Gebroken Rood (2004)
Met onder meer: Hans Croiset, Dragan Bakema en Kitty Courbois
6,8 (80)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Gebroken Rood
Gebroken Rood gaat over Simon, gepensioneerd leraar Nederlands en tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van een ondergrondse verzetsgroep. Wanneer anno 2004 een van de leden van de groep op brute wijze door twee jongeren wordt vermoord, treffen de anderen elkaar bij de begrafenis. Heden en verleden vloeien in elkaar over. De groep besluit in actie te komen om opnieuw te gaan strijden...
Goran
Simon
Young Daan
Cardioloog
Verrader
De Telefilm Gebroken Rood van Eric Oosthoek zal tijdens het 24e Nederlandse Film Festival feestelijk in première gaan. In deze spannende thriller spelen onder andere Hans Croiset (Wilhelmina, Oud Geld) en Dragan Bakema (Drift, Bella Bettien, De Dominee) verder worden rollen gespeeld door o.a. Jeroen Willems, Kitty Courbois, Waldemar Torenstra, Betty Schuurman en André van den Heuvel. Deze speciale première vindt plaats op maandagavond 27 september in bioscoop Camera in Utrecht o.a. in aanwezigheid van alle acteurs en de crew.
bron: Oene Kummer nieuwsbrief
Quido
Gebroken Rood is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Internationale Film & Televisiefestival F.I.P.A., van 18 tot 23 januari in het Franse Biarritz. De Telefilm van regisseur Eric Oosthoek en scenarioschrijver Carel Donck werd geproduceerd voor de IKON door Waterland Film en TV.
Gebroken Rood vertelt het verhaal van Simon, gepensioneerd leraar Nederlands en tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van een ondergrondse verzetsgroep. Wanneer in 2004 een van de leden van de groep op brute wijze door twee jongeren wordt vermoord, vloeien heden en verleden in elkaar over. De groep besluit in actie te komen om opnieuw het kwaad te bestrijden.
De cast van de film bestaat uit Hans Croiset, André van den Heuvel, Bram van der Vlugt, Wim van der Grijn, Kitty Courbois, Dragan Bakema, Dai Carter, Betty Schuurman, Sylvia Poorta, Jeroen Willems en Marlies Heuer. In de crew zaten onder anderen Goert Giltaij (camera/licht), Ludo Keeris (geluid), Robert van der Hoop en Ruben Schwartz (production design), Linda Boogers (styling/kleding), Peter Rump (montage), Jan Willem van den Brink (sound design), Rens Machielse (muziekcompositie), Ada Goossens (productieleiding), Bernadette Bout (uitvoerend producent), Wilant Boekelman en Jan van der Zanden (producenten), Carel Donck (scenario) en Eric Oosthoek (regie).
Regisseur Eric Oosthoek maakte naast vele single plays en dramaseries onder meer Saint Amour (Telefilm 2000, naar een eigen scenario) en Novemberlicht (Telefilm 2003, naar een scenario van Helena van der Meulen). Oosthoek werkt momenteel voor de IKON aan de Telefilm Magic, naar een scenario van Hugo Heinen.
Bron: Persbericht
Dustyfan
Op de site van Telefilm staan alle 'trailers', het blijken alleen wel erg lange trailers te zijn, die erg veel verraden. Dus het is niet aan te raden ze vantevoren te bekijken.
Klopt. Schandalig dat ze dat trailers noemen (11 minuten lang!).
Ik heb er 2 bekeken, en alle twee bevatten ze behoorlijk grote spoilers.
Dat is ook erg goed van je. Maar ik zag de filmpjes al een paar weken geleden.
