• 9.369.514 stemmen

Geregisseerd door: Danniel Danniel

Met onder meer: Markéta Hrubešová, Petr Motloch en Juliana Johanidesová

Releasedatum: 9 december 1998

Plot Winter '89

Het is oudjaarsavond 1989. Maria woont met haar tienerdochter in Rotterdam en maakt zich klaar voor een feestje bij vrienden. Dan gaat de bel en staat haar ex-man Karol op de stoep. Hij is gevlucht voor het communistische regime in zijn vaderland, maar wordt bij zijn ex-vrouw en dochter niet bepaald met open armen ontvangen. In een flashback laat de film zien hoe de vrijpostige Maria en de serieuze Karol elkaar in een Oosteuropees land voor het eerst op een feestje ontmoeten. Karol blijkt een geheim agent te zijn die, op zoek naar 'de vijanden van het regime' infiltreert in intellectuele kringen. In eerste instantie heeft de progressieve Maria daar vrede mee, maar gaandeweg gaat ze twijfelen

avatar van hugohei

hugohei

Mooie (nauwelijks bekende) film ! Door een toeval heb ik 'm twee keer gezien.

Zijn liefde en politiek uit elkaar te houden ? Een eenvoudig klinkende vraag, die naarmate de film vordert steeds klemmender wordt. Spanning zit 'm in de details.

Uitgekiend spel, sympathieke onbekende acteurs die heel goed werk leveren.

Een groot deel van de film speelt in de jaren zeventig in (een land als) Tsjechoslowakije. De sfeer is - kan ik uit eigen ervaring zeggen - heel goed getroffen.

Er was iets heel raars met deze film. Omdat er technisch iets gruwelijk misging (in het laboratorium, geloof ik) is de HELE film opnieuw opgenomen. De acteurs spelen hun rol voor de tweede keer, dus. Op de vrouwelijke hoofdrol na. Die is vervangen omdat de eerste actrice andere verplichtingen had.

Winter '89... warm aanbevolen dus.

avatar van Wouter

Niet het lab hoor. De hele film bleek onscherp opgenomen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Merkwaardig, merkt men dat pas na afloop van alle draaidagen ?

avatar van Wouter

het meest bizarre verhaal dat ik ken uit de Nl filmwereld. men draaide in Hongarije (of zoiets) en de rushes waren onscherp. Men dacht dat het aan het lab lag en ging vrolijk door. Hoe de verzekering dit heeft willen betalen is mij een raadsel, want volgens mij hebben een aantal mensen behoorlijk zitten slapen.

avatar van Fransman

Fransman

Het gekste verhaal dat ik gehoord heb. Blijf je dan maar doorfilmen zonder dat iemand op de kwaliteit van de rushes let? Lijkt me weinig professioneel. Die Markéta Hrubesová was destijds wel een stuk hoor. Ken het Tsjechoslowakije uit die dagen heel goed. Zou de film graag willen zien. Weet iemand waar? Overigens wordt de film weggehoond op IMDb. Verhaal klinkt ook wel een beetje ongeloofwaardig. Lees dat de regisseur ook het verhaal geschreven heeft. Kan geen bio van die man vinden.