Genre: Drama / Avontuur
6,2 (197)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 17 februari 2005
Plot Dakota
Dick de Boer drijft op Curaçao een eenmanszaak 'Dakota airlines'. Hij heeft één grote passie: vliegen met zijn overjarige Dakota. Om zijn kist en dus zichzelf in de lucht te houden, neemt hij alle vrachtjes die zich aandienen, ook als er een smokkelluchtje aan zit. Via een duur vrouwtje en om een goede vriendin een dienst te bewijzen, raakt hij verzeild in een zo hete handel dat hij er vandoor moet. In 33 uren non-stop vliegt hij in zijn eentje naar Nederland en landt hij op Ameland.
Dick de Boer
Piloot 1
Bela
Piloot 3
Piloot 2
Het failliet van Scorpio die gewoon echt een Dakota kochten voor deze film.
FisherKing
Niet alleen dat Wouter, Jan de Bont (Cameraman) werd ontslagen en later volgde dus ook Monique van de Ven (waar ze toen mee ging)... vrij setloos toen.. Toch is deze film niet slecht en redt Kees Brusse de productie.
Queto Yurlunyur
Heeft bijna mythische status bij ons thuis, deze film, omdat mijn ouders hem nog vaak aanhalen als film waarin helemaal niets schijnt te gebeuren. Ik moet daar echter wel bij vermelden dat ze tijdens de pauze zijn weggegaan.
hugohei
De film werd in de lucht gehouden door Wim Verstappen en Kees Brusse, allebei vliegtuigfanaten. Brusse heeft een hele tijd een eigen vliegtuig gehad.
Toen Monique vd Ven er vandoor ging was de film nog niet af. Ik weet natuurlijk niet alle details, maar in principe hoor je zoiets natuurlijk niet te doen. Wim Verstappen heeft toen het hele scenario moeten herzien. Brusse is nu eindeloos lang aan het vliegen en aan het sjouwen met barrels kerosine. En diverse scènes werden gedraaid waarin Brusse tegen een achterhoofd van een stand-in staat te acteren. Dat valt niet mee.
Die stand-in was trouwens Leontien Ceulemans (Vader en Zoon, Oorlogswinter).
Kortom : respect past voor het romantische lef om gewoon 'een kist' te kopen voor een speelfilm. Maar het resultaat is wat mij betreft geen drie sterren waard.
Jammer.
james bond 007
Als groot fan van de Nederlandse film en met tientallen Hollandse films in mijn collectie, had ik deze film graag willen hebben. Helaas, niet op koopvideo of dvd, en verder nergens meer te krijgen. Kan hem dus ook niet beoordelen. Jammer! Nooit gezien!
james bond 007
DAKOTA inmiddels gezien en hij viel mij niet tegen, na alle negatieve publicaties die ik erover gelezen heb.
De film is toch wel sfeervol, met mooi camerawerk van Jan de Bont. Kees Brusse aan de stuurknuppel van de oude Dakota, dat is het wel voor het merendeel van de film. TOCH gaat hij niet vervelen, door de inleving van Brusse in de rol, van de prachtige opnames van Bonaire, en gewoon de hele charme die de film uitstraalt.
Het is te merken dat Monique van de Ven halverwege de opnames kwaad wegliep van de set, haar rol eindigt nogal abrupt en ze is naderhand ingesproken door een ander. Maar toch leuk dat dit de enige film is waarin EN Monique EN Willeke van Ammelrooy te bewonderen zijn.
Ik heb mij wel vermaakt bij het kijken naar de film, maar het is mij wel duidelijk dat de film meer mogelijkheden bood dan nu door de omstandigheden het geval is.
james bond 007
Overigens met dank aan Quido aan wie ik een kopie van de film te danken heb! Door hem heb ik inmiddels een hele verzameling aan Nederlandse films!
gromsound
Deze film zag ik voor het laatst ergens in 1978 op TV maar toen hadden we thuis nog geen video. Voor ik het wist was ie uitgestorven in de verhuur.
Al tijden probeer ik via advertenties een videokopie te bemachtigen en ik ben gezien de reacties niet de enige.
Wie o wie heeft hem op VHS? Er was zelfs ooit een koopvideo van (Video Media no 420.001).
De film is inderdaad niet zozeer dynamisch maar wel -speciaal voor techniek en oude vliegtuigliefhebbers- een heerlijk avontuur met spectaculaire luchtbeelden.
Kortom: als je ons zoekenden kan helpen, mail het alsjeblieft. En hopelijk is het overlijden van Verstappen een reden voor de een of andere omroep om hem nog eens uit te zenden. Het was dan wel een biosflop maar Dakota is toch zeer geliefd gezien de uitslag van een NL-film enquete in de VARA gids.
groet van Andre.
markpennings
Ik zoek ook alles van Kees Brusse, heeft iemand nog beelden an Mensen zoals jij en ik???
