• 9.370.278 stemmen

Nella Stretta Morsa del Ragno (1971)

Horror | 111 minuten (Italiaanse versie) / 93 minuten (Amerikaanse versie)

Genre: Horror

Speelduur: 111 minuten (Italiaanse versie) / 93 minuten (Amerikaanse versie)

Alternatieve titels: Web of the Spider / In the Grip of the Spider / Dracula in the Castle of Blood / Edgar Poe bij de Levende Doden

Oorsprong: Frankrijk / Italië / West-Duitsland

Geregisseerd door: Antonio Margheriti

Met onder meer: Anthony Franciosa, Michèle Mercier en Klaus Kinski

Gesproken taal: Italiaans

Plot Nella Stretta Morsa del Ragno

"Based on Edgar Allen Poe's "Night of the Living Dead""

Journalist Alan Foster gaat de weddenschap aan dat hij een nacht in een spookkasteel kan doorbrengen. Hij komt er al snel achter dat de verhalen over geesten in het kasteel niet ongegrond zijn.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Nederlandse titel: "Edgar Poe bij de Levende Doden" Antonio Margheriti's remake van zijn eigen "La Danza Macabra" aka "Castle of Blood", ditmaal in kleur. En ook met muziek van Riz Ortolani. De soundtrack is hier beter dan bij de eerste versie. Wie van ouderwetse gotische horrorfilms (met een vleugje romantiek) houdt, zal zijn hart kunnen ophalen aan deze erg sfeervolle griezelfilm.

avatar van joolstein

joolstein

Klaus Kinski als "Edgar Allan Poe." strompelt, gekleed in 19e-eeuws gewaad met kaars in de hand, door het beeld. Hij was niet echt een zegen maar meer een vloek. Gelukkig verdwijnt Kinski na nog een paar scènes uit de film en blijven we achter bij Alan Foster (Anthony Franciosa) die als onze hoofdpersoon, een journalist een griezelige weddenschap heeft geaccepteerd. Deze structuur komt meer overeen met Shirley Jackson's korte roman The Haunting of Hill House (1959) dan van Poe. Maar tijdens dat we de ronddwalende Alan Foster volgen in het spinnenwebbenhuis zien wel genoeg knikjes naar Poe.

Regisseur Margheriti filmde een nieuwe versie in kleur van zijn eigen Danza Macabra (1964) Deze heb ik (nog) niet gezien. Maar de sets van deze film zijn prachtig en doen niet onder aan de Hammer en Roger Corman-films. De rol van Elizabeth Blackwood wordt gespeeld door zucht...Michèle Mercier (Black Sabbath, Angélique ) en met haar sexappeal en gespeelde wanhoop is ze een vrouw die absoluut gered moet worden, of het nu mogelijk is of niet.

Web of the Spider was de moeite van het bekijken waard! Interessant door de gotiek en zijn verhaal maar is vaak erg irritant door een sterk aangezette melodramatisch manier van acteren.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Ouderwets gegriezel in een spookslot, toch wel met enkele hele aardige wendingen. Re-make van regisseur Margheriti's eigen Danza Macabra uit 1964. Origineel schijnt zelfs nog wat beter te zijn. Nederlandse titels zijn ook weer van te smullen: Edgar Poe bij de Levende Doden (Kinski blijft zelf mooi buiten het kasteel). Nog mooier: Dracula in het kasteel der verschrikking (geen vampier, laat staan Dracula te zien in de hele film).