• 9.370.316 stemmen

Sadae Solimsa (1984)

Actie | 90 minuten

Genre: Actie

Alternatieve titels: Shaolin: The Blood Mission / Four Shaolin Temples / The Fourth Largest Shaolin Temple / Shaolin Temple 4 / Sadae Shaolin Temple / 사대소림사

Oorsprong: Zuid-Korea / Hongkong

Geregisseerd door: Woo-Sang Park

Met onder meer: Jack Suen Kwok-Ming, Jeong-lee Hwang en Frankie Poon Cheung

Gesproken taal: Koreaans

Plot Sadae Solimsa

Een generaal van een lokale overheid wordt er op uit gestuurd om de tweede helft van een boek te vinden, waar de namen van revolutionairen in staan. Zijn zoektocht leidt hem naar een Shaolin tempel. Daar verschuilen zich twee opstandelingen, en het is aan de Shaolin monniken om hen te beschermen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Geen onderdeel van Jet Li's Shaolin Temple reeks

Degene die geïnteresseerd zijn in het oudere werk van Jet Li, zullen wel gekend zijn met de Shaolin Temple reeks. Het is een trilogie waar de Chinese superster zowat zijn eerste grote stappen in de wereld van de cinema zette en het verbaasde me dan ook dat er in de Kung Fu Classic Collection Vol xx een Shaolin Temple 4 bleek te zitten. Wat blijkt nu echter? Dat is gewoon een alternatieve titel voor deze Shaolin: the Blood Mission. Waarschijnlijk de bedoeling om wat mee te liften op het succes van Li.

Wat het echter nog vreemder maakt, is dat er ook nog een andere Shaolin Temple 4 film bestaat. Vengeance Video heeft namelijk ook een Shaolin Temple 4 op de markt gebracht, maar dat blijkt eigenlijk een alternatieve titel te zijn voor Shaolin Temple Strikes Back (1981), een film uitgebracht een jaar (!) voordat Jet Li opdook in zijn Shaolin Temple. In ieder geval, moest je toevallig via Shaolin Temple 4 op deze film zijn uitgekomen en klopt het plot voor geen kanten, ga dan eens even kijken bij Shaolin Temple Strikes Back. Soit, de versie ik heb gezien duurde maar een goede 85 minuten en zelfs dat duurde me eigenlijk te lang. Veel standaard kung fu nonsens over een deel van een boek met belangrijke namen van rebellen dat gezocht moet worden en dat resulteert uiteraard in een zoektocht met veel gevechten. Die zijn niet altijd van een even hoge kwaliteit en het is pas op het einde dat de film een rare wending neemt wanneer blijkt dat het tweede stuk van het boek is ingenaaid (!) in de rug van een monnik.

Ja, je leest het goed: een boek van ongeveer een 100 pagina's ofzo is ingenaaid in iemands rug en wordt er natuurlijk uitgehaald. Eenmaal het bloed er is afgewassen, lijkt het zelfs zo goed als nieuw.. Dat had ik in ieder geval niet zien aankomen en het maakt dit (voor een klein stukje) nog enigszins de moeite waard om is te checken. Verder vooral een onaffe film als het ware, als er niet effectief End (vreemd genoeg niet The End of iets in die richting) op was gekomen, dan had ik verwacht dat er nog een stuk ging moeten komen. In ieder geval wel fijn om Hwang Jang-Lee nog eens te zien. Zag hem een aantal jaar geleden in Duel of the Ultimate Weapons, ook van regisseur Woo-Sang Park, en ken hem vooral nog als bijrol in een aantal Jackie Chan films. De Engelse dub is trouwens wel hilarisch slecht in muziekkeuze.

Zo wordt de openingsscène ondersteunt door de niets minder dan iconische geluidsband van Psycho en de douchemoord. Verder dus een standaard filmpje dat nooit boven zijn genregenoten komt. Het zegt ook al veel wanneer er besloten wordt om dit uit te brengen als een onofficieel deel van een andere reeks in de hoop dat er toch iemand dit gaat kopen. Ach, bij mij heeft het gewerkt in ieder geval..

avatar van Phantasm

Phantasm

Vermakelijke Kung Fu film met genoeg gevechten. Geen moment mee verveeld.