• 9.378.049 stemmen

Geregisseerd door: Gerrit van Elst

Met onder meer: Porgy Franssen, Carine Crutzen en Gijs Naber

Gesproken taal: Nederlands

Plot De Ziener

In een klein-burgerlijk stadje in de jaren vijftig ontstaat heftige beroering wanneer voyeur Le Roy met behulp van hypocrisie en roddel een romance op gang brengt tussen een lerares en haar leerling. De lerares huurt een kamer in het huis van Le Roys moeder en geeft de leerling op haar kamer bijles. Aanvankelijk gebruikt Le Roy de lerares en haar leerling om zijn sexuele fantasieën te bevredigen. Maar naarmate de tijd verstrijkt begint hij zijn objecten steeds meer als vrienden te beschouwen. De ziener is gebaseerd op de door Vestdijk geschreven gelijknamige roman uit 1959.

Pieter Le Roy

Dick Thieme Backer

Moeder Thieme Backer

avatar van Wouter

Weinig goeds over gehoord.

avatar van hugohei

hugohei

Destijds gezien in het Vestdijk-reeksje. Was een moeizaam verhaal, en het werkte niet.

Ik ken het boek, maar hou er niet van.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik ken het boek, maar hou er niet van.

Sterker nog, ik kwam niet door het boek heen. Ongeloofwaardig kunstmatig werkje van Vestdijk.

avatar van hugohei

hugohei

Ja. Alle respect voor Vestdijk, maar sommige boeken zijn vreselijk.

avatar van Redlop

Redlop

De Anton Wachter-cyclus (met name Terug tot Ina Damman...zou wel verfilmd mogen worden) en 2 of 3 andere romans (De Kelner en de levenden) de moeite waard gevonden. Verder kon mij alleen de dichter Vestdijk boeien. 'Hij schreef sneller dan God kon lezen' schreef JC Bloem... veelzeggend. Veelal inspiratieloos literair gezanik vond ik het.

avatar van FisherKing

FisherKing

Zijn min of meer autobiografisch werk vind ik het sterkst: Kind tussen 4 vrouwen (de samenvatting van de Anton Wachter reeks) vond ik vooral goed. De Kelner en de Levenden (vrij onverfilmbaar dunkt me), De Koperen Tuin en Pastorale 1943, en zijn werk gebaseerd op de geschiedenis, Rumeiland, de Vuuraanbidders, Ierse nachten vind ik allemaal de moeite waard hoor.

Wat Vestdijk dus helemaal niet kon, waren hedendaagse psychologische romans, zoals deze oa. Staat veel te ver weg van een echte wereld.

avatar van Rujar

Rujar

Tja verhaal is niks bijzonders...

Kan geen objectieve mening geven aangezien Gijs Naber een vriend van mij is, dus de film was sowieso voor mij wij erg leuk om naar te kijken.

Ach en er waren toch wel leuke momenten waar ik wel om kon lachen...

avatar van Quido

Quido

Beetje verbaast over de negativiteit hier. Oké, het bruist of sprankelt nergens, maar De Ziener zet een alleraardigst en lekker tijdsbeeld neer, er wordt degelijk in gespeeld en is qua thematiek nog verrassend actueel.