• 9.374.065 stemmen

Mantis Vs the Falcon Claws (1983)

Actie | 90 minuten

Genre: Actie

Alternatieve titel: Mantis under Falcon Claws

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Wilson Tong

Met onder meer: Gwak Mu-Seong, Ga Hoi en Bob Hyeon Gil-Su

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Mantis Vs the Falcon Claws

Een jonge zijdehandelaar, genaamd Wong On, en zijn partner zijn aangevallen en beroofd door een groep bandieten. Financieel uitgekleed moet de jonge man werken bij een nabijgelegen Shaolin tempel als hulpjongen. Bij de tempel maakt hij kennis met Kung Fu, maar mag niet mee oefenen met de monniken. Het hoofd van de tempel besluit uiteindelijk om Wong te helpen om wraak te nemen op de bandieten.

avatar van pascal83

pascal83

Achterlijkheid ten top, maar erg vermakelijk. Slechtere dialogen kom je in een film niet tegen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Sprinkhaan VS Valk

Ik had gisteravond nog wel eens zin in een kung fu filmpje. Heb een tijd geleden een gedeelte van de reeks van Kung Fu Classics gekocht en ga ze nu één per één af. Ik mis nog wel een paar delen, maar de films volgen toch niet op mekaar dus dat zal niet erg zijn. Soit, de volgende in rij was logischerwijs deze Mantis under Falcon Claws. Kon me beide stijlen niet meer echt helder voor de geest halen, meen ze al wel eens ergens eerder te zijn tegengekomen, dus ik was benieuwd wat dit ging geven.

Het probleem is echter dat dit een wel erg chaotische film is en jammer genoeg niet in de goede zin van het woord. Mitch Wong probeert wel om één of ander plot rond een zijde verkoper en een prinses in beeld te brengen, maar doet dat op zo'n onduidelijke manier dat ik na een uur eigenlijk nog altijd niet doorhad wat er nu juist aan het gebeuren was. Onnavolgbaar, dat is in ieder geval het correcte woord. Voor het overige is dit wel een film die de juiste elementen aandoet. Zo zit er bijzonder flauwe humor in verwerkt (er is zonder zwans een scène waar een nogal zwaarlijvige vechter op de grond ligt en er duwt continu iemand op zijn maag waarna er een soort van koekje uit zijn mond komt en dat wordt dan natuurlijk opgegeten door degene die op de maag duwt..) en volgen we wederom iemand die eerst geen kung fu kan om nadien met iedereen de vloer aan te vegen. Standaard in ieder geval, maar biedt nog altijd wel een zekere vorm van vermakelijkheid.

Er is dus een reden waarom ik me beide stijlen niet meer voor de geest kan halen, ze zijn namelijk niet al te memorabel. Pas op, het is niet slecht en het ziet er allemaal nog wel redelijk goed uit, maar het kung fu genre heeft betere gevechten voortgebracht. Iets wat ook gezegd kan worden over de cast trouwens. Niemand springt er echt tussenuit. Interessant is misschien wel het feit dat Godfrey Ho hier aan heeft meegewerkt. Ken de man vooral van status (en heb nog een paar van zijn films liggen), maar dit lijkt wel één van de weinige werken te zijn waar hij aan heeft meegewerkt waar geen Ninja's aan te pas komen.

Goh, mijn verwachtingen voor dit soort films zijn sowieso al laag natuurlijk. Echt slecht kun je de films uit de (grabbel)reeks niet noemen, maar toppers in het genre zijn het meestal toch ook niet. Mantis under Falcon Claws is leuk voor eens een keer te zien, maar meer ook niet.

avatar van Phantasm

Phantasm

Leuke vechtfilm die lekker wegkijkt, al was de kwaliteit van de film soms wel wat matig.