• 9.382.853 stemmen

RahXephon: Tagen Hensokyok (2003)

Animatie / Drama | 120 minuten

Genre: Animatie / Drama

Alternatieve titel: RahXephon: The Motion Picture - Pluralitas Concentio

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Tomoki Kyôda

Met onder meer: Aya Hisakawa, Hiro Shimono en Hirofumi Nojima

Gesproken taal: Japans

Plot RahXephon: Tagen Hensokyok

Kamina Ayato en Haruka Shitou ontmoetten elkaar beide op 17-jarige leeftijd in Tokio. Het was duidelijk dat Haruka iets voor Ayato voelde. Echter, na een aanval van de Mulian op Tokio, ontstond er een barrière om de stad. Haruka wist te ontsnappen, maar Ayato zat vast. Haruka sluit zich aan bij TERRA, een organisatie die zich gespecialiseerd heeft in het verdedigen van de Mulian-aanvallen. Hierbij hoopt ze haar vroegere liefde ooit terug te krijgen. Maar of zij haar missie kan volbrengen Ayato - die inmiddels 12 jaar jonger is, omdat de barrière enkele vreemde werkingen heeft - om te brengen om zo te voorkomen dat hij de RahXephon kan gebruiken, is nog maar de vraag.

Ayato Kamina

Hiroko Asahina

Shougo Rikudoh

avatar van Tayama

Tayama

RahXephon, damn... Nog steeds als ik die titel hoor, voel ik wat ik voelde tijdens het kijken van deze serie. Ik denk dat ik deze serie nu zo'n 5 keer gezien hebt, en ik kan niet wachten tot ik 'm nog eens zal kunnen zien! Geweldig! Hoewel velen het niet kunnen laten te zeggen dat dit een goedkope 'Evangelion rip-off' is, zullen anderen de moeite nemen alles dáár achter te willen zien.

Want RahXephon is duidelijk méér als een Evangelion Rip-off. Jazeker, het is duidelijk dat RahXephon een aantal elementen overgenomen heeft. Maar dat is logisch. Evangelion was een vrij revolutionaire Anime qua vernieuwing van het genre; Tieners + Mecha's. Vele series deden een poging net zo succesvol te zijn als Neon Genesis Evangelion, maar echt veel lukten het niet. RahXephon is een van dezen die het wél goed deed.

Tagen Hensoukyoku is een film die veel dingen duidelijk maakt, wat in de serie misschien nog niet helemaal goed naar voren kwam. Deze film zijn de visuele aspecten flink opgepoetst, bevat nog steeds de geweldige soundtrack én is gewoon een must voor de RahXephon fans.

Heb je de serie echter niet gezien, raad ik je deze film sterk af; Je zult eigenlijk nog minder dan 5% van de film kunnen volgen; de scenes kennen geen vloeiende structuur, je hebt geen flauw benul wie de personages zijn, wat ze doen en waarom, wat de RahXephon precies is, en welke organisatie nu wat doet.

Ikzelf, als groot RahXephon fan, heb in ieder geval heel erg van deze film genoten. > 4,5*

Ik ben jammer genoeg nooit voorbij de eerste helft van de eerste aflevering geraakt. Ik had het gevoel ongeveer elk anime cliche van de laatste 15 jaar gezien te hebben. Een Eva rip heb ik hier echter ook niet in gezien, maar dat zal me worst wezen. Samen met Eva één van de meest overschatte serieuze anime series.

avatar van Tayama

Tayama

Ik moet zeggen dat ik het jammer vind zoiets te lezen. Zeker van iemand als jij. Ik weet intussen dat je vrij harde eisen stelt aan iets dat je wilt zien, maar dat je na 10 minuten al afhaakt van een serie van 26 Afleveringen vind ik gewoon... zwak.

Natuurlijk zal je er geen Evangelion in herkennen, je zag dan ook maar 10 minuten. Ik ben er zeker van dat je na deze post RahXephon niet nog een kans zal geven, omdat je ook al zegt dat Evangelion 'overrated' Anime is. Ik geef toe, de Anime was niet zo goed als dat velen mensen beweren [heb de serie zelf nog nooit helemaal afgekeken], maar het had een hele boel unieke elementen.

Ik vind in ieder geval dat je iets als "Samen met Eva één van de meest overschatte serieuze anime series" gewoon níet mag zeggen. Je weet in dit geval niet eens waar je eigenlijk over praat. Maar goed, ieder zijn mening denk ik.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Yuck, die poster!

Onderhond schreef:

Als je maar een halve aflevering hebt gezien (van de 26!) heb je geen recht van spreken imo. Ik had trouwens ook wel verwacht dat de latere episodes van Evangelion wel meer in jouw straatje zouden passen.

Kom, laat ik er eens een quote tegenaan gooien:

One thing that's always bugged me about the show is it's constant comparison with Evangelion. While the set up of the story is similar (post-apocalyptic world, boy piloting robot not really knowing what's going on, etc.), this show has an almost lighter tone to it. Whereas Eva's theme was heavy on religion, RahXephon's is heavy on music; that alone should tell you what the tone will be like.

Anyway, ben de serie nu na jaren aan herkijken en jazeker de serie heeft zeker enkele overeenkomsten met Evangelion, maar bewandelt toch een heel ander pad naarmate de serie vordert. En na de serie komt de film aan bod!

En gelukkig is Ayato niet zo'n jankmuil als Shinji.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Zo, na jaren stof happen op mijn plank de film weer eens bekeken. Ik kan niets anders zeggen dat het een vreselijke teleurstelling was.

De eerste 20 minuten gaan nog wel. Er is een nieuw begin waarin de relatie tussen Ayato en Haruka wordt verduidelijkt, en hoe het precies is gekomen dat de twee jonge geliefden elkaar zijn kwijtgeraakt. Maar daarna gaat alles in een stroomversnelling... Zo'n honderd minuten lang komt alles uit de serie in een sneltreinvaart aan je voorbij. Personages komen en gaan, en sommigen die in de serie een prominente rol vervulden krijgen hier maar enkele scenes screentijd.

Het staat me vooral tegen hoe ze geprobeerd hebben sommige plotholes, die ontstaan zijn door al het geknip en geplak, te maskeren door te gaan schuiven met bepaalde scenes. Het komt heel rommelig over en het slaat op een gegeven moment nergens meer op. Ook zijn er een aantal gebeurtenissen opnieuw gefilmd, wat het verhaal ook niet ten goede komt. Zelfs ik was na een uur de draad volledig kwijt, en dat terwijl ik de serie nog vers in mijn geheugen heb staan aangezien ik deze van de week heb gekeken.

Dit is dus echt een film voor de die-hard fans van RahXephon. Begin er niet aan als je de serie niet hebt gezien, want je zult er geen snars van begrijpen. De film doet namelijk geen enkele poging uit te leggen wat er allemaal speelt in de wereld van de mensen en de Mu. Het is voornamelijk bedoeld om de relatie tussen Ayato en Haruka te verduidelijken, maar de film slaagt hier zelfs maar half in. Gemiste kans.