• 9.373.153 stemmen

De Kollega's Maken de Brug (1988)

Komedie | 96 minuten

Genre: Komedie

Alternatieve titel: De Collega's Maken de Brug

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Vincent Rouffaer

Met onder meer: Bob Van der Veken, Jaak Van Assche en Tuur de Weert

Gesproken taal: Nederlands

Plot De Kollega's Maken de Brug

Een onooglijke afdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken huist in een aftands gebouw ergens in de hoofdstad. Enkel ingewijden weten welke onbeduidende dossiers daar behandeld worden. Directeur Tienpondt is een heer die op zijn pensioen wacht. De afdeling wordt bevolkt door kleurrijke figuren: dienstchef Persez, onderbureauchef Verastenhoven, opsteller De Pesser, klerk Van Hie en archivaris Jomme Dockx. Karolijn Van Kersbeke is secretaresse van de directeur en Betty Bossé typiste. In de gang naast de lift zit bode Baconfoy. Tussen zondag 9 en dinsdag 11 november wordt een vrije dag ingelast. Baconfoy deponeert de dienstnota daaromtrent op het bureau van Persez, die de nota niet leest. De collega's verschijnen de bewuste maandag dus allemaal netjes op het werk.

Paul Thienpondt

Bonaventuur Verastenhoven

Hilaire Baconfoy

avatar van neo

neo

Als film wat te lang, en het is vaak net niet helemaal grappig. Kreeg tranen in mijn ogen van die gedateerde muziek van Brian Cliftton die onbedoeld nog komischer werkt dan toendertijd bedoeld. 2.5 sterren

avatar van Film Pegasus

Ik werk zelf bij een openbare instelling en het is enorm herkenbaar hoe die bureaucratie toen heerste tot niet zo lang geleden. Nu zitten wij met toestanden zoals die in de serie 'Het Eiland' weergegeven worden. Deels parodie, deels jammerlijke realiteit. Het toneelmatige acteerwerk valt eigenlijk nog wel mee, al is de film in z'n geheel (oa door een klein budget) niet zo sterk en wat gedateerd. Het is niet gemakkelijk om een tv-serie te verfilmen en zeker geen komische. Omdat die veel op korte grappen en typetjes werken is dat niet zo evident voor een film. Toch valt het goed mee zoals de film geworden is en mag hij toch gezien worden. Door de dialecten en Belgische types (de Francofone Baconfoy bijvoorbeeld of de anarchistische Van Hie) zal deze film eerder bij Vlamingen in de smaak vallen dan bij Nederlanders.

avatar van Movsin

Movsin

Omdat ik destijds zoveel van de serie had genoten, toch nog maar eens tijd gemaakt, na jaren, voor die kleurrijke figuren op het ministerie met hun niet al te zwaar werk, zodat ze tijd hadden voor fratsen, leedvermaak en elkaars karikaturaal gedoe te bespelen.

Film haalt natuurlijk niet het niveau en frisse kracht van een afzonderlijke aflevering. Dat is normaal, maar het was toch een fraai initiatief om zowat 10 jaar na de eerste uitzending deze film te maken. De kollega's in een noodsituatie wat nog meer hun ware aard bloot legt en hun potsierlijke bureauhierarchie stevig verstoort en goed is wel dat er een rol is weggelegd voor de "geliefden" van onze protagonisten (Alice, Germaine, Adelbertje,...), waarvan in de feuilleton soms werd gesproken, maar die zelden of nooit in beeld kwamen.

Het is grappig maar ik begrijp dat iemand die niet vertrouwd is met de serie en dit pas voor het eerst ziet, de knop omdraait.

Afscheid dus van dit volksvermaak waarbij een ministeriele dienst satirisch op de korrel werd genomen maar ook heel veel oog had voor de "mens".

Een remake van de film zal er wel nooit komen. GSM, weet je wel...