• 9.370.349 stemmen

Îhatôbu Gensô: KENjI no Haru (1996)

Animatie / Fantasy | 55 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Alternatieve titels: Spring and Chaos / イーハトーブ幻想 Kenjiの春

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Shôji Kawamori

Met onder meer: Shiro Sano en Mariko Kouda

Gesproken taal: Japans

Plot Îhatôbu Gensô: KENjI no Haru

De film vertelt over het leven van Kenji Miyazawa, één van Japan's meest geliefde poëten en schrijvers van kinderboeken. Ter ere van wat z'n honderdste verjaardag zou zijn, is deze film gemaakt. In plaats van te focussen op simpele feiten, probeert de film de kijker in de wereld van Miyazawa te brengen, een wereld vol poëzie en verwondering, waar zelfs de kleinste impulsen leiden tot grootste inspiratie.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Ondanks een aantal gave surrealistische (hallucineer) scènes wist Spring and Chaos me niet altijd te boeien. Het kat/hond uiterlijk is daar één van de oorzaken van. Misschien had ik mezelf dit keer toch vooraf wat in de film moeten verdiepen, maar misschien had ik het dan net zo goed niet meer dan een redelijke film gevonden.

Blijft toch wel speciaal.

Was er redelijk veel van vergeten en begon er ook een beetje bezorgd aan. De laatste tijd nog wat Miyazawa aanpassingen gezien/herzien en op zich liggen ze me niet zo. Maar deze film pakt het toch anders aan.

In theorie een biografie, maar dan wel zeer experimenteel en losjes aangepakt. Kawamori is niet zozeer geïnteresseerd in het leven van Miyazawa, wel in z'n beleving van de wereld. En dat vertaalt zich in een hoop bijzondere scenes.

't Is jammer dat de CG ondertussen niet meer al te best oogt, maar wetende dat dit eigenlijk een TV film is mag het resultaat er toch nog zeker zijn, vooral omdat de traditionele animatie nog steeds op érg hoog niveau is.

Blijft een erg aparte film, voor liefhebbers van Miyazawa of zij die gewoon eens een wat andere animatie willen zien.

4.0* en een uitgebreide review