Ik heb de producenten van Off Screen nog getipt. Blijkbaar is er niks veranderd.
marieketiekje
Gebroken Rood is een erg goede film tot nu toe. Ik ben hem nu in spanning aan het kijken, echt zenuwslopend. Ik heb misschien een beetje een domme vraag over deze film waarmee iemand mij misschien mee kan helpen. Wie is toch die jonge (met dat spijkerstof-mutsje met kleppen), die in het begin door het ruit kijkt, en die er later ook nog eventjes in voor komt...? Wat is de naam van deze jongeman in het echt?. Kan iemand mij hier antwoord op geven? Misschien een erg domme vraag, maar om bepaalde redenen wil ik dit graag weten, weet jij wie dit is? Plaats onder dit bericht dan ook even een berichtje, alvast bedankt
neo
Op zich nog een zeer spannend geheel. Vond alleen dat de flashbacks niet noodzakelijk waren voor het verhaal. 3 sterren
FisherKing
Onzin Neo. Briljant verhaal dat alleen even in het begin misging. Script vind ik briljant. Maar wat deed de musicus zich ontzettend lijken op Merkies
Erg mooie thema's worden aangesproken. Knappe Film.
4 *
neo
Op Merkies lijken? Het lijkt er misschien wel op, maar dit soort dingen hoor je in 1000e getalen over de hele wereld van Canadese componisten tot aan componisten als Pieter Jan Diederik uit Lutjebroek
Neemt niet weg dat het goed klinkt en boven alles goed werkt.
Dustyfan
Ik ben diep onder de indruk van deze film en moet het nog even laten bezinken.
Zeker is dat ik het verhaal briljant vind, en op zeer sterke manier neergezet door deze cast. En ook de flashbacks vind ik van een ontroerende schoonheid.
Heden en verleden lijken soms zoveel op elkaar en zijn toch weer zo anders... zo blijkt.
Voorlopig een 4,5* maar zou nog wel een 5* kunnen worden.
De film als geheel heeft een uiterst interessant thema, maar oh, oh wat was het script vaak storend ongeloofwaardig.
In het eerste deel leek het Death Wish met bejaarden te worden. Beetje makkelijke omslag in het verzetsgroepje, ongeloofwaardige en cliché-slechterikken. Daarna wordt het beter, zeker sommige scenes met Croiset alleen zijn echt goed. Maar een wapen kopen gaat wat al te gemakkelijk, het terugvinden van het pistool, de hele terugkeer van de Joegoslaaf in het verhaal, de ongelofelijk beroerde scene in de rechtbank, en de bijna zonder uitzondering zwakke bijrolauteurs stoorden me zo erg dat het de positieve kanten (de fantastische hoofdrollen, het einde, de scenes waarin Croiset alleen is, de mooie passende muziek) toch wat al te ondergesneeuwd raakten. Erg gemengde gevoelens. Het idee is in ieder geval veel beter dan de film helaas.
Ben het op alle punten met starbright boy eens.
Daarnaast vond ik het tempo in het begin van de film niet goed. De film ging meteen al heel erg op beeld en geluid leunen, waarbij ik me ging storen aan de paar zinnen die gesproken werden; de dialogen vond ik namelijk te veel een Bassie en Adriaan niveau hebben. Te bedacht vond ik ze namelijk.
De flashbacks vond ik net als neo niet altijd veel toevoegen. Daar had zonder meer de helft uitgehaald kunnen worden, er zat te veel herhaling in en het onderbrak te vaak het verhaal van de film. Nu weten we het wel, dacht ik op een gegeven moment.
Het script vind ik zonder meer het zwakste element van de film. Er valt erg veel op aan te merken.
Dat ze de moordenaars van hun vriendin willen pakken, a la, daar kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar dat ze een moordcommando gaan vormen om alle vrijgesproken zware criminelen om zeep te helpen, dat gaat me veel te ver.
Courbois haalt het zelfs in haar hoofd om een crimineel te willen vermoorden met een mes. Een 80-jarige vrouw die het met een mes wil opnemen tegen een zware jongen. Yeah right. Het mislukt dan ook, maar ik vind het idee al erg stom.
De film wordt wel naar het einde toe steeds beter, met name door het goede spel van Hans Croiset.
De film ziet er degelijk uit en heeft ook erg degelijke muziek. Soms iets te degelijk naar mijn smaak, maar bij al die bejaarde acteurs had het ook wel iets.
