• 9.370.314 stemmen

Geregisseerd door: Goffredo Alessandrini

Met onder meer: Alida Valli, Fosco Giachetti en Rossano Brazzi

Gesproken taal: Italiaans

Plot Noi Vivi

Kira, een jonge Russische vrouw, moet uit noodzaak een relatie aangaan met een lid van de Sovjet geheime dienst. Hoewel ze walgt van alles waar hij voor staat, zorgt haar relatie met hem ervoor dat zij haar zieke geliefde kan onderhouden.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Nog niet gezien; screenshots

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Verfilming van het Ayn Rand boek in 2 delen, waarbij MM afwijkt van IMDB waar ze het tweede deel addio Kira apart vermelden. De oorspronkelijke Italiaanse versie duurt 4 uur, die heb ik niet gezien en is ook nooit op beelddrager gereleased, in de US is een verknipte versie van 3 uur uitgebracht op DVD 3 jaar terug, naar het schijnt teruggaand op een met toestemming van Rand zelf uitgevoerde restauratie. De DVD bevat de uitgeknipte footage grotendeels als extra, maar het blijft jammer.

Goed, sommigen noemen Rand een " evil genius " en vergelijken haar zelfs met Nietzsche , laten we het erop houden dat Rand voor HAVO 4 is wat Nietzsche voor VWO 5 is.

Het verhaal zal gekend zijn: architectuurstudente Kira/ Valli- een soort autohagiografisch portet van Rand- geraakt in conflict met de autoriteiten in de USSR jaren 20 vanwege haar principiele anti-bolshevisme, wordt keer op keer uit de penarie gered door de bevlogen idealist Taganov-Giachetti die gaandweg zijn idealen kwijtraakt, en beleeft de Grote Liefde met jeune premier Lev Kovalenski-Brazzi, wat uiteindelijk resulteert in de trials and tribulations zoals die in romannetjes usance zijn terwijl de revolutie haar kinderen en stiefkinderen verslindt. Het slot wijkt af van het boek, of eigenlijk kapt het iets eerder af.

Alessandrini was een expert in episch materiaal en maakt er een soort Hollywood style melodrama van , wat vergelijkbaar met een standaard Garbo jaren 30 vehikel. De production values zijn dus hoog, het acteerwerk op peil maar het betreft een Rand verfilming, wat betekent dat de zgn. dialogen eigenlijk monologen zijn waarin de protagonisten de gekende Rand filosofietjes mogen spuien, wat niet meteen naturel overkomt. Hier en daar zijn ook Sovjet invloeden te bespeuren, e.g. tijdens de meetingscène in de collegezaal.

De verfilming verliep zonder toestemming van Rand, het is sowieso vreemd dat een boek van jodin Rosenbaum anno 42 in Italie waar toen rassenwetten golden werd verfilmd, en nog gekker zelfs even in DE draaide. Naar verluidt was het een behoorlijk kassucces, tot de autoriteiten doorkregen dat de anti-totalitaire boodschap niet alleen anti-bolshevistish werd geinterpreteerd door de brave kijkertjes, waarna hij haastig uit de roulatie werd gehaald en 30 jaar spoorloos verdween, om door een stel Rand buffs te worden herontdekt in de archieven.

Goede score van Renzo Rossellini, tenslotte