• 9.374.631 stemmen

Geregisseerd door: Ivan Boeckmans en Guy Lee Thys

Met onder meer: Roy Aernouts, Mo Barich en Amid Chakir

Gesproken taal: Arabisch

Plot Kassablanka

"The thin walls between love and hate"

Wout, de sympathieke, negentienjarige zoon van een racistische Vlaams-nationalist, begint wat met zijn mooie en intelligente buurmeisje Leilah, een zeventienjarige moslima. Beide jongeren proberen elk op hun eigen wijze onder het juk van een verstikkende en betuttelende familie uit te komen in een woonwijk die smalend Kassablanka genoemd wordt.

Berwout Van Loock

Mostafa Fawzi

Mohamed Abdelouafi

Nonkel Nourredine

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Geinig: gebruiker Guy Lee geeft de film vijf sterren. Zouden we het met een van de regisseurs te maken hebben? Vooral omdat hij tot nu toch nog maar één keer heeft gestemd ...

That's him.

avatar van Stephan

Stephan

Dat kan nog wat worden, want zo ben ook ik hier verzeilt geraakt...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Geinig zeg, waar een beetje ego-surfen soms al niet goed voor is

Hier in België kreeg Kassablanka trouwens zeer goede recensies, en er was zelf wat controverse over de inhoud.

bioscoopzaal schreef:

Geinig zeg, waar een beetje ego-surfen soms al niet goed voor is

Was hier geen sprake van. Ik informeerde naar de poster en kreeg 'toevallig' van de regisseur antwoord. Die ik vervolgens de link stuurde toen ik de film in de database had gezet. Zodoende.

avatar van tovenaar

tovenaar

Guy Lee Thys, welkom dan! Leuk, weer een regisseur erbij op MovieMeter, dat maakt het elke keer weer nóg een stukje interessanter.

avatar van FeZ

FeZ

Hmmmm op imdb zijn ze een stuk minder positief dan guylee; 5,7. Maarja, als het je eigen film is dan tellen andere dingen bij het beoordelen.

avatar van Hobbes

Hobbes

tovenaar schreef:

zijn wij niet interressant genoeg nee? Zijn wij niet goed genoeg?

avatar van tovenaar

tovenaar

Eerlijk?

avatar van gotti

Lijkt me niet verstandig....

avatar van hermano

hermano

Heel toevallig kwam ik op deze discussie terecht want ik heb de film niet gezien. Wat mij opviel is dat de andere 5-sterrenstem gegeven is door Mr. Pink en Bij nazicht in het profiel blijkt Mr Pink ene Ivan Boeckmans te zijn...

Misschien wel de andere regisseur?

avatar van RolfWolf

RolfWolf

Wie heeft deze film gezien en kan er iets over vertellen? Hij lijkt me erg interessant.

Regisseur Guy Lee Thys werkt trouwens aan een 'vervolgdocumentaire' op Kassablanka. Over de huidige polarisatie en gevoeligheden rond het thema islam en integratie zegt de regisseur: "Of het wel de juiste tijd is om over die problematiek te praten? De dialoog mag, zeker na de moord op Nederlands regisseur Theo van Gogh, terug aangewakkerd worden, vind ik. Maar het zal op een grappige manier gebeuren. We mogen toch nog met elkaar lachen.''

avatar van krabat

krabat

een vermakelijke film en te vergelijken met de onlangs op de Nederlandse tv uitgezonden miniserie "Najib & Julia". Het Vlaams blijft een aandoenlijk taaltje en zorgde in mijn ogen voor onbedoeld komische scenes. Al met al een leuke film voor tussendoor, het verhaal wordt op een luchtige manier gebracht en is niet echt schokkend 3* op de dvd zijn tevens 2 korte filmpjes te bewonderen die zeer de moeite waard zijn.

Voor de liefhebbers van Vlaamse kinderseries, agent Suikerbuik uit Big & Betsie is in deze film ook te bewonderen!

avatar van Boothead

Boothead

Slechte film, de taal kan ik niet tegen en onze subcultuur word weer lekker negatief in beeld gebracht. Ik had niet anders verwacht, maar het idee dat wij onschuldig dronkaards in elkaar trappen slaat nergens op.

