• 9.176.627 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Melvin Frank

Met onder meer: Jeff Chandler, Fess Parker en Henry Silva

Plot The Jayhawkers!

"Against the background of a turbulent era when Civil War was a flaming cloud on history's horizon . . A TREMENDOUS MOTION PICTURE!"

Kansas, rond 1850. Lucas Darcy is een meedogenloze man, die meer wil dan wat het leven bereid is te bieden. Darcy maakt gebruik van de ‘Jayhawkers’, die aanvankelijk begonnen zijn als anti-slavernij activisten, om zijn groeiende macht in de regio te ondersteunen. Tegenstander van Darcy’s gewetenloze greep naar controle over de regio is de voormalige gedetineerde Cam Bleeker. Bleeker weet, dat Darcy verantwoordelijk was voor de dood van zijn vrouw terwijl hij in de gevangenis zat en wil hem uit de weg ruimen.

logo tmdbimage

avatar van trebremmit

trebremmit

Deze komt in April uit op Blu-Ray.

avatar van Brix

Brix

• 19483 berichten

Die prijs is hij zeker niet waard (de helft ook niet)

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Review Blu-ray: geen subs.

avatar van stinissen

Uitstekende western zonder humor ( Gelukkig maar) en prima rollen van de hele cast de film heeft me echt positief verrast.

avatar van lezertje

lezertje

Prima western, goed script, adequate regie. Een nadeel: Fess Parker, deze keer zonder zijn vertrouwde bontmust, acteert alle scènes al een gedrogeerde zeehond, zodat Chandler voor twee man moet spelen. En dat gaat hem met gemak af.

avatar van joolstein

joolstein

Redelijke film rond een groep Jayhawkers. Die term slaat op militante groepen die tijdens de gewelddadige gebeurtenissen in Kansas en Missouri huis hielden, kort voor de Amerikaanse burgeroorlog. Ook hier zien we zo'n groep aangevoerd door Lucas Darcy, zeer goed gespeeld door Jeff Chandler. Veel verder gaat de film niet in op deze geschiedenis van Amerika. En gaat het meer om de wraak van Cam Bleeker en later het krijgen van enigszins sympathie voor de indirecte moordenaar van zijn vrouw. Fess Parker speelde Bleeker en Nicole Maurey de mooie vrouw maar beide speelde nu niet echt heel erg goed. Het was vooral een sympathieke en charismatische film

avatar van cor1946

cor1946

Was 13 jaar toen deze film in de bios was. Goede film en goed speel van acteurs. Was denkelijk de laatste rol van Chandler hij stierf op een leeftijd van 42 jaar.

avatar van Brix

Brix

• 19483 berichten

cor1946 schreef:

Na deze film speelde hij nog in vier andere.

Merrill's Maurauders (1961-'62) was zijn laatste.

Hij overleed op slechts 42-jarige leeftijd aan bloedvergiftiging.

avatar van mr rumson

mr rumson

Zoals joolstein ook al aangaf gaat de film jammer genoeg niet al te diep in .

Over deze zwart bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis.

Voor mij had de titel dan ook niet zo zeer The Jayhawkers! genoemd hoeven te worden.

Het verhaal blijkt uit eindelijk niets meer dan een wraakverhaal te zijn .

Van de plunderingen en de reden waarom ze dit doen krijgen we niet al teveel met mee.

Cam Bleeker die wraak wil op Darcy omdat die schuldig is aan de dood van zijn vrouw.

Toch is dit zeker geen slechte western wat vooral te danken is aan Jeff Chandler.

Maar ook Henry Silva en Leo Gordon deden het niet onaardig .

Al was voor mij de rol van Gordon wat te beperkt zie hem nu eenmaal graag in westerns .

William Holden zou de eerste keus zijn geweest voor de rol van Bleeker.

Had hem graag eens gezien in deze rol want Fess Parker vond ik maar wat tammetjes overkomen.

Verder ziet deze kleurenfilm er prima uit .

Hopelijk komt er ooit nog eens een degelijke film over de Jayhawkers en Bushwhakers.

Al zijn er wel een paar gemaakt in het verleden zoals het niet onaatdige Ride with the Devil (1999)