• 9.372.317 stemmen

Vari (2024)

Misdaad / Horror | 93 minuten

Genre: Misdaad / Horror

Alternatieve titels: The Shadow / De Schaduw

Oorsprong: Estland

Geregisseerd door: Jaak Kilmi

Met onder meer: Pääru Oja, Alice Siil en Rain Simmul

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Vari

1894, Estland in het Russische Rijk. Juhan Liiv is een worstelende dichter in Tartu, die door zijn eigen familie is opgenomen in een psychiatrische instelling omdat hij lijdt aan de eerste stadia van schizofrenie. Hij ontsnapt en vlucht naar zijn oom en tante. Daar aangekomen ontdekt Juhan dat zijn oom Madjus de vorige nacht op gruwelijke wijze is vermoord. Enkele dagen voor zijn dood had Madjus per ongeluk een pot met vreemde, oude zilveren munten opgegraven die onder zijn akker begraven lag. Nu is Madjus dood en is de schat verdwenen. Madjus' dochter Mari vertelt Juhan in het geheim dat ze weet wie haar vader heeft vermoord: de duivel. Dorpsagent Peeter heeft de leiding over het moordonderzoek. Juhan denkt dat de man die Peeter heeft gearresteerd onschuldig is. Peeter accepteert de hulp van Juhan en samen onderzoeken de moord, terwijl Juhan tevens moet strijden tegen zijn eigen demonen.

avatar van joolstein

joolstein

“My sun doesn’t recognize me; the night is left to me.”

Juhan Liiv was een bekende Estse dichter en prozaschrijver. Zijn meest beroemde werk is het donkere en sombere korte verhaal "Vari" ("De Schaduw"). In 2024 werd de 160e geboortedag van Juhan Liiv gevierd en dat het 130 jaar geleden was dat het verhaal "Schaduw" voor het eerst werd gepubliceerd. Maar dit is dus niet de gebruikelijke biopic.

Vandaar dat hij als hoofdpersonage is te zien in dit fictieve misdaaddrama. De patriottische poëet Juhan keert naar zijn geboorteplaats waar net een brute moord is gepleegd en helpt de lokale veldwachter om het mysterie op te lossen Terwijl hij ook vecht tegen zijn eigen innerlijke demonen. (de echte schrijver leed aan schizofrenie) Alles draait om een ongelukkige, arme familie en een pot geld.

Naast de thrillerelementen speelt het plot zich bovendien af tegen de historische achtergrond van Estland van 1890. Het land viel toen onder het Russische Rijk waar keizer Alexander III (overigens zeg men het idool van Poetin) met grof geweld en onderdrukking stakingen en opstanden en ander ongerief (joden, Rooms-katholieken en protestanten) de kop indrukte.

Ondanks dat ik geheel niet bekend ben met Juhan Liiv, zijn invloed of zijn poëzie, is het thrillerplot en het tijdsbeeld intrigerend genoeg om hier optimaal van te genieten! Een prima mysterie, cool camerawerk dat regelmatig het perspectief van Juhan laat zien, alles kwam aan het einde netjes samen, goed acteerwerk en geloofwaardige personages, Ja ik vond dit historisch noir-drama met een enigszins ongewoon gedurfd script erg leuk! Gekeken op 19-0-2025