• 9.449.389 stemmen

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 11 juni 2026

• Bioscoop Te zien in 33 bioscopen

Plot L'Affaire Bojarski

Jan Bojarski, een Poolse ingenieur, verhuist naar Frankrijk en wordt een legendarische valsemunter. Hij werkt alleen en maakt gedurende 14 jaar onberispelijke valse franken ter waarde van miljoenen. Hij krijgt de bijnaam “Cézanne van het valse geld” voor zijn artistieke vaardigheid en output.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 11 juni 2026 in de bioscoop (O'Brother Filmdistributie)

avatar van mrklm

mrklm

Door discriminatie vanwege zijn afkomst lukt het de Poolse Jan Bojarski [Reda Kateb] niet om na de Tweede Wereldoorlog zijn uitvindingen te slijten in Frankrijk. Ten einde raad besluit hij zijn technische vindingrijkheid te gebruiken om op illegale wijze rijk te worden. Hij ontwikkelt een manier om Franse biljetten te vervalsen. Hij reist heel het land af om te voorkomen dat commissaris Mattéi [Bastien Bouillon] kan achterhalen waar de biljetten worden gemaakt. Omdat hij zo vaak van huis is, komt zijn huwelijk met Suzanne [Sara Giraudeau] onder grote druk te staan. Het helpt niet dat Jan maar niet kan besluiten om ermee te stoppen. Bewerking van een waargebeurd verhaal is een zowel een amusant kat-en-muisspel als een indringende huwelijksdrama. Kateb is charismatisch en genuanceerd in de hoofdrol, maar Pierre Lottin is iets te doorzichtig als Bojarski’s roekeloze beste vriend Anton. De epiloog is hilarisch.

avatar van Mr_Marty

Mr_Marty

Heerlijk stukje vakwerk, dit. Jean-Paul Salomés vorige film La Syndicaliste viel ook op door zijn grote ambachtelijkheid en was het kijken meer dan waard, maar dit is nog net iets beter. (Ik vind 'Jean-Paul Salomé' ook wel een naam die degelijkheid uitstraalt.)

Het is een policier de la vieille école. Dus tempo niet al te hoog en alles wordt heel methodisch en solide neergezet. Dat past ook heel goed bij deze film over het kat-en-muisspel tussen de briljante en dus heel precieze valsemunter Jan "Mijn biljetten zijn mooier dan die van de Banque de France" Bojarski (Reda Kateb) en commissaris Mattéi (Bastien Bouillon), de man die alle hoon van het land over het niet vangen van de dader over zich heen krijgt. Dit is de rol die Alain Delon gespeeld zou hebben als dit echt een film uit 1976 was en niet één die zo voelt. Bouillon ziet er ook goed uit in een double breasted pak en paft net zo enthousiast zijn sigaretten weg, maar zo goed verongelijkt kijken en toch très cool zijn als Delon kan natuurlijk niemand. Die manier van vertellen waarbij je telkens heen en weer gaat tussen de dader en de politie bevalt me sowieso altijd wel goed.

Ook het verhaal van huwelijk van Bojarski met zijn vrouw Suzanne (Sara Giraudeau), aan wie hij niets vertelt, krijgt alle ruimte om zich te ontwikkelen. Hoe het zich ontwikkelt is wel wat voorspelbaar.

Er is zelfs nog ruimte voor een grappig subplot waarin Bojarski onder zijn dekmantel van uitvinder daadwerkelijk allerlei geweldige uitvindingen doet.

De film ziet er ook nog eens om een door een ringetje te halen uit. Door hoe de overval in de openingsscene is gefilmd zit je er meteen lekker in.

(Gezien in Cinecenter)

avatar van Capablanca

Capablanca

Ik twijfelde tussen 3,5 en 4. Buitengewoon mee vermaakt, maar sommige scenes waren wat knullig.