• 9.373.069 stemmen

Alles Komt Ergens Van (2003)

Documentaire | 75 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Gerard Thoolen - Alles Komt Ergens Van

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Pieter Verhoeff

Met onder meer: Gerard Thoolen, Michiel Romeyn en Shireen Strooker

Plot Alles Komt Ergens Van

In 1996 stierf Gerard Thoolen, een van de grootste Nederlandse acteurs uit de afgelopen decennia. Vooral zijn aandeel in het theatercollectief Het Werkteater wordt geroemd. Ook zijn rollen in de films die gemaakt werden op basis van voorstellingen van Het Werkteater, zoals Toestanden (1976), Opname (1979) en Een zwoele zomeravond (1982), met Thoolen als de gemoedelijke Surinaamse mevrouw Emanuels, worden hoog geprezen. Thoolen mocht dan geroemd worden als acteur, als persoon bleek hij onmachtig om zijn tragische leven te ontlopen. Filmmaker Pieter Verhoeff, die Thoolen onder andere in zijn speelfilms Het teken van het beest (1980) en Van geluk gesproken (1987) regisseerde, portretteert hem in Alles komt ergens van. Tijdens een feestelijke maaltijd met familie, vrienden en collega's wordt een beeld geschetst van de acteur en de persoon Gerard Thoolen aan de hand van interviews, beeldfragmenten, foto's, brieven en persoonlijke bijdragen van de aanwezigen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Uitverkocht en druk bezocht. En niet genomineerd. Kan er helaas geen oordeel over vellen maar Pieter Verhoeff was niet blij. Had de jury een werk-copy laten zien, maar volgens hem hebben ze daar niet doorheen gekeken.

avatar van mdj

mdj

Mooi portret van Thoolen met welgekozen filmfragmenten. Niet psychologiserend of sensatiebelust. Er zaten mooie dagboekfragmenten in verwerkt zonder dat je je als kijker een voyeurist voelde. De geïnterviewden lieten geen van allen veel doorschemeren over Thoolens ook duidelijk aanwezige onaardige kanten, die werden enkel aangestipt wat ik wel zo mooi vond. Wel werd duidelijk hoe ontzettend eenzaam Thoolen geweest moet zijn. Na afloop van de vertoning vertelde Verhoeff nog het een en ander over zijn film waarbij hij vermelde dat die onaardige trekken niet zo nadrukkelijk in de film zitten omdat een ieder ook wel zag waarom hij zo deed en het daardoor kon begrijpen. Verheug me er al op om 'm weer te zien!

Quido

Vanavond op Nederland 1 om 23.13 uur!

Bedankt voor de tip. Gerard Thoolen is/was een boeiend en gecompliceerd persoon. Ik ben dus zeer benieuwd naar deze docu.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Goh, een erg ontroerende docu.

Mooiste citaat: "hij was getrouwd met het ongelukkig zijn." Hoe treffend!

De rol die me van hem het meest bijstaat is die in 'de IJssalon'. Het wordt hoog tijd om meer werk van hem te gaan bekijken.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik heb zelden zo'n ontroerend document gezien. 4.5*

Maar ik stem dan ook vanuit mijn onderbuik. Al die mensen met tranen in hun ogen, vanwege de kennis die ze hadden met hem... Ik word daar week van.

Dat interview met Mioch was briljant fuck speed, fuck hollywood, Nu even aandacht voor de Vliegende Hollander...... Bevlogen mensen verliezen we helaas te snel.... En met een bevlogenheid dienen we wel te leven. Vind ik.

Ondanks zijn ingewikkelde psyche, heeft Thoolen vrij veel bereikt in zijn leven. Anderen die met een dergelijke last leven, gaan er vroegtijdig aan kapot. Het acteren is wellicht zijn redding geweest.

Het interview met Mioch vond ik het hoogtepunt van de film. Wat een heerlijk recalcitrant en onaangepast gedrag. Gerard Thoolen had wel wat borreltjes op, gelukkig maar. En Jos Stelling zat erbij en keek ernaar, maar ik zag wel een lichte glundering in zijn ogen.

Jammer dat Verhoeff de anekdote die Michiel Romeijn aan de eettafel vertelde niet liet zien.

Een beetje achtergrondkennis van de man kan geen kwaad als je deze docu gaat zien.

Ik vind het een mooie documentaire. De film komt wat langzaam op gang, maar wanneer duidelijk wordt van welk idioom Verhoeff zich bedient is er veel moois te zien.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

kappeuter schreef:

Waarom? Ik heb volgens mij geen last gehad van mijn gebrek aan achtergrondkennis van tevoren. Bovendien, het is toch het doel van een docu om deze kennis te verwerven?

Ik had het idee dat mensen die 'm alleen van naam kennen de film wellicht te fragmentarisch zouden vinden. Maar als jij dat blijkbaar niet had, dan valt het misschien wel mee.

Quido

Prachtige documentaire. Al die mensen die zo diep met hem meevoelden, ze begrepen hem. Peter Faber, Joop admiraal, familieleden, vrienden ... allemaal ontroerd en vol liefde over de mens Gerard Thoolen. De stukken uit zijn dagboek die werden voorgelezen geven een goed beeld van hoe wanhopig Thoolen soms wel niet moest zijn, ik was echt onder de indruk.

Na het zien van de docu had ik echt het gevoel dat veel van zijn vrienden en familieleden hadden: het is goed dat hij nu rust heeft. Ik heb nog steeds de beelden van die dagboekstukken in mijn hoofd ... Hoe hij het zelf omschreven heeft, in korte maar krachte zinnen. In één woord indrukwekkend.

Goed gekozen beeldfragmenten ook.

Snel maar eens wat meer werk van Thoolen in handen zien te krijgen (vooral zijn films met Seunke, maar die zijn dan weer nergens te krijgen). Voorlopig 4 dikverdiende sterren.

avatar van Quentin

Quentin

(Dustyfan hij werd toch vanmorgen herhaald )

Erg mooie documentaire, over een man, zijn vrienden en hun gezamelijke herinneringen. Wil zeker wat meer werk van Thoolen gaan kijken.

4 *

Quido

De dvd van deze prachtige documentaire is nu te bestellen via www.dvdview.nl[/url].

avatar van BOND31

BOND31

Schitterend! Ik ben een groot fan van de acteur Thoolen, en het is triest dat hij al zo jong is overleden. Maar in deze doc. kunnen we een goed beeld van Thoolen krijgen, en blijkt dat hij erg ongelukkig was en dat hij het in feite een beetje over zichzelf heeft uitgeroepen. Ontroerende momenten met zijn acteursvrienden aan tafel bij een diner, en een leuk en tegelijkertijd triest stukje interview dat Thoolen gaf aan Rene Mioch vlak voor zijn dood, waarbij Thoolen steeds woedeuitbarstingen krijgt en er ongeneneerd bijzit in een open shirt en zijn zweet afvegend! Een dikke 4.

avatar van Ray1976

Ray1976

Deze prachtige Documantaire over Gerard Thoolen, is ook te bekijken in zijn volledigheid op de volgende link :

Quido

Net de dvd opnieuw bekeken. Op het einde last van wat vochtige ogen. Prachtig document.

avatar van robertus65

robertus65

Deze acteur kende ik ook niet goed, maar door deze aardige documentaire ken ik hem wat beter, maar sentimenteel werd ik geen moment. Alle betrokkenen komen bij elkaar bij een gezellig diner en doen hun zegje. Keurig ingeblikt door Verhoeff.