De Bond tegen Vloeken (2015)
Genre: Documentaire
Nederland
Geregisseerd door: Luuk Bouwman en Maurice Trouwborst
7,0 (20)
Plot De Bond tegen Vloeken
Voor het eerst in haar honderd jarige bestaan is er een documentaire gemaakt over de Bond tegen vloeken. De Bond is een uniek Nederlands fenomeen en voert al sinds 1917 strijd tegen godslastering. Het aantal leden groeit in de twintigste eeuw tot bijna 30.000, veelal afkomstig uit orthodox gereformeerde streken. Maar rond 2010 blijkt dat de Bond aan draagvlak verliest. Het donateurs-bestand vergrijst en uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders een negatieve associatie hebben bij de Bond. Respondenten noemen de organisatie 'suf, achterhaald, dom en zielig.'
Macady
Uitgezet, ik kan die mensen met geen mogelijkheid serieus nemen, directeur is wel een grappig ventje.
Donkerwoud
Na een documentaire over Satudarah blijf ik in de sferen van gekke clubjes die eigenlijk uit de tijd zijn.
Hier wordt een verbazingwekkend ontroerend beeld geschetst van de Bond Tegen Vloeken als een archaïsche beweging die tegen de waarden van een veranderende samenleving op blijft boksen. Het is een organisatie waar ik op voorhand óók mijn mening over klaar had, maar die in de documentaire vooral naar voren komt als een zeer sympathieke underdog. Met aanstekelijk geestdrift blijven de bevlogen enthousiastelingen zich inzetten voor een doel waar vrijwel niemand meer op zit te wachten.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Helemaal mee eens met Donkerwoud en heb er eigenlijk niets aan toe te voegen. Als lid van de Partij voor de Dieren had ik overigens wel een paar keer enige momenten van herkenning. Documentaire zat filmisch trouwens ook behoorlijk in elkaar.
Baggerman
Op zich een mooi portret van een groep mensen die vanuit de beste bedoelingen probeert iets wat veel mensen kwetst bespreekbaar te maken en tegen te gaan. Ontroerend is ook wel het juiste woord.
Grappig: de dame het uitdelen van de snoepjes!
Achteraf een foute keuze, haha!
Zelf zou ik liever de Bond voor het Vloeken willen oprichten, want vloeken heeft soms wel degelijk de nuttige functie om stoom af te blazen. Beter dat dan iets of iemand kapotslaan.
Ze zijn sympathiek in hun oproep om de verruwing van taal en omgangsnormen tegen te gaan. Ik ben het met dat doel wel eens en heb er alle respect voor dat ze zich hiervoor willen inzetten. Maar hun eigenlijke hoofddoel is als christenmoraalridders het derde gebod bewaken ('Gij zult de naam van de Eeuwige, uw God, niet ijdel gebruiken') (de bond heette eerst dan ook 'Bond tegen het schenden door het vloeken van Gods heilige Naam').
Wat dat laatste betreft vind ik ze een stel kans- en hersenloze losers. Bovendien interpreteren ze het gebod volgens mij volledig fout. Er wordt niet bedoeld dat je niet mag vloeken, maar juist dat je niet vanuit Gods naam mag spreken (er staat niet voor niets 'ijdel'!) , zoals zovele christenen doen (ze hebben allemaal een privélijntje met God en weten schijnbaar precies wat hij wil, vooral TV-dominees zijn hier goed in!). De bond gaat dus met haar gedrag zelf tegen dat derde gebod in!
De bond zou zich inderdaad beter kunnen omdopen in 'de bond voor respect', zoals de voorbijganger in de documentaire aangaf.
Het valt me trouwens op dat de mensen uit de zwartekousengemeenschap allemaal een zeer herkenbare manier (intonatie, timbre) van spreken hebben. Je haalt ze er zo uit!
Donkerwoud
Ik moest er wel om lachen toen iemand zijn abonnement stop wilde zetten omdat de doelstelling te ver af aan het drijven waren van het Christelijke geluid. Het lijkt mij lastig om inderdaad een club met zo'n religieus gemotiveerde doelstelling mee te nemen naar de moderne tijd.
narva77 (crew films)
Tja...
"Probeer maar eens aan een seculier uit te leggen wat God precies met respect te maken heeft."
Inderdaad, probeer dat maar eens aan mij (een seculier) uit te leggen. Kansloos, totaal kansloos.
John Milton
Ik ben hier wel heel benieuwd naar als taalliefhebber, veelvuldig (en overtuigd pro-?) vloeker en aspirerend kritisch denker die grote vraagtekens zet bij het verband tussen religie/heilig schrift en moreel juist handelen en respect voor elkaar hebben. Ik ga hem opzoeken!
