• 9.372.312 stemmen

Met onder meer: Talgat Assetov, Roksana Abouova en Murat Mukashev

Gesproken taal: Russisch

Releasedatum: 6 januari 2000

Plot Tueur à Gages

Marat werkt als chauffeur voor een professor in de wiskunde, en zijn vrouw is net bevallen van hun eerste kind. Op weg van de kraamkliniek naar huis rijdt hij, zijn ogen even afgewend naar de baby, een deukje in een patserige Mercedes voor hem. Om aangifte te voorkomen moet hij voor de schade aan beide auto's opdraaien. Maar hij weet niet hoe hij aan het geld moet komen. Als hij die avond bezoek krijgt van een knokploeg die hem aanspoort haast te maken met de betaling, neemt hij zijn toevlucht tot de diensten van een woekeraar, die hem tegen een absurd hoge rente geld leent. Ondertussen raakt hij zijn baan kwijt omdat zijn werkgever zelfmoord pleegt. Om het bedrag terug te kunnen betalen, leent hij nog meer geld, waarmee hij zijn geluk wil beproeven in de autohandel. Maar hij raakt steeds dieper in de schulden. De enige mogelijkheid om onder zijn wurgcontract uit te komen is het liquideren van een van de vijanden van zijn schuldeiser.

avatar van starbright boy

Is dit zo goed Koekebakker? Gezien op het IFFR?

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Nou, of het goed ís moet ieder voor zich natuurlijk maar bepalen , maar ik vond het een imponerende film, ja. Ik heb hem volgens mij 'gewoon' in het filmhuis gezien. De film is in '99 of 2000 door Contact Film in Nederland uitgebracht als Killer.

Het is een harde misdaadfilm, maar vooral ook een sociaal bewogen schets van de Kazachstaanse samenleving. Omirbayev toont zijn (donkere) zienswijze op het kapitaliserende land.

Verder vond ik de film stilistisch ook erg sterk. Omirbayev is absoluut schatplichtig aan Robert Bresson: qua inhoud, maar zeker ook qua vorm. De filmstijl is heel direct, heel sober, bijna zakelijk en zuiver registrerend. Juist dat maakte de film voor mij ook erg indrukwekkend.

Voor wie van bijzondere films houdt, vind ik dit echt een aanrader.

avatar van starbright boy

Een goedkope DVD opgeduikeld, een editie uit Hong Kong nota bene.

Koekebakker schreef:
absoluut schatplichtig aan Robert Bresson:

Zeker, de film heeft wel wat weg van L'argent, zowel stillistisch als thematisch. Al zitten hier wat meer vrijheden in die Bresson volgens mij afgekeurd had. Zoals de droomscenes en de citaten van die wetenschapper. Verder inderdaad minimalistisch en alle actie opvallend buiten beeld ook.

Thematisch een film die erg het kind van zijn tijd is denk ik. In de jaren '90 was het door de snelle kapitalisatie van de voormalige Sovjetrepublieken stevig crisis. Deze film gaat over iemand in een vrije val, omdat hij zijn zekerheden kwijtraakt.

De film dreigt soms wat te doorzichtige opeenstapeling van ellende te worden (het zieke zoontje was er wel wat veel aan) en legt soms ook een nadruk op zijn thema die wat botst met de stijl door de uitspraken over de lente van de journalist of het net wat te opzichtig in beeld nemen van een reclamebord voor Coca Cola. Niet dingen waar ik veel andere films op zou afrekenen, maar ze storen net iets meer in zo'n kale film.

Maar verder vond ik het een behoorlijk sterke film.

Dik 3.5*

avatar van Bacon

Bacon

Wat een lege en saaie film zeg. Het verhaaltje hebben we inmiddels al zo'n duizend keer gezien en de personages in de film hebben een uitstraling van nul komma nul.

De film duurt maar tachtig minuten, maar is zo traag dat het uiteindelijk toch voelt als een lange vermoeiende zit.

avatar van Malick

Malick

Robert Bresson is er niets bij. Nihilistisch tot op het bot.