• 9.114.507 stemmen

Met onder meer: Viggo Waas, Alice Reijs en Rick Engelkes

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot Lef

Als acteur en schrijver werkt Olivier samen met zijn vriend Luc aan een lang gedroomde film. Olivier hoopt eindelijk de klassieke held te worden in zijn eigen geschreven verhaal. Gedreven werkend aan zijn filmalterego wordt zijn daadkracht in de werkelijkheid op de proef gesteld. Zo doet hij niets als hij ziet hoe een vrouw in elkaar wordt geslagen. Dit incident blijft hem achtervolgen en sluipt meer en meer zijn script binnen. Als hij in het dagelijkse leven verliefd wordt op diezelfde nietsvermoedende vrouw staat het incident de relatie behoorlijk in de weg. Vluchtend in de fantasie van zijn script wordt de discrepantie met de werkelijkheid steeds groter.

avatar van Eva

Eva

Saai en amateuristisch.

Menni

Oh mensen, wat hebben we met z'n allen deze film weer walgelijk afgedaan als doorsnee Hollands produkt! Waar was het vele naakt? Waar waren de slechte dialogen, het slappe acteerwerk, het afwezige script? Nergens te bekennen: Lef is een uiterst charmante, gevoelige prent, die het leven van 'de gewone scriptschrijver' op symbolische, ja soms zelfs poëtische wijze in beeld brengt. Viggo Waas is een verademing in de hoofdrol, maar wat nog belangrijker is: alle personages klikken prima in elkaar. Relaties en de beïnvloeding van van vriendschappen staan centraal in een originele, grappige, ontroerende film, die alle vooroordelen de nek om zou moeten draaien.

avatar van Wouter

Er WAS slap acteerwerk. Er WAS een slechter dan matig script. Waas blijkt niet in staat een filmlang te boeien. Okay, hier en daar was er een acteur die wel wat leuks deed, maar over het algemeen was deze films toch wel ondermaats, hoor.

avatar van Thegunner

Thegunner

Menni schreef:

Hier sluit ik me helemaal bij aan.

en dat voor een Low-budget film.

gewoon een Prima film

Jos2

Gewoon, allemsaal in de film aanwezig....

Menni

Nee, die waren niet in de film aanwezig, enkel in vooroordelen.

Jos2

Kom zeg. Deze film was een saai amateuristsch werkje, mjet een slecht script en dito acteerwerk. Enkel Reijs viel mee.

Menni

Nietes, deze film was juist een verfrissend professioneel werkje, had een goed script en prima acteerwerk. Iedereen viel mee.

Menni schreef:

Nietes, deze film was juist een verfrissend professioneel werkje

Het no-budget straalde van elk shot af.

Menni

Tsja, er was geen geld meer voor heavy special effects, dat klopt.

avatar van neo

neo

Zag net toevallig nog het einde. Jaren terug eens een keertje gehuurd. Vond de film toen wel leuk. Aardig acteerwerk (zelfs mr. ik kan een lening afsluiten was wel goed). Zaten ook wel wat orginele vondsten in. 3 sterren

Was dit trouwens die film waarin Waas een poster steeds ging overschilderen?

avatar van gotti

Heb wel eens een beter Nederlandse film gezien (wel vaker dan eens), maar toch was ie best vermakelijk. Waas was erg leuk en ook Engelkes laat zien dat hij ook nog iets anders kan dan in slechte reclames nog slechter te 'acteren'. 3*

Nogal eigenaardige film. Na een ontstellend zwak begin (eerste 20 minuten waren nauwelijks om door te komen), begint de film na de introductie van Reijs (duidelijk de kracht van de film) wel aardig te worden.

Naar het einde toe werd had film zelfs af en toe erg goede scenes, maar het script is te onevenwichtig, er zaten teveel onzinnige wendingen en dialogen in. Al en met al wel de moeite waard,wat ik na het eerste half uur niet voor mogelijk had gehouden. Cees Geel is toch wel één van de meest aansprekende Nederlandse acteurs op dit moment imo.

avatar van De_Filmpoëet

De_Filmpoëet

Mmmm, hier is vast en zeker iets fout gegaan; gelet op mijn waardering van 5 sterren. 5 sterren is duidelijk te hoog gewaardeerd, al vind ik het allesbehalve een slechte film. Voor deze kleine charmante film geef ik 3.5 ster.

avatar van MaryCorleone

MaryCorleone

Zat in de publiekjury van Grolsh film prijs van dat jaar. Naast Abeltje en The Delivery (wat ik dus een afgrijnselijke film vond!) kregen we deze film te zien. God zij dank, kreeg deze film (mede dankzij mijn eigen stem dus) de hoofdprijs!!!