Conclusie: ik vond het niets.

avatar van Halcyon

Halcyon

Boothead schreef:

Conclusie: ik vond het niets.

Mja, zowel skins als vreemdelingen worden negatief maar ook positief in beeld gebracht. Wat de beeldvorming betreft klopt het dus wel vind ik. Over de taal...tja, daar moet je gewoon van houden .

avatar van Quentin

Quentin

Er zijn ook andere skins ... niet één subcultuur.

avatar van Boothead

Boothead

Er zijn wel meerdere soorten skins, maar als je de foute kant wilt uitbeelden doe het dan goed. Niet zo als dit, dit slaat nergens op.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Wat een slechte film. Ik sluit mij aan bij Boothead wat betrefd dat verhaal over Skins. Wil je nazi Skins laten zien? Prima! Maar laat dan wel nazi Skins zien en niet een of andere lelijke kale gek die van toeten nog blazen weet.

Zoals Halcyon worden ook de vreemdelingen negatief in beeld gebracht.

'Gek' genoeg heb ik van meerdere mensen uit die cultuur vernomen dat het er idd zo aan toe gaat.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Dit is de tweede keer dat ik de film zie en ik vind het eigenlijk wél goed. De regisseur kaart natuurlijk een gevoelig thema aan en gebruikt de uiterste stereotiepen aan de beide zijden. Fundamentalisten bij die arabieren, skinheads bij de vlaamsblokkers.

Het is een film waar je wel een tijdje op zit te denken. De rest is misschien wat politiek, maar ik vind dat door deze stereotiepen te gebruiken je de geloofwaardigheid wat verliest. Vast niet iedereen die op het vlaams blok stemde was een gefrustreerde vader die de kinderen slaat. De film is net iets te poliek correct, maar ik vind het goed dat er over het probleem toch nog films gemaakt worden.

De film zelf: zeker niet slaapverwekkend. Eigenlijk vind ik het de beste belgische productie die ik tot nu toe gezien heb. Er zit -ondanks het bedenkelijke acteren- gevoel en sfeer in.

avatar van Cortex

Cortex

Middelmatig film over sociale onrust en culturele verscheidenheid in Antwerpen, dat duidelijk tot lijden had onder het beperkte budget. Ook is het onderwerp van raciale spanningen al meerdere malen beter verfilmd. Ondanks de gebreken van de film laat het toch goed de positieve en negative kanten van beide gemeenschappen zien, en ook brengt het mooi de overeenkomsten tussen de twee gezinnen in beeld Ook zitten er een aantal grappige momenten in. Alleen wordt het liefdesverhaal volledig aan de kant geschoven en niet goed uitgewerkt, is het acteerwerk vaak zeer knullig. en laat de film kansen liggen om onderwerpen beter in beeld te brengen.

Conclusie 2,5 ster

avatar van Diesel

Diesel

Een film die goed laat zien hoe je kinderen niet moet opvoeden. Leeghoofd Arabieren die hun dochters dwingen een hoofddoek te dragen (niet dat ik er tegen ben maar met dwingen kom je er niet), terwijl hun zonen ondertussen alles doen wat God verboden heeft. Al zijn het de Arabieren die het hardst schreeuwen dat homo's afgeslacht moeten worden, feit is dat homosexualiteit een vaak voorkomend gebeuren is onder Arabieren, met name bij Marokkaanse Arabieren.

Ook de Vlamen kunnen d'r wat van, eigen politieke stanpunten proberen in te stampen bij hun kinderen. Iets dat vaak voorkomt bij de vlaamsblokkers.

De liefdesrelatie is weinig bijzonder maar speelt een belangrijke rol in de film. Leilah wordt gedwongen dingen te doen die ze niet wil en het resultaat is dat ze haar eigen cultuur gaat haten.

