• 9.371.913 stemmen

The Scarlet Letter (1926)

Geregisseerd door: Victor Sjöström

Met onder meer: Lillian Gish, Lars Hanson, Henry B. Walthall

Plot The Scarlet Letter

1666. Hester Prynne arriveert in New England. Haar echtgenoot zal haar later achterna reizen. Ze wordt verliefd op de jonge en alom gerespecteerde dominee Arthur Dimmesdale. Wanneer haar echtgenoot al jaren niets meer van zich laat horen, zwicht Hester voor haar gevoelens. Kort daarop ontdekt ze dat ze zwanger is.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Lillian Gish als Hester Prynne; de rol is haar op het lijf geschreven (of liever, op de borst gespeld). Dit is de beste verfilming van Hawthorne's klassieker.

avatar van BBarbie

BBarbie

- “Why are we taught to be ashamed of love?”

Zoals Poisonthewell al laat doorschemeren in zijn commentaar schittert Lillian Gish in deze aangrijpende tragedie over een jonge vrouw, die door religieuze moraalridders (ik heb altijd al een hekel gehad aan dat soort mensen) aan de schandpaal wordt genageld.

Hoewel de tand des tijds hier en daar duidelijke sporen heeft achtergelaten, is het een nog steeds goed te bekijken en onderhoudende film van Victor Sjöström.

avatar van Flavio

Flavio

Talloze keren verfilmd, onder andere door Wim Wenders, maar de meeste versies zijn redelijk obscuur en/of staan in laag aanzien. Deze verfilming van Sjoström (of Seastrom zoals hij zich hier noemt) is in elk geval de moeite waard, Lilian Gish is prima als de vrouw die onder het juk van de Puriteinen (een soort christelijke Taliban) een buitenechtelijk kind baart en daarop wordt verstoten door haar godvrezende gemeenschap. De film toont de onbarmhartigheid en kleingeestigheid, en breekt een lans voor liefde en vergeving. Niet heel spannende thema's misschien, maar mooi uitgevoerd. En wetende dat het op sommige plekken tegenwoordig niet veel verbeterd is, blijft de boodschap toch nog altijd actueel.