avatar van MaryCorleone

MaryCorleone

Was overigens mede namens de presentatie van de producenten en acteurs! Lef was overduidelijk een lowbudget film... en werd als laatste getoont dus de jury bestaande uit 100 filmliefhebbers hadden al wat grolschjes op... (wat niet erg was trouwens )

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Viggo Waas doet het charmant en aardig, de rest is een absurde ramp

avatar van Wouter

de poster is de dvd of VHS-hoes

avatar van v2000

v2000

Ik sluit me aan bij de constatering dat dit een kleine charmante film is. Geen meesterwerk inderdaad, maar voor een Nederlandse film zeer zeker niet slecht. 3.5*

avatar van robertus65

robertus65

De film kan mij maar moeizaam boeien met alleen een oude auto, zwart/wit beelden, een stevig knokpatijtje en een bizar einde.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Vond deze film niet onaardig. Heb hem gekocht voor 2 Euro bij de FRS en al met al vond ik de film in het geheel niet tegen vallen. OK, er zijn betere, maar Waas is best goed in zijn rol. 3 *

avatar van sexbierum

sexbierum

jha martijn ik vond de film niet zo leuk

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vond dit toch wel weer een zeer leuk Hollands filmpje. Om te beginnen vond ik het gewoon erg leuk om Viggo Waas in een film te zien spelen. Verder zit de film ook vol Absurdheden, en hele scherpe en droge humor. Daarnaast waren Rick Enkelkes en Alice Reys ook erg leuk en de montage was ook weer sfeervol. Ook de film in de film in het sepia zwart wit was bijzonder. Wat ook van die leuke scenes waren waren die: Strandscenes, Die Restaurant scene, die grote reclameposter en dat gevecht met die bovenbuurman. Dit zou nog wel eens wat van Jeunet geweest kunnen zijn. Ook het einde was hillarisch.

Vele slechte reacties boven, maar ik vond hem best zeer vermakelijk. Gewoon weer zo'n typische Hollandse Love it or Hate it film.

avatar van niethie

niethie

''Heb het lef mij te huren...'''

Tijdje geleden nog gezien, de dvd begaf het echter ergens op de laatste 5/10 minuten, dus heb ik het einde moeten missen. Niet dat ik daar nou zoveel problemen mee had want ik vond het echt een enorme zeikfilm. Die Engelkes vond ik hier (net als in zijn dokter Simon tijd) een wandelende zak stront en ook Waas was niet overtuigend genoeg. En dan die lelijke kleurenfilter over het beeld heen, bah! Af en toe leek het nog wel interessant te worden, mede door de vrij aardige sfeer en wat leuke momenten, maar meer dan dat kon ik er verder niet uithalen.

avatar van krabs_movie

krabs_movie

Ik heb de film gisteren voor 1,50 euro meegenomen uit de kringloopwinkel. Beetje warrig verhaal met een raar einde. Ook de mishandeling in het begin met Vledder zag er nogal amateuristisch uit. Hij sloeg wel erg duidelijk mis! Alice Reijs was een verademing in deze film,prachtige vrouw ook! Wat is er toch van haar geworden? Ik zag haar laatst opduiken in de Belgische krimi "Aspen",maar verder? Zal haar zo eens googlen. Wat betreft Waas: vond hem beter in "Spangen",maar eigenlijk is nergens écht goed in. Er zijn betere Cruijff imitatoren,betere comedianten(staat qua humor in de schaduw van Peter Heerschop) en er zijn betere acteurs,maar deze film is inmiddels 12 jaar oud en heb hem sindsdien niet meer zien acteren dus probleem opgelost. Dankzij Alice wat mij betreft 3,5 ster. En een beetje dankzij Cees Geel.

avatar van Dries666

Dries666

Heb film op dvd staan, maar als Vlaming versta ik er nauwelijks wat van.. Zonde, jammer. Waarom is het toch zo dat er op de meeste Nederlandse dvd's nooit ondertitels te vinden zijn.. Bij ons is dit standaard het geval. Niet alleen omwille van dat we 3talig zijn, maar ook voor hardhorigen en doven. Ben nu zelf niet doof of hardhorig, maar audio van vele dvd's, zekere oudere films, is vaak ondermaats en dialecten maken het ook niet zo evident alles te begrijpen. Zonde. Want dit doet voor mij wel afbreuk aan filmscore..

avatar van Dries666

Dries666

Volgens mijn eigen regeltjes, zou ik in principe niet kunnen scoren voor de film. Denk door krasje op dvd haperde de film rond 54e minuut waardoor ik 10 minuten moest skippen.

Vind de score eerder wat laag, vond het zeker geen zwakke film.