Morlang (2001)
Met onder meer: Paul Freeman, Diana Kent en Eric van der Donk
6,3 (482)
Releasedatum: 22 november 2001
Plot Morlang
Psychologisch drama, losjes gebaseerd op de waar gebeurde 'Van Bemmelen zaak'. De film volgt de succesvolle kunstfotograaf Julius Morlang die in een landhuis in Ierland samenwoont met zijn jonge vriendin Ann. Nog zichtbaar aangeslagen door de dood van zijn recent overleden vrouw Ellen, hoort hij op een dag haar stem op zijn antwoordapparaat. Langzaam ontrafelt zich de kille waarheid. Flarden flashbacks laten zien hoe Morlang twee jaar eerder, in Nederland, zijn muze Ellen op handen draagt, tot een gevierde jonge kunstenaar in beeld verschijnt, hoe zijn galeriehouder hem het bloed onder de nagels vandaan haalt en Ellen tenslotte tenonder gaat aan een ongeneeslijke ziekte. Morlang maakt een levensbepalende keuze.
Aardige website trouwens: http://www.morlangthemovie.com
En Cor, nog van gedachten veranderd? (Nadat je met de regisseur gesproken hebt
cornelis
Die had ik al gesproken. Het is een heel knap gemaakte film, ingewikkeld plot, hele precieze regie, gedetailleerde cameravoering, maar ik voel er zo weinig bij.
Canal+ is vast en zeker co-sponsor of zo. Zal wel niet zo maar zijn dat ze dat zeggen. Kan ik me niet voorstellen althans.
pp92
Canal+ is GEEN medespionsor kan ik je vertellen, en zij zijn niet de enigen die dit de beste film van 2001 vinden...
Ow, heb de film in geen enkel top 10 lijstje zien terug komen.
neo
Zit qua plot erg goed in elkaar met een erg goeie psychologische rol van Freeman. En dan nog even een hulde voor Soundpalette!!
(Stephan is het hier denk ik wel mee eens
3.5 sterren
Stephan
Soundpalette werd genomineerd voor de beste filmmuziek samen met o.a 'in the mood for love' en 'the others' ter gelegenheid van de Filmmuziek Biennale in Bonn.
Jaja... prima clubje hoor, hiero in Utrecht!
neo
Wil er ooit weleens een keertje langs gaan. lijkt mij erg leuk! Zag trouwens dat de Boer ook de muziek van Rerun heeft gecomponeerd.
Rerun ...
Now that's a name from the past. Toevoegen? Of valt-ie buiten de wetgeving?
Stephan
Maar hij is twee keer uitgezonden geweest. Kan ik dat niet bij elkaar optellen?
Stephan
Alle lof aan Tjebbo Penning, die met deze film laat zien dat hij visueel de meest intelligente regisseur van Nederland is.
Heb de film vanacht voor het eerst gezien (veel te laat) en ga hem snel nog eens kijken (Canal +)
'MORLANG' IN AMERIKAANSE RELEASE
Lang gewacht, stil gezwegen... toch een Amerikaanse release gekregen. Dit geldt voor Morlang van regisseur Tjebbo Penning, wiens eind 2001 al in Nederland uitgebrachte film momenteel te zien is in zes Amerikaanse steden: New York, Los Angeles, Boston, Chicago, New Orleans en San Francisco.
Volgens Lisa Schwarzbauam van Entertainment Weekly is Morlang: 'A portentous and goopy Dutch drama.' Jessica Winter van de Village Voice is al wat meer onder de indruk: 'Penning's film applies too much force behind its hairpin turns, but broad scripting and acting are counterbalanced by crisp photography, shivery sound design, and well-chosen debts. En Scott Foundas van LA Weekly is ronduit lovend over de film: 'Morlang has surprises up its sleeve that even the seasoned genre fan may not see coming.'
bron: Oene Kummer
Justice4All
Was al benieuwd naar, ik twijfelde om het te huren. Volgende keer dan maar weer huren.
Morlang is een goed psychologisch drama dat met name vanwege de sterke rol van Paul Freeman overtuigt. Zijn getergde blik spreekt boekdelen.
De film heeft een mooie setting; het 'kille' Rotterdam (no offense
) tegenover het landelijke en robuuste Ierland.
Justice4All
Als drama is deze film een topper, maar als thriller is het een echte zwakke film, er zit helemaal geen spanning in. Jammer dat ik de spanning mist en dat het niet zo vlotjes liep. Had zeker 5* kunnen krijgen van me, maar houd het op 3,5 sterren
Lekker dan. Krijg ik net een mailtje dat ie niet meer leverbaar is...
Niet? Kan me nog herinneren dat er gedoe was over de aparte kleuren.
Dat zit in deze poster.
Inmiddels de Amerikaanse dvd besteld, aangezien ie hier helemaal niet meer leverbaar is...
Mad Man Mundt
Helemaal mee eens, wat een verrasing deze film, Freeman speelt geweldig en het script en uitvoering ervan subliem. Leuke special op TV ooit gezien dat het verhaal gebaseerd was op de Van Bemmelen-zaak, met dit vette idee een nog vetter, interresant en gedurfd script afgeleverd.
Morlang is een Monster, maar toch kan ik hem niet veroordelen en zelfs ondanks alles nog begrip voor hem opbrengen, hoewel de film dit niet eens opzichtig probeert, juist tegenovergesteld eigenlijk.
Een van de weinige nederlandse films die ik een voldoende geef, deze zelfs 4,5* (wanneer krijgt Tjebbo weer een kans? Dit is toch de top van NL-cinema imo)
Mad Man Mundt
Zag net het linkje van kappeuter bij het regiseurs topic, ben erg benieuwd...
Erg mooi. Met precisie wordt Morlang's geschiedenis stukje bij beetje ontrafeld; uitemrate vakkundig geregiseerd en gedraaid. Een beetje te afstandelijk wellicht; een klein beetje maar.
Ben benieuwd naar nieuw werk van Penning. Stephan?

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'