• 9.371.759 stemmen

En Mai, Fais Ce Qu'il Te Plaît (2015)

Drama / Oorlog | 114 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Alternatieve titels: Come What May / Darling Buds of May / In Mei Kun Je Doen wat Je Wilt

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Christian Carion

Met onder meer: August Diehl, Olivier Gourmet en Mathilde Seigner

Gesproken taal: Engels, Frans en Duits

Plot En Mai, Fais Ce Qu'il Te Plaît

Mei 1940. Om aan de Duitse invasie te ontsnappen, vluchten de inwoners van een klein dorpje in het noorden van Frankrijk langs de wegen, net als miljoenen Fransen. Zij nemen in deze exodus een Duits kind met hen mee wiens vader, een tegenstander van het nazi-regime, gevangen zit in Arras omdat hij loog over zijn nationaliteit. Wanneer hij in de chaos vrijkomt, gaat hij op zoek naar zijn zoon, vergezeld van een Schotse soldaat die plannen heeft om terug te keren naar Engeland...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van BBarbie

BBarbie

Franse oorlogsfilms gaan vaak over het verzet òf over de impact van de oorlog op het leven van gewone burgers. In deze film staat een grote volksverhuizing centraal, zoals die in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden in Picardië. Ik heb dat nooit geweten en zo ben ik dus toch weer wat wijzer geworden.

Het verhaal mist hier en daar wat waarachtigheid, maar dat laat onverlet dat het een onderhoudende film is met een in het oog springende rol van Olivier Gournet, degelijk als altijd. De muziek is van Ennio Morricone, de naam alleen al zegt genoeg.

avatar van Movsin

Movsin

Wo II...de Duise inval...de colonnes vluchtelingen...kinderen van ouders gescheiden...de ellende...
Zeker niet de allergrootste film met dit thema, deze "En Mai,..." (wat een zonderlinge titel), maar toch, bij meerdere scènes ruim ovetuigend om die verschrikking die "oorlog" heet naar de verdoemenis te verwensen.
Merkwaardig hoe ge telkens bij zo'n films toch iets sterk geaccentueerd ontdekt, zoals hier de harde, cynische opnames voor misleidende propagandafilmpjes.
Een merkwaardig verhaal, dat af en toe wat zwakjes wordt geleid, maar toch een behoorlijk niveau haalt.
Met het acteerwerk zit het goed.