• 9.379.080 stemmen

Geregisseerd door: Hiroshi Inagaki

Met onder meer: Toshirô Mifune, Yoshiko Sakuma en Kinnosuke Nakamura

Gesproken taal: Japans

Plot Furin Kazan

Een 16de eeuwse samoerai wordt ingehuurd als adviseur voor een krijgsheer. Wanneer deze krijgsheer zijn adviezen in de wind slaat, raakt de samoerai genoodzaakt één van de vijanden van de krijgsheer om te brengen. Zowel de samoerai als zijn baas vallen bovendien voor de dochter van de vermoorde man.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Kansuke Yamamoto

Hatanaka Buhei

Princess Okoto

avatar van johnyfilm

johnyfilm

wie helpt mij aan deze film op dvd

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Een 'samoerai'-film in kleur. Die zie je voor 1970 niet vaak. Inagaki's samoerai-trilogie, Goyokin uit hetzelfde jaar, maar verder?? Ik zie Red Lion binnenkort nog - die zal ook wel in kleur zijn (Zatōichi's wellicht, maar dat zijn geen zuivere samoerai films). Deze Samurai Banners eigenlijk ook niet - dus opvallend dat deze in dé Samurai-lijst van Patrick Galloway staat vind ik.

Het is een vaardig gemaakte, zeer klassiek geconstrueerde avonturen film, zich afspelend in de 16e Eeuw, waarin wel allerlei loyaliteitskwesties van hoge heren en hun met zwaarden bewapende vertrouwelingen aan de orde zijn. Aardig, maar pas na de 'intermission' (dit is de vierde film in korte tijd die ik zie waarin letterlijk een 'officiële pauze' in de film zit) begint de boel goed op stoom te komen. Schitterende tableaus, die Kurosawa later in Ran geheel zou overdoen. Veel vlaggen, kleuren, weidse grasvlakten en grootse gevechten. Inagaki kiest soms voor niet de hand liggende cameraposities met kleurige bloemetjes in beeld of alleen benen van paarden.

Die dynamiek in dat laatste uur doet de film veel goed. Trouwens zeer veel opvallende hoofddeksels (geheel getrouw aan de geschiedenis ga ik vanuit) in de film, dan zijn de buffelhorens op Mifune's helm nog maar een beginnetje. Een prima AnimEigo uitgave verder, McSavah

avatar van McSavah

McSavah

Je hebt de smaak in ieder goed te pakken.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Gisteravond heb ik Samurai Banners na vele jaren herzien en toen schijnbaar beter gewaardeerd dan nu. Voor de intermission vermelding is er te weinig actie en erna wel wat meer, maar ook niet genoeg. De film duurde daarom te lang met dus te veel dialoog en drama. De productie is in alle opzichten goed verzorgd, maar schaal mijn waardering onderuit naar een 3.5