Eerlijk gezegd kan ik me moeilijk voorstellen dat ik ze een sympathieke underdog ga vinden zoals Donkerwoud zegt, maar wie weet. Het lijken me in de trailer absoluut sympathieke mensen, maar het achterliggend gedachtegoed dat bemoeienis met mijn taalgebruik zou legitimeren, terwijl er in de eigen achtertuin (de kerk als instituut) van alles verrot is, staat me zeer tegen. We gaan het zien.
Edit: ik heb de docu zojuist gezien op Uitzending Gemist en het was de moeite waard. De rol van God, kerk en religie valt me ook mee, al is niet te zeggen in hoeverre dat bewust is. En het moet gezegd, ik snap Donkerwoud wel. Het is een goedbedoelend gezelschap met wie ik het soms best eens ben. Ik had bijvoorbeeld een beetje de indruk dat de nadruk steeds meer op respect voor elkaar hebben kwam te liggen (zoals die man op de Grote Markt aangaf (ik zag twee bekende Groningers in dat segment! Harmonica en Jurkman!)), in plaats van simpelweg tegen vloeken te zijn. En wie is er niet voor respect en elkaar niet te pas en te onpas uitschelden?
Maar, en dat is voor mij heel wat anders, de afwezigheid van vloeken betekent niet meteen dat je respectvol, empatisch, beleefd en behulpzaam bent. Er zijn geniepige, niet vloekende Christenen en er zijn ruwe, vloekende bootwerkers die tot het gaatje zouden gaan om iemand in nood te helpen. Ik heb vraagtekens bij de mate in welke het uitbannen van ruw taalgebruik de maatschappij beter maakt. Ik kan me namelijk perfect een steriele, koude samenleving voorstellen waarbij geen onvertogen woord valt maar elk spoortje van empathie verdwenen is. In hoeverre zijn die twee verbonden?
Ik vond ook dat vloeken en schelden soms door elkaar heenliepen. Ik mag me graag van de nodige: Snotverfucks, motherfuckers, fucking hells en teringbendes bedienen als de situatie daartoe uitnodigt. Maar ik kan me de laatste keer niet herinneren dat ik iemand heb uitgescholden (spelenderwijs en met genoegen retour krijgend op het werk daargelaten). Maar dat betekent niet dat ik taalgebruik als 'fokking hardlope net was kankerzwaar, jonguh' prima vind. En dat vind ik van een geheel andere strekking dan een fucketyfuckfuck wanneer je je teen stoot. Of wanneer de ene collega glimlachend de andere een hondenjong noemt, wanneer de onderlinge broederband en het wederzijds begrip voldoende zijn gegroeid om dat op ludieke wijze tegen elkaar te kunnen zeggen. Ik denk dat mijn beste maat en ik wel eens afscheid hebben genomen met een tekst als 'nou dat was weer ouderwets gezellig, lelijk pisventje'. Wat uiteraard resulteerde in een gemeende glimlach, want je kent elkaar.
Ik draag taal een warm hart toe, maar dan zou ik eerder lid worden van Onze Taal dan De Bond. Waarom zou je culturele hoogstandjes als deze The Wire scène uit willen bannen? Een verruwing van taal staat niet gelijk aan een verruwing van waarden. Ik zal niet zeggen dat ze geen enkel punt hebben met hun schoolbezoeken, want het draagt wel degelijk een stukje bewustwording bij. Zo kreeg ik tranen in mijn ogen van het meisje wiens moeder een ovari-ectomie had gehad vanwege kanker, en het kan geen kwaad dat mensen daar bij stilstaan. Maar tegelijkertijd kan ik me niet losmaken van het idee dat er op dit moment een stuk nijpendere problemen zijn dan het ijdel gebruiken van Gods naam of een Tering Jantje.
Het lijkt me overigens interessant om een keer een discussie met zo'n Hans Alderliesten te hebben, welke doelen je gemeen hebt, wat niet, en in welke mate de basis voor die doelen verankerd is in het gedachtengoed waar zij uit voortvloeien.
John Milton
Het is godverdomme een gotspe: Vloeken blijft verboden in Barneveld|Binnenland| Telegraaf.nl
John Milton
Zucht. Ik ben er vaak geweest, Barneveld, Donkerwoud. Mijn ex kwam er vandaan. Het is inderdaad nogal een lange rokken dorp. Maar ik vraag me af hoe dit juridisch zit met zo'n apv, word ik geacht te weten dat ik daar geen godverkut mag mompelen als ik daar een dagje zou zijn en op straat in een hondendrol trap, die een van die gristenen heeft nagelaten op te rapen?
Het zijn ook wel the usual suspects hoor, de namen die je vaak in deze context tegenkomt. Niet de meest verlichte gemeentes, zullen we maar zeggen. Ik kwam trouwens net in het googelen dit stukje tegen. Zoals gebruikelijk bij GS niet het meest volwassen, maar ik moest om sommige zinnetjes of woordkeuzes wel even lachen, al heb ik normaal niet veel mee.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Horrorfilm 'Bring Her Back' komt zeer binnenkort naar Netflix: 'Geld zeker waard'