• 9.234.189 stemmen

Fist of Legends 2: Iron Bodyguards (1996)

Actie | 110 minuten

Genre: Actie

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Robert Tai

Met onder meer: Bolo Yeung

Gesproken taal: Russisch

Plot Fist of Legends 2: Iron Bodyguards

In het door Japan bezette China, start de Chinese verzetsleider Dr. Sun een campagne om het corrupte Man Chu regime om ver te werpen. Zodra de Man Chu leiders horen van dit plan huren zij moordenaars in om Dr. Sun te vermoorden tijdens zijn reis door China. Het verzet doet beroep op de Chun Do vechtschool onder leiding van Chan Jun om Dr. Sun veilig naar zijn bestemming te begeleiden, maar dat gaat niet zonder gevaar.

avatar van citybird

citybird

Wat meteen opvalt is dat deze film onmogelijk uit 1996 kan zijn. De beelden lijken veel ouder en ook de opbouw van en de actie in de film verraden dat het hier om een (veel) oudere film gaat. Trouwens Bolo Yeung (o.a. ook te zien in aantal Van Damme films zoals Bloodsport) lijkt en is in deze film veel jonger dan in zijn jaren '80-'90 films. Wat opzoekingswerk op het internet geeft snel uitsluitsel. Blijkbaar gaat het hier om de film "Return of the Assassin" uit 1973 die gere-edited werd en waar enkele beelden aan toegevoegd zijn. Over de film zelf dan, deze bevat weinig of geen verhaal, maar is meer een aaneenschakeling van min of meer geslaagde, maar soms toch originele gevechten. De gedubde dialogen zijn van een lachwekkend niveau en passen soms niet bij de sfeer van de film. Al bij al is dit een film voor de liefhebbers van het genre die enkel actie willen en geen verhaal. Voor mij bood de film toch net iets te weinig.

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Slecht in het kwadraat

1^2 = 1

avatar van pascal83

pascal83

Hoewel Bolo Yeung veel goed maakt is dit knip- en plakwerk beschamend slecht. De nieuwe beelden kunnen trouwens best in 1996 opgenomen zijn, de verhaallijn met Bolo duidelijk niet.

avatar van Metalfist

Metalfist

Knip- en plakwerk

Soms heb je van die momenten dat je gewoon snakt naar hersenloos vermaak en voor dat soort momenten heb ik een kung fu collectie aangelegd. De films uit de Kung Fu Classics Collection zijn niet van fantastische kwaliteit maar ze kosten niet veel (al vind ik ze tegenwoordig enkel nog maar op rommelmarkten) en zijn meestal wel erg leuk. Fist of Legend 2 trok helemaal mijn aandacht omdat het met de immer coole Bolo Yeung was. Gisteravond maar eens opgezet.

Fist of Legend 2: Iron Bodyguards is op zijn minst een merkwaardige film te noemen. Het wordt aangekondigd als een vervolg op Fist of Legend met Jet Li maar op zich hebben beide films bijzonder weinig met elkaar te maken. Het verhaal heeft ook niets te maken met lijfwachten of iets dergelijks dus het is raden waar de titel vandaan komt. Het bodyguard gedeelte komt hoogstwaarschijnlijk van The Bodyguard (1974) want dat is de film die als origineel uitgangspunt fungeert. Het jaar 1996 dat Iron Bodyguards siert is dan ook het jaar waarin de additionele scènes zijn opgenomen. Scènes waarvan je trouwens erg hard ziet dat ze zo'n dikke 20 jaar later zijn opgenomen, zowel qua kwaliteit als qua montage. Hierdoor voelt het geheel wel redelijk chaotisch aan want acteurs uit beide delen hebben natuurlijk geen interactie met elkaar. Zo is de poster hier (die ook de DVD cover is) enorm bedrieglijk want Bolo Yeung zit in The Bodyguard terwijl Todd Senofonte in de nieuwe scènes zit. Na zo'n 10 minuten was ik de verhaallijn eerlijk gezegd ook al kwijt maar gelukkig heeft de film nog genoeg ander vermaak te bieden.

Ik verbaas me eerlijk gezegd dan ook over de score hier op MovieMeter en op Imdb want dit is een kung fu film met gewoonweg enorm veel gevechten. De additionele scènes bestaan enkel uit nog meer gevechten waardoor de film er een hoog tempo op nahoud. De film heeft dan ook niet echt één specifiek hoofdpersonage waardoor iedereen zijn eigen 5 minutes of fame krijgt. En daar zitten soms hilarische gevechten bij als je het mij vraagt, zeker het moment waarop iemand aangevallen wordt door tumbleweed (je weet wel, zoiets dat altijd in Westerns door het scherm rolt) met messen in die na verloop van tijd ineens veranderen in mensen. Heerlijk what the fuck momentje. De film probeert dus via zijn titel mee te liften op het succes van Fist of Legend met Jet Li maar doet hier ook aan typische Brucesploitaition door een acteur te casten die Jet Le heet. Aangename vechter in ieder geval. Liefhebbers van Bolo Yeung komen hier ook wel wat bedrogen uit. Yeung komt pas opdraven in het laatste halfuur van de film maar bon, hij blijft vermakelijk om te zien. Interessant ook om Todd Senofonte eens in een film te zien die vooral bekend is als stunt double voor Jean-Claude Van Damme. De gelijkenis is vrij treffend maar Senofonte weet zijn mannetje (met een belachelijke Tsarenhoed) wel te staan.

Voor het verhaal moet je Fist of Legend 2 niet kijken maar dat is wel meer het geval bij dit soort films. Het is vooral vanwege de vele gevechten dat ik hier nog 3* aan kwijt kan want het laat ook de ergernis van het knip- en plakwerk verdwijnen. Yeung heeft een beperkte screentime maar blijft cool. Jet Le en Todd Senofonte zijn een aangename toevoeging aan de oorspronkelijke film.

Waardeloze kung-fu film. 0,5

FILM!BOY!

Eerste film met Jet Lee die ik slecht vind.

Het is dan ook niet Jet Lee, maar Jet Le. Chinese knock-off.

Onderhond schreef:

Het is dan ook niet Jet Lee, maar Jet Le. Chinese knock-off.

Zie het nu pas Dan heb ik nog geen enkele film van Jet Lee gezien die ik slecht vond.

avatar van Oceanvolta

Oceanvolta

FILM!BOY! schreef:

Je bedoelt Jet Li neem ik aan?

Je bedoelt Jet Li neem ik aan? [/quote]

Je hebt helemaal gelijk. Ik scheef het verkeerd. Alweer De volgende keer let ik er op dat ik zijn naam goedschrijf

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima aktiefilm waar heel wat in wordt gevechten, heb me hier prima mee vermaakt.

avatar van finalman

finalman

Wat een slechte film… 0,5 is op zijn plaats…