Just Ask My Children (2001)
Geregisseerd door: Arvin Brown
Met onder meer: Virginia Madsen, Jeffrey Nordling, Graham Beckel
7,1 (937)
Plot Just Ask My Children
"A family torn apart by a system out of control"
1982 In het Californische stadje Kern. De families Kniffen en McCuan zijn goed bevriend. De Kniffens hebben twee zonen, de McCuans twee dochters. De stiefmoeder van mrs. McCuan is psychisch gestoord. Zij haalt het in haar hoofd dat haar kleindochters sexueel misbruikt worden door hun ouders. Als zij hun vrienden vragen om ten gunste van hen te getuigen, beweren de meisjes (onder druk van de stiefmoeder) dat ook deze hen misbruikt hebben. De Kinderbescherming en de plaatselijk D.A. storten zich overijverig op de zaak. De politie valt binnen bij Brenda en Scott Kniffen. Zij vliegen beiden onmiddellijk achter de tralies en hun zonen worden door de Kinderbescherming opgevangen. Door manipulatie en intimidatie van zowel de D.A. als de Kinderbescherming uiten ook beide jongens beschuldigingen tegen hun ouders. Die worden zonder een echt eerlijk proces veroordeeld. Hun zaak leidt tot een heksenjacht zonder weerga op ouders die beschuldigd worden van kindermishandeling en kindermisbruik. De film is gebaseerd op waar gebeurde feiten.
chrissie
Tijdens het bekijken van de film had ik soms het gevoel dat er gruwelijk overdreven werd. Maar als je via internet op zoek gaat onder de woorden Kern en Kniffen, ontdek je dat de film inderdaad heel waarheidsgetrouw de feiten heeft weergegeven. Dit maakt dat ik het geheel heel schokkerend vond. Ongelooflijk dat dit kon gebeuren. De film krijgt een heel hoge rating op IMDB maar werd door weinig mensen beoordeeld.
Megan_74
Zoals Chrissie al aangeeft had ik ook het idee dat het overdeven werd, maar na het zoeken op internet onder de woorden kern county en kniffen lees je dat het niet overdreven was. De hele zaak is zeer schokkend, dat dit mogelijk is. Niet 1 zaak maar zoveel zaken. Mensen die nog steeds onschuldig vastzitten. Echter is het mij nog niet duidelijk wat met die stiefmoeder gebeurd is.
Zou ze wegens laster aangeklaagd zijn, zit ze in een gesloten gekkenafdeling. Dat zou ik wel graag willen weten. De McCuan's zijn gescheiden later en hebben hun kinderen nooit meer gezien ( dit zie je niet in de film maar heb ik op internet gelezen).
Jorick
Over het algemeen een beste aangrijpende film met redelijke acteerprestaties, maar eigenlijk niet meer dan dat.
Doom
Just Ask My Children (2001) wordt terecht op IMDB hoog gewaardeerd. Het is een zeer aangrijpende emotionele drama film dat gebaseerd is op waargebeurde feiten. Nergens wordt het erg overdreven, het blijft allemaal begrijpelijk, emotioneel en aannemelijk.
Het verhaal wordt goed gebracht, geen langdradige scènes maar gewoon zeer direct allemaal. Acteer prestaties zijn goed, net zoals het emotionele einde. Kortom een zeer geslaagde emotionele drama.
Mescaline
Ik heb nergens het idee gehad dat de film werd overdreven zulke dingen kunnen goed echt gebeuren de wereld is er gek genoeg voor niet waar.?
Ik vond het verhaal erg mooi en duidelijk in beeld gebracht en ook op de juiste manier geacteerd zodat het verhaal indruk maakt.
Dat zoiets echt kan gebeuren is natuurlijk het ergste wat eris maarja het gebeurt allemaal wel..
Hoop ik gaan mensen in het vervolg meer hun verstand gebruiken zodat mensen niet onschuldig vast hoeven te zitten.
Opgesloten zonder enig bewijs heel triest.
4,5 sterren wel verdiend en zeker ook een plaatsje in mijn top 10 aanrader.!
nightbreed
Normaal gesproken hou ik niet zo van Amerikaanse TV-films die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal omdat dat soort films vaak vals sentiment en overduidelijk het verschil tussen goed (wit) en fout (zwart) willen laten zien, grijs bestaat in dat soort films nooit.
Deze film valt wat dat betreft erg mee.
Er zijn wel een paar momenten van vals sentiment maar die zijn op 2 vingers te tellen en zijn niet storend genoeg om je er aan te kunnen ergeren.
Het script heeft zich gelukkig zo veel mogelijk aan de feiten gehouden qua gebeurtenissen waardoor er geregeld een paar jaar (waarin er niet veel te melden was) overgeslagen wordt.
De regie is zoals je dat van een TV-film gewend bent, zonder fratsen.
De acteerprestaties zijn goed genoeg om geloofwaardig over te komen.
Cijfer: 3,5
5hinyGold
Verbazend wat er kan gebeuren van slechts een uitspraak. Gisteravond gezien, ik kon me er aan ergeren hoe al dit ooit echt is gebeurd. Ik vond het erg aangrijpend, je halve leven wordt opeens overhoop gegooid.
4,5 *
tonnyhk
Ik vind het een goede en aangrijpende film. Dat zulke waanzinnige dingen niet alleen in Amerika gebeuren blijkt uit de ook in Nederland ten onrechte veroordeelden. Er zijn voorbeelden genoeg:
Lucia de B, de schiedammer parkmoord, de twee van putten etc. etc.
Daarom kan ik programma's als Peter R de Vries zo waarderen die die de waarheid boven tafel willen hebben die anderen juist in de doofpot willen stoppen.
Lysje
De beste film om trillend op je stoel te zitten. Dit keer niet door horror of actie maar door een echte Drama. Het zou jezelf nog kunnen overkomen. De film duurt lang maar niet langdradig of vervelend.
Ik vind hem niet de beste maar een goede 4.0 hebben ze zeker verdiend
Phantasm
Aangrijpende film, dat zoiets echt kan gebeuren, goed geacteerd.
Edie
Mooie film, oogt wel als een echte TV-Film, maar das ook vrij normaal met dit soort onderwerpen.. Veel drama, prima geacteerd en ik kon goed meeleven. Visueel allemaal niet zo heel intressant, maar toch absoluut een ruime voldoende. Film verveeld nergens, echter ook bij deze film had ik graag nog reacties gezien van die kindermishandeling "praatgroep" / directeur etc..
clubsport
ik was zeer onder de indruk van dit drama , ongelofelijk wat een gerechtelijke dwaling .
Zo zie je wat er kan gebeuren als er een heksenjacht ontstaat en er een soort tunnelvisie is .
het enige wat ik inderdaad mis is het achtergrond en later verhaal over de vrouw die deze beschuldigingen heeft geuit .
Nancy Steenis
Een prachtig waargebeurd verhaal, waar er vroeger veel van waren op de woensdagavond. Ik mis die oude waargebeurde verhalen wel, ze hadden iets wat je nu niet zoveel meer zie in films.

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix