• 9.450.425 stemmen

Geregisseerd door: Nicholas Hytner

Met onder meer: Ralph Fiennes, Roger Allam en Mark Addy

Releasedatum: 30 april 2026

Plot The Choral

"They were divided by war. He united them in song."

Ramsden, Yorkshire, het jaar 1916. De meeste mannen van het ambitieuze plaatselijke koor, inclusief de leider, hebben zich vrijwillig aangemeld voor het front. Onder leiding van de veeleisende, gedreven dr. Guthrie werft het koor een groep tienerjongens en -meisjes. Samen ontdekken ze het plezier van zingen en de urgentie van verlangen, terwijl de nieuwe jongens zich neerleggen bij hun aanstaande dienstplicht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Canon1967

Canon1967

Ik weet niet waarom Moviemeter deze film catalogeert onder komedie, want dit is helemaal geen komedie. Deze film speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog in een klein engels dorpje, maar jonge soldaten worden opgeroepen en tegelijk rouw telegrammen worden afgegeven van gesneuvelde soldaten. Als rode draad word de samenstelling van een koor gebruikt waarvan de dirigent geen onbeschreven blad is en een voorliefde heeft voor duitse componisten.

Al bij al geen hoogvlieger, maar zeker het bekijken waard, temeer niet overmatig op sentiment wordt gespeeld.

Wat mij wel stoorde was de ongeloofelijk mooie setting...fonkelnieuwe straten, een trein die recht uit de carwash leek te komen,... ik vermoed dat AI een groot stuk van de afgeborstelde decors heeft ontworpen.

Ik kan mij niet inbeelden dat een fabrieksstadje in het engelse platteland er zo op en top bijlag meer dan 100 jaar geleden.

avatar van mrklm

mrklm

In de aanloop van het kerstrecital van 1916 meldt de koorleider [Thomas Hoews] van een Brits dorpskoor zich aan voor militaire dienst. Het bestuur, onder leiding van wethouder en financier Duxbury [Roger Allam], weet Dr. Henry Guthrie [Ralph Fiennes] over te halen om de leiding over te nemen. Dit ondanks zijn banden met Duitsland en enkele “eigenaardigheden”. Vanwege een combinatie van ledengebrek en de heersende antipathie tegen alles wat Duits is, komt de traditionele Matthäus Passion te vervallen ten faveure van ‘The Dream Of Gerontius’ van de Britse componist Sir Edward Elgar [Simon Russell Beale]. Hoewel de trailer anders suggereert, is dit zeker geen komedie, maar een knap geschreven, diep gelaagde en vaak ontroerende dwarsdoorsnede van een getraumatiseerde generatie. Toont tevens de helende kracht van muziek zonder te vervallen in sentiment. Daarbij helpt de subtiele humor en het spel van de indrukwekkende cast.

avatar van Capablanca

Capablanca

Dat de musici niet bepaald amateurs waren, is nog tot daaraan toe. De film is sentimenteel, de straten en huizen zijn te schoon, het verhaal is cliché, het acteerwerk is toneelmatig en ook de verplichte zwarte vrouw ontbreekt uiteraard niet. Nee, weinig aan.

avatar van scorsese

Aardige film waarin het koor in Yorkshire wordt uitgedund vanwege de oorlog. De film speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog en de hele aankleding ziet er mooi uit. Ook de gemeenschap waarin de film zich afspeelt is goed neergezet. Wel is het verhaal en de personages iets te braaf neergezet allemaal en de muziek moet je ook van houden.