• 9.370.299 stemmen

Geregisseerd door: Neil Young

Met onder meer: Sarah White, Eric Johnson en Pegi Young

Plot Greendale

"A film by Neil Young"

Greendale is gemaakt bij het gelijknamige album van Neil Young. Samen vormen de liedjes van dit album een verhaal en dat verhaal is verbeeld in de film. In Greendale, een plaatsje aan de kust van Californië, woont de familie Green. De familie bestaat uit vele generaties en allemaal maken ze zich druk om de milieubedreigende activiteiten van bedrijven. Een van de jonge dochters Green ontwikkelt zich tot milieuterroriste. Een jonge zoon raakt in de gevangenis wegens het doden van een politieagent.

Jed Green / Devil

Edith Green

Wayne Newton

avatar van Zavo

Zavo

Argh, is er iets ergers dan een crashende browser als je net een heel verhaal getypt hebt?

Nou nog maar een keer dan:

Neil Young heeft (onder het pseudoniem Bernard Shakey) zelf, met een 8mm-camera, beelden geschoten bij zijn gelijknamige album. Je hoort alle nummers van het album (maar niet in dezelfde volgorde) met daarbij de geschoten beelden, waarbij de acteurs soms lipsync meepraten/-zingen met de songteksten. Je zou de film dus kunnen zien als één lange videoclip bij het hele album. Elk nummer heeft z'n eigen verhaaltje, maar wel steeds met dezelfde personages en bij elkaar vormt het min of meer één geheel.

Het ziet er nogal amateuristisch uit en als je niet van de muziek houdt vind je het waarschijnlijk helemaal niks (er liepen dan ook een aantal mensen al heel snel de zaal uit). Als je de muziek daarentegen wel goed vindt (zoals ik), dan is het gewoon heerlijk achterover zitten, genietend van de muziek en de beelden, die je aanzetten om naar de tekst te luisteren. Het beste nummer is voor het laatst bewaard, dus niet alleen bij Zatoichi, maar ook bij Greendale ging ik swingend de zaal uit.

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Zavo, ben het helemaal met je verhaal eens, zelfs met je beoordeling. 3*

avatar van harm1985

harm1985

IJzersterk album, een van de beste van Neil Young en zeker zijn beste van de jaren '00. Met deze film kan ik niet zoveel... is een soort van uitgerekte videoclip, waar de 'acteurs', voornamelijk vrienden van Neil Young de teksten playbacken. De muziek heeft deze film niet nodig, laten we het daar op houden. Ik heb em omdat ik completist ben, maar zet liever de CD op (of de bijbehorende live DVD) terwijl ik door het boek blader.