boudewijn de Groot - Kom Nader
Zanger Boudewijn de Groot neemt tijdens een laatste concert hij afscheid van de liedjes waarmee hij in de afgelopen vijftig jaar de hitlijsten bestormde. Door beschouwingen van vrienden en familie komt de ongrijpbare, haast mysterieuze persoonlijkheid van de zanger tot leven. Met archiefmateriaal, maar ook filmmateriaal dat Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh zelf maakten, komt het omvangrijke oeuvre van de zanger, samen met zijn ongrijpbare karakter, tot leven.
Chainsaw
Aardig portret over Boudewijn de Groot, een interessant persoon om te zien. Vooral omdat hij niet graag praat, laat staan over zichzelf. Een enorm contrast met die vermoeiende Jeroen Krabbé die uiteraard maar graag vertelt over zijn geweldige vriendschap met zijn Bouwtje. Gelukkig zijn de voornaamste sprekers in de documentaire toch de kinderen van De Groot. Verder gaat men via de albums door het leven van De Groot en dat loopt samen met het afscheidsconcert van zijn oude liedjes en het maken van een nieuwe nummer. Maar ondanks deze rode draden blijft de documentaire Kom Nader toch wat onsamenhangend. Film duurt verder ietwat lang, vraag me af waarom dit niet 50 minuten is geworden.
3 sterren.
jippie2010
Ik word een beetje moe van de idolisering van Boudewijn de Groot. Ik sla deze documentaire maar eventjes over.
henrygreenways
jippie2010 is te jong, alleen reageren als je de doc. hebt gezien, je krijgt informatie over zijn leven vanaf 1 jaar en dat gaat niet over idolisering !!
henrygreenways
de grunt
Dankzij deze docu een nummer leren kennen wat prompt mijn favoriet is geworden: Picknick
De song benaderd (muzikaal) haast een Beatles/The Who' waardig niveau. Prachtig.
jippie2010
Beetje onnodig om het persoonlijk te maken.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
Enige nummer van het gelijknamige album waarvan hij de tekst zelf schreef. De finesse van Nijgh ontbreekt totaal.
Vind het lied te lomp, eerlijk gezegd. Van een album dat verder prachtig is.
de grunt
Een kenner daar hou ik van! Eerlijk gezegd stijgt Picknick nu nog meer in achting dankzij jouw side trivia. Veel van Boudewijn's klassiekers vind ik poëtisch interessant, maar muzikaal verre van. Karakterloos. Braaf. Niettemin credits voor de teksten van Nijgh. De titelsong herbergt een vintage sixties sound en een bombastisch, psychedelisch tintje. Love it.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
Haha, mooi dat het lied nog meer in waarde stijgt bij je. Picknick (het album) is ook het Nederlandstalige antwoord van de Groot op Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
Overigens geef je Nijgh alleen maar complimenten. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de Groot verantwoordelijk voor de muziek - samen met Bert Paige en anderen.
Ik kan je de biografie van Nijgh aanraden. Testament heet het. Gemaakt door Peter Voskuil.
Tarkus
Heel mooi portret van Boudewijn de Groot.
Vele dingen wist ik al wel, maar toch leuk om eens te bekijken.
Ook de vele gasten, waaronder de kinderen, in dit programma brengen mooie verhalen over het leven en werk van Boudewijn.
Een aanrader voor de fans, en dat zijn er heel wat, ook in België.
Wat nieuw was voor mij, eind jaren '60 heeft hij ook even een Engels repertoire gehad, dat wist ik totaal niet !!
Je ziet maar, nooit te oud om wat bij te leren
93.9
Goede man is die Boudewijn. Jammer dat ie door die arty farty dikdoenerij eind jaren 60/begin jaren 70 z'n kinderen vaak in de steek liet...
Verder jammer dat Bert Paige niet genoemd is. Hij maakte de arrangementen bij de songs in de 60s die never evenaard zijn later door de heren...
Casartelli
Voorts heb ik wel een zwak voor zijn, tja, sociale ongemakkelijkheid. En qua muziek staat Boudewijn de Groot (vooral, maar zeker niet uitsluitend, in samenwerking met Lennaert Nijgh) voor mij op eenzame hoogte in de Nederlandse muziek, verplichte kost dus.
mrklm
Op 70-jarige leeftijd besluit Boudewijn de Groot dat hij gaat stoppen met het vertolken van zijn populaire hits als ‘Testament’, ‘Verdronken Vlinder’, ‘Jimmy’ en ‘Het Land van Maas en Waal’. De Groot is een man van zeer weinig woorden die zelfs voor zijn naaste familieleden niet te doorgronden is, maar toch weet Raes een boeiend portret af te leveren. In chronologische volgorde plaatst ze De Groots album in een persoonlijke context aan de hand van archiefbeelden en gesprekken met zijn naaste familieleden en prominente vrienden als Henny Vrienten en George Kooymans (met wie hij later zou optreden onder de naam ‘Vreemde Kostgangers’) en Jeroen Krabbé, die zowel Boudewijn als zijn enigmatische muzikale partner Lennart Nijgh in zijn studententijd leerde kennen. Een must voor fans, maar dit zou verplichte kost moeten zijn voor iedere liefhebber van het Nederlandstalige lied.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'