De film is op geen vlak hoogstaand maar verveelt niet en schetst best een realistisch beeld van bepaalde bevolkingsgroepen. Onderhoudende drama. 2,5*

avatar van thibault14

thibault14

Behoorlijke film die op sommige momenten zeer grappig uit de hoek komt (Nico Fassi). Al laat het acteerwerk op sommige momenten de wensen over.

avatar van xenne

xenne

interessant uitgangspunt wel, maar nogal slecht uitgewerkt en matig geacteerd ...blijft een redelijk vermakelijk & interessant filmpje. grappige & spannende ondertitels, makakken bv. werd steeds door iets anders vertaald ... 2½

Ik het een wat slordig gemaakte film, met als grootste doel: choqueren. Dit zorgt voor weinig subtiliteit, veel agressie en negatieve karakters. Beiden "partijen" zijn zeer extreem in beeld gebracht en ik kon echt maar weinig warmte of in elk geval goede bedoelingen in de twee culturen ontdekken. De enige normaal-denkende personen in de hele film zijn Wout en Leilah. Zij trekken zich niks aan van het domme gedrag van hun families en zetten zich als het ware tegen hen af door stiekem een relatie te beginnen. De verlegen glimlachjes, het elkaar respecteren en voorzichtige aanraken zorgen voor het geringe aantal lieve, rustige scenes, maar verder wordt er niet echt diep op deze beginnende verhouding ingegaan, jammer...

Het acteerwerk was ook niet echt denderend, toch zaten er een aantal goede diaglogen in en waren de grapjes van de jongeren onder elkaar soms wel om te grijnzen. Ik geef deze film 3 sterren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Die scène waar die vader op dat terras een Duitse hymne begint te zingen is trouwens te hilarisch voor woorden .

avatar van djelle

djelle

Aansluitend op de actuele mediabelangstelling, fabriceerden Ivan Boeckmans en Guy Lee Theys deze ludieke situatieschets over het typische spanningsveld tussen Vlamingen en allochtonen. Ter illustratie werd de Antwerpse volksbuurt Kassablanka genomen, door het tekenende karakter van de wijk. Met momenten waan je je in een aflevering Matroesjka's, door het sappige Antwaarps.

Het is geen meesterwerk geworden, maar is sympathiek genoeg om als doorsnee cultfilm door de beugel te kunnen. De prent is op bepaalde ogenblikken erg herkenbaar en direct, doch in hoofdzaak blijft het wat braaf. Het is dan ook voelbaar dat men de naïeve moraal per sé door onze strot wil duwen, en komt met een realiteitsbeeld af dat wat beperkt is, maar vooral ook veel te optimistisch. Men probeert het wat te camoufleren door zo neutraal mogelijk over te komen, helaas is de spiegel vrij doorzichtig en het geheel vervalt -zoals men kan verwachten met zo'n film- iets te duidelijk in sociale propaganda. Al met al een aardige film, met een glimlachje, een knipoogje en waarschijnlijk het leukst voor de Belgen zelf. Wel te nemen met een korreltje zout. 2,5*

avatar van Frenkel

Frenkel

Vond het een goeie film met af en toe leukje stukjes (wat ook wel weer komt door die vlaamse woorden).. Zoiets zie ik in Nederland niet snel gemaakt worden..

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

tovenaar schreef:

Ivan Boeckmans is hier ook!Kijk maar eens naar de gebruiker "mr pink".

avatar van vincentclaesen

vincentclaesen

Een mooie en aangrijpende film die ook wel de realiteit toont. naakscènes waren niet nodig. fantastisch goed geacteerd. onbekende acteurs maakt een goede film beter

avatar van Gray

Gray

Als VB stemmer ook maar eens gekeken, en ja die `ramp-sfeer`van `2-dagen voor de verkiezingen`, `1dag voor de verkiezingen`stoorde me wel.

Maar afgezien daarvan was het best een zeer leuke en realistische film.

( Met in het achterhoofd houdend dat de film mensen moest `aanzetten` om niet meer voor het VB te stemmen, en dus zijn `objectiviteit`wat verliest, maar het viel wel mee)