• 9.373.160 stemmen

Go West, Young Man! (2003)

Documentaire | 85 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Peter Delpeut en Mart Dominicus

Met onder meer: John Milius, William Fraker, Hartmut Bitomsky

Releasedatum: 15 mei 2003

Plot Go West, Young Man!

Precies honderd jaar geleden werd The Great Train Robbery gemaakt, een film die de geboorte van de western als filmgenre markeert. Geïnspireerd door dit gegeven reisden Peter Delpeut en Mart Dominicus door het Amerikaanse Westen, op zoek naar de western-beelden die ze in hun jeugd zagen. Ze bezoeken The Grand Tetons in Wyoming, waar George Stevens Shane maakte, en Monument Valley, de rotsformatie in het grensgebied tussen Utah en Arizona, die de dramatische achtergrond vormde in vele westerns van John Ford (o.a. The Searchers). Delpeut en Dominicus spreken onder andere met schrijfster Annie Proulx in Wyoming over de relatie tussen het desolate landschap en het karakter van de bewoners.

avatar van gotti

Redelijke docu, maar helaas zaten er toch ondanks de vele leuke beelden en interviews enkele minder stukken in.

avatar van Mug

Mug

Alleraardigste documentaire voor (Amerikaanse) western-liefhebbers. Helaas kiezen de makers er voor ook in te gaan op 'de moderne cowboy', zodat we ook kennis maken met schrijvers, toneelspelers, fotografen, en eigenaren van een website. Ik had juist gehoopt (en ook verwacht) dat de documentaire veelal die magische plekken zou bezoeken waar de klassieke westerns waren geschoten. Slechts 4 plekken komen aan bod, van de films 'Shane' (altijd gedacht dat die bergen 'geschilderd' waren, niet dus), Pat Garrett & Billy the Kid, The Searchers (natuurlijk), en het compleet onbekende Monte Walsh (alhoewel de redenen daarvoor aan bod komen). Leuke documentaire, het is alleen jammer dat de makers niet een documentaire hebben gemaakt over puur het belangrijkste 'personage' van de western, het landschap / natuur. Nu krijgen we een lesje lasso-werpen en zadelleer c.q. zadel-leer. Komend weekend nog een paar keer te zien op de digitale zender Cultura, tesamen met oude westerns van opper-cowboy John Wayne, die op 26 mei 100 jaar geleden geboren werd. 3,5* voor deze overigens mooi geschoten documentaire, maar wat wil je met die wijdse oppervlakten.

avatar van neo

neo

Er mocht best wat meer ingeknipt worden inderdaad. Knap vond ik de muziek van Paul M. van Brugge, die steeds op fantastische wijze de sfeer versterkt. Er zijn een stel van die scenes waarin de kijker al meerijdende in een auto muziek en prachtige omgeving ziet samen smelten. Ze hadden er voor mijn part zo een dromerig document van mogen maken.

avatar van trebremmit

trebremmit

Helemaal met Mug eens, ook ik hoopte op wat meer plekken waar films geschoten waren en wat meer over de films zelf dan over de randzaken zoals lasso gooien enz.

Dat stuk over Monte Walsh (niet echt een onbekende film trouwens, later ook nog een remake van gemaakt met Tom Selleck) vond ik wel het mooiste van de docu, ik hou wel van dat melancholische.

Maar wat deze docu absoluut de moeite van het kijken waard maakt zijn de beelden en de muziek, echt schitterend zoals de natuur en het weer in beeld gebracht werd.

Ik heb de Duitse dvd uitgave en dat is niet nagesynchroniseerd, gewoon Engels dus, jammergenoeg mist er wel een randje van de bovenkant, volgens mij hebben ze dat eraf geknipt, onbegrijpelijk.

avatar van trebremmit

trebremmit

Zaterdagavond 28 januari om 21:00 is op het themakanaal Holland Doc deze docu te zien.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Mooie, sfeervolle documentaire.

Morgenvroeg in de herhaling te zien op Holland Doc 24 > 09:15 uur

(Met dank aan trebremmit voor de tip v.d. uitzending van vanavond )