FisherKing
Was dat geen TV reeks van de AVRO of zo ? Wellicht hebben ze daar meer info.
markpennings
Ja klopt, was een erg goede reeks, Brusse vind ik een goed actuer die zeer natuurlijk overkomt, en niet zo gemaakt zoals de meeste acteurs van tegenwoordig
FisherKing
en niet zo gemaakt zoals de meeste acteurs van tegenwoordig
Quido
Ik weet alleen dat hij gerestaureerd is door het filmmuseum. Dat hebben ze bij wel meer films gedaan en die zijn dan tijdelijk ook te zien in een aantal filmhuizen. Hopelijk volgt er ook een dvd!
En Brusse wordt binnenkort 80 jaar als ik het goed heb ...
wolfmanrene
Brusse wordt eind februari 80. Er komt een retrospectief in het Filmmuseum, een rerelease van Dakota, een vertoning van Ciske de Rat in Tuschinski op 13 februari etc. etc. Ook is er aandacht voor korte films, reclamewerk etc. Brusse, die tegenwoordig het Zwitserlevengevoel in Australië geniet, komt er enige tijd voor over naar Nederland. Later dit jaar brengt Strengholt Dakota uit op DVD, met waarschijnlijk nog andere Verstappen-films. De film - op Techniscope - een van de weinige Nederlandse speelfilms op cinemascopeformaat is geheel gerestaureerd.
Quido
Jaja... eindelijk! Hopelijk worden alle Scorpio films op dvd uitgebracht!
raymon
tja wat zal ik zeggen, uhhh de beelden om te beginnen van de Dakota zijn geweldig mooie camera werk gedeeltelijk door jan de bont. Het verhaal zit vol gaten en is totaal eigenlijk niet van toepassing, het hele verhaal voor de film was weg toen Jan de bont en Monique van der ven vertrokken, Jammer.
Het geweldige aan deze film is dat hij toch blijft boeien ook al is het verhaal niet compleet. Kees Brusse speelt de piloot Dick geweldig heel overtuigend.
toch een 3,5***
robertus65
Redelijke film die echter teveel vlieguren en stiltes kent van de eigenzinnige piloot Brusse, die in de problemen komt na een dubieus vrachtje en moet vluchten. De vlucht over de oceaan maakt de film zo wel erg lang, terwijl er toch niks gebeurt. Toch een mooie rol van Brusse, mooie opnames van Curacao. Helaas maar bijrolletjes voor vd Ven en Ammelrooij.
Eén van de weinige films waarin eigenlijk geen bal gebeurd, maar toch wel interessant is.
Simon Smith (crew films)
Voor mij komt dat door de relaxte aanwezigheid van Kees Brusse. Hij geeft mij een soort Bob-Rossgevoel.
niethie
Net als al die andere Pim en Wim films die ik zag is het ook voor deze weer erg lang geleden. Ik kan me herrineren dat het er kwalitatief allemaal een stuk beter uitzag maar dat het vooral door de onenigheden op de set erg rommelig oogt allemaal. Zou hem toch eens moeten herzine voor ene beter oordeel, tot die tijd geef ik ook hier weer-
2,5 sterren
Pkmink
Als vliegfanaat en tropenliefhebber vond ik dit een fijne film. Het verhaal is flinterdun, maar Kees Brusse steelt de show als eigengereide piloot, die liefdevol zijn oude DC-3 koestert en met die kist non-stop naar Nederland vliegt. Mooie shots van de dakota en vanuit het vliegtuig. Leuk ook de sfeer van Curacao neergezet in het begin.
Drs. DAJA
Bijzonder knap hoe Verstappen met minimale middelen een bijzonder interessante film weet te maken. We volgen het leven van een piloot die met zijn vliegtuig zo nu en dan eens wat illegaals over weet te vliegen en verder (vogel)vrij leeft. De tocht van Aruba naar Nederland duurt bijzonder lang en zonder dat er ook maar een woord wordt gesproken blijft de film fascineren. Een echt sterk of duidelijk verhaal ontbreekt maar Dakota mag absoluut gewaardeerd worden als een bijzonder mooi portret.
robertus65
De moeite waard om eens terug te zien, heerlijk die Kees Brusse zo naturel en de rust die hij uitstraalt (een soort Zwitserleven gevoel). Hoewel de film eigenlijk mislukte, blijft Kees Brusse overeind en red de film. In een tijd waar in films de laatste jaren fantasy, overacting en special effects de dienst uitmaken, verlang ik steeds meer naar dit soort films.
sinterklaas
Zeker niet verkeerd deze film. Mooie locaties en plaatjes, en ook het typische jaren 70 sfeer. Kees Brusse is ook de hele film door lekker op gang. Al is de film idd wel grotendeels de hele vlucht van Curacau naar Nederland en dat ook met heel weinig woorden. Het doelt ook erg op de verveling en de leegte op dat moment van Kees Brusse. En dat werd toch best knap neergezet. Na Blue Movie is ook dit een geslaagde film.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'