Ondanks alles toch nog 2,5 sterren.
Diederik58
Gisteren, 7 mei, gezien.
Werkelijk prima film. Spannend. Goed idee. Goed geacteerd (behalve die zgn. joegoslaaf en de criminelen). Kortom de moeite waard om te zien.
Ik hoop niet dat een stelletje bejaarden op het idee komen om voor eigen rechter te gaan spelen.
marieketiekje
Mooie film, paste goed inelkaar, goede acteurs, heel goed script, was misschien soms iets te langdradig. 3.5 sterren
Daangerous
ik snapte de link tussen de moord op hun vriendin, en het "was het maar oorlog, dan konden we in het verzet" verhaal. hans croiset bewijst zijn kunstje nog niet verleerd te zijn, en ook de andere acteurs zijn niet verkeerd; al zitten kitty courbois en dragan bakema er wel een paar keer naast, en speelt jeroen willems een onbenullig kleine bijrol. de buurjongen was echt te vervelend voor woorden, daar kon ik echt niets mee, de film duurde ook veel te lang, maar ik was het waarschijnlijk al vroeg kwijt omdat ik eigenlijk knap weinig met het verhaal kon.
Martin23
Het realisme van de film is tevens de kwaliteit van deze film, vind ik. Ik zat de film te kijken met het gevoel dat dit inderdaad ook echt zou kunnen gebeuren. Dat maakt hem aangrijpend en actueel.
Ik ben het eigenlijk een beetje om die reden niet met iedereen eens over de bijrollen. De 'zwakzinnige' jongen werd zonder overdrijving gespeeld en heel integer, waardoor het me ontroerde. Het laat daardoor een hele ware kant zien van het alledaagse leven van de hoofdpersoon. Dat vind ik functioneel, omdat we hem anders alleen maar zien in het voorbereiden en uitvoeren van moordaanslagen. Door die scenes waarin hij met die jongen over de dijk loopt en de stappen telt, maakt dat ik sympathie krijg voor de hoofdpersoon. Daardoor wordt het mij als toeschouwer moeilijk gemaakt om de hoofdpersoon te zien als een ouwe man die simpelweg doorslaat.
Ik vond de Bassie en Aadriaan-dialogen ook niet storend en ik heb het ook niet zo ervaren. Normaal vind ik het een verlies als alles er zo verschrikkelijk dik bovenop ligt. Toch kan ik het over deze film zeggen. Bovendien zijn veel personages(als de man die het hele plan naar voren bent) erg "stellig" in hun overtuiging, dus wellicht zal ook dat zijn functie hebben.
Martin van Duijn
sinterklaas
Goed verhaal en goede acteurs. Had hem op telefilm 2005 gezien maar hij was echt goed.
en niet op dvd verkrijgbaar jammer.
5,0
bert_vl
Enorm goede film, vooral sterk einde: dat hij inzat dat hij ergens toch fout bezig was en dat die israelier (??) ook fout was. Ja, echt een einde om even een minuutje over na te denken
Ik heb er woorden te weinig voor
Drs. DAJA
Erg goede film.
Hij straalt een bepaalde rust, eenzaamheid en hopeloosheid uit naarmate het verhaal vordert. Het begin is nog een groot feest vol hoop en later ziet deze man in dat dat niet zo is, dat de tijden inderdaad gekeerd zijn en dat hij dat moet aanvaarden. Ook draagt deze film dezelfde boodschap uit als American History X, wat te merken valt aan de laatste scéne, alleen vind ik de boodschap hier beter verpakt en word de kijker zelf meer aan het denken gezet.
Zoals ik al zei een goede film:
4,5 sterren.
robertus65
Ik vond het hele verhaal steeds minder geloofwaardig worden, soms erg vergezocht, en het einde bijna Hollywood achtig.
De Mees
Dat is nooit mijn naam geweest is op DVD verschenen en deze de beste van Eric Oosthoek (nog) niet.