• 9.374.495 stemmen

Pochi Dollari per Django (1966)

Western | 85 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: Few Dollars for Django / Drango: A Bullet for You

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: León Klimovsky

Met onder meer: Anthony Steffen, Gloria F. Osuna en Frank Wolff

Gesproken taal: Italiaans

Plot Pochi Dollari per Django

Django, een premiejager en bandiet, wil een nieuw leven gaan opbouwen. Geen bloed meer, geen kogels, maar in plaats daarvan wil hij de orde herstellen als de nieuwe sheriff. Al snel, echter, wordt hij geconfronteerd met zijn gewelddadige verleden. Met de hulp van zijn nieuwe liefde, de dochter van een bandiet, tracht hij toch een vreedzaam bestaan op te bouwen, als hij tenminste zo lang in leven weet te blijven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Wouter

Enzo G. Castellari heeft meerder malen beweerd dat sit zijn regiedebuut was. De credit zou echter naar Klimovsky gegaan zijn, om de Spaanse geldschieters tevreden te houden.

Besteld.

avatar van mister blonde

mister blonde

Lijkt erop of 'ze' een graantje wilde meepikken van de Dollars trilogie (tot op dat moment tweeluik) van Leone...

avatar van Wouter

mister blonde schreef:

Tja. Dat was natuurlijk voor hele hele genre zo. Na de eerste Dollarfilm produceerde Italie voornamelijk nog westerns. En de titels waren één grote orgie van jatwerk. Deze ontleende zijn titel niet allen aan Leones film, maar ook aan Django (waar de film ook geen bal mee te maken had). Cobucci's Django was op veel gebied misschien nog wel invloedrijker dan Leone's films op de spaghetti-western; in ieder geval was hij exemplarischer.

Anyway, Italië maakte tientallen 'Dollar'-films en films met 'Django' in de titel. Deze film maakte het (qua titel) dus helemaal bont.

Zo waren er ook een boel Ringo's, Sartana's en films die begonnen met "Lo chiamavano (dankzij de Trinity-successen).

Onbeschaamd hebben de Italianen ook deccenia van Amerikaanse films gejat. Gewoon dezelfde titel en een II erachter, of een variatie op de titel....

(En gek genoeg heb ik er een zwak voor...)

avatar van Jonesy

Jonesy

Is dit dan de eerste Enzo? heb deze nog niet gezien maar ben wel beetje gefacineerd van Enzo's werk. Zo'n aparte regiseur

avatar van louie

louie

Heb deze toevallig pas gedownload moet hem nog zien. In ieder geval mag ik anthony Steffen graag zien spelen.

avatar van Jonesy

Jonesy

mag ik vragen waar je deze hebt gevonden louie?

avatar van thunderball

thunderball

Deze zojuist bekeken op een R1 Wild East dvd met Engelse audio.

Onze favoriete houten, loensende aristocraat Steffen speelt de titelrol, alhoewel hij tijdens de film volgens mij nooit daadwerkelijk Django wordt genoemd.

Geinig werkje, nergens echt geweldig, maar leuk genoeg om net boven middelmaat te blijven en sowieso is Steffen een acteur, die, evenals Gemma, altijd een film met zijn aanwezigheid enorm weet op te krikken.

Verder is er de aanwezigheid van Wolff, die ditmaal eens een sympathieke boef weet neer te zetten, i.p.v. de gebruikelijke ietwat smoezelige, onbetrouwbare karakters, die hij meestal gestalte geeft.

Verhaaltje is verder vrij standaard: rijke pief probeert farmers te verjagen, omdat hij op hun grond aast, maar het is allemaal aardig in beeld gebracht en wordt vrij coherent verteld en dat zijn we met Spaghetti westerns wel eens anders gewend.

Een ruime zes plus, ofwel drie sterren.