• 9.472.389 stemmen

Gesproken taal: Arabisch, Engels en Frans

Releasedatum: 9 juli 2026

• Bioscoop Vanaf maandag 10 augustus in 3 bioscopen

Plot Bouchra

De 35-jarige Marokkaanse coyote en filmmaakster Bouchra woont in New York waar ze met haar creativiteit worstelt. Ook het feit dat ze naar een grote stad is geïmmigreerd geeft voer tot nadenken. Ze wil graag met haar moeder Aïcha praten over haar seksuele geaardheid, een onderwerp dat hun onderlinge relatie sterk beïnvloedt. Aïcha is cardiologe en verblijft nog in Casablanca.

Bouchra (stemrol)

Lamia (stemrol)

Bello (stemrol)

avatar van Drulko Vlaschjan

Drulko Vlaschjan

Fraaie en met zichtbaar veel liefde en aandacht gemaakte animatie. Het verhaal is eenvoudig: een jonge filmmaker blikt terug op haar leven, en dan met name op de lastige relatie met haar ouders, die het niet konden verkroppen dat ze op vrouwen valt, en op haar nieuwe vriendschappen en liefdes die ze vond in haar nieuwe thuisstad New York.

De vertelstructuur is enigszins fragmentarisch. Het is deels herinnering en deels scènes uit de film die Bouchra over haar leven maakt. Dat vond ik nog wel verfrissend en eigenlijk het grootste pluspunt van de film. Het verhaal is niet zo heel boeiend, althans, zoiets heb je al waarschijnlijk al duizend keer gezien. In een ideale wereld zouden geen dramatische uit-de-kast-films bestaan, maar ze zijn kennelijk nog steeds nodig. De film voelde nogal autobiografisch aan, ik weet niet of hij dat ook was.

Op het moment draait ook La petite dernière, met hetzelfde thema, over een jonge vrouw met een Frans-Algerijnse achtergrond die ongeveer hetzelfde doormaakt als de Marokkaanse Bouchra. Nog eentje erbij en ze kunnen weer een duidend essay schrijven in de Groene Amsterdammer. Ik kan niet wachten.