• 9.501.091 stemmen

Geregisseerd door: Louis Paxton

Met onder meer: Domhnall Gleeson, Gayle Rankin en Grant O'Rourke

Releasedatum: 10 september 2026

Plot The Incomer

Op de Orkneyeilanden leidt Isla met haar broer Sandy een normaal leven. Ze vullen er hun dagen met het jagen op zeevogels, praten er tegen mythische wezens en beschermen hun habitat tegen nieuwelingen. Op een dag zet de eenzame en sociaal onhandige Daniel voet aan wal. Zijn doel is om het duo naar het vasteland te evacueren, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Graaf Machine

Alleen al voor de beelden van het landschap is dit een bioscooptrip waard.

avatar van De filosoof

De filosoof

Allereerst is de film een komedie met misschien wat flauwe karikaturen en humor maar je glimlacht evengoed omdat het bijna op een kinderlijke manier sympathiek voelt. En dat het sympathiek voelt komt misschien omdat de film gaat over de botsing van culturen – waar we als (postmoderne) kijker ons wel iets bij voor kunnen stellen – maar dan op een sympathieke, sprookjesachtige manier vormgegeven in de vorm van twee primitieve eilandbewoners die geloven dat ze afstammen van zeemeeuwen en dat het toelaten van mensen van het vasteland hun ondergang zal zijn (hetgeen cultureel gezien natuurlijk ook zo is) terwijl de moderne wereld geen boodschap heeft aan dergelijke culturele gevoeligheden. De gemeenteambtenaar die van fantasy-verhalen houdt vormt de brug tussen de bureaucratie van de moderne wereld en de mythologische wereld van de eilandbewoners en hij slaagt erin de angst van de eilandbewoners voor die moderne wereld te overwinnen terwijl de film zelf de mythologie van het eiland afmaakt: ook zeemeeuwen moeten eens het nest verlaten terwijl ze – heel postmodern – overal thuis kunnen zijn zolang ze samen zijn waarbij de verhalen van henzelf en anderen ze kunnen blijven laten ‘vliegen’. De film is misschien geen hoogvlieger maar wel heel sympathiek en een soort Hundreds of Beavers (2022) maar dan iets conventioneler.

Graaf Machine

Ben het wel met De filosoof eens dat de film geen hoogvlieger is, maar wel sympathiek. Zelf kan ik dan ook altijd van dit soort landschappen genieten, dus dat is bonus.

Wat echt de sfeer in de film volmaakte was de bij tijd en wijle schitterende score. Mysterieus en betoverend. Hierdoor kwam het sprookje toch wel goed uit de verf.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Erg grappig en origineel

Graaf Machine schreef:

met gezelschap herzien. Neem mijn woord terug. Dit is wel een hoogvlieger.

De elementen comedy, drama, actie en folklore passen precies bij elkaar in deze film. Ook de onmogelijke taak hier een passend einde aan te breien is gelukt.

Graaf Machine

Het was nog niet eens zo heel lang geleden dat ik in de stripserie 'Thorgal' las over de Selkie. En in deze film komt die dus voor. Een aangename ontmoeting.

Graaf Machine

"''Het Schotse broertje van Ier Martin McDonaghs The Banshees of Inisherin''" (NRC)

Huh? Behalve dat beide films zich op een noordwest europees eiland waar Engels de voertaal is afspelen hebben ze echt geen enkele overeenkomst.

Nee, humor is geen overeenkomst, want de aard en afkomst van de humor is niet gelijk.

avatar van chevy93

chevy93

Bijzonder geestig (arthouse)drama. Prachtige beelden, sympathieke karakters en fijn plot. Vooral de originele insteek en absurde plot stuwen deze naar 4*. De relatief korte speelduur maakt ook dat deze geen moment verveelt. Ondanks vrijwel alles op een (klein) eiland gebeurt.

avatar van chevy93

chevy93

Graaf Machine schreef:

Ik vind de films qua look en feel wel redelijk gelijkaardig. Het is geen vergelijking die ik zelf bedacht had, maar ik snap m wel. Zij het eerder een achterneef dan een broertje.

chevy93 schreef:

OK, wat look betreft is het ook wel makkelijk eigenlijk. Een Iers of een Schots eiland lijkt nogal op elkaar. Wat rotsen, wat stenen, laag gras, een enkele boom, en woeste zee.

Maar verder vond ik de feel hier veel meer folklore, sprookje. In The Banshees was het voor mij meer dreigend, wanhopig.

Wel in beide tijdens de (eerste) kijkbeurt geen idee hoe er een fatsoenlijk eind aan gebreid kon worden, en ze zijn daar beide in geslaagd.

Beide films overigens top, daar niet van.

avatar van mrklm

mrklm

Isla [Gayle Rankin] en Sandy [Grand O’Rourke] zijn opgegroeid op een afgelegen Schots eiland en zijn gewend korte metten te maken met Incomers. De timide Daniel [Domhnall Gleeson] krijgt de niet te benijden taak om deze broer en zus te vertellen dat ze hun woning moeten verlaten, zodat het eiland een vogelreservaat kan worden. Loopt natuurlijk niet volgens plan. Het bizarre gedrag van Isla en Sandy en hints van een incestueuze relatie getuigen van de slechte smaak van deze onleuke komedie, die het moet hebben van het aloude vooroordeel van de excentrieke eilandbewoner.