• 9.373.656 stemmen

Geregisseerd door: Louis Nero

Met onder meer: Francesco Cabras, Daniele Savoca en Franco Nero

Gesproken taal: Italiaans

Plot Rasputin

De laatste jaren van Grigori Rasputin, een Siberische boer en mysticus die vanaf 1905 een belangrijke vertrouwenspersoon was voor de familie van Tsaar Nicholas II en in 1916 onder verdachte omstandigheden overleed. De legende leeft nog altijd voort, maar wat gebeurde er nu in werkelijkheid vanaf 1905? De reconstructie toont de waarheid achter de legende.

As Grigorij Efimovic Rasputin

As Principe Feliks Jusupov

Dimitrij Pavlovic

Zarina Alessandra Feodorovna

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Al meerdere keren voorbij gekomen op een filmzender en opzich is de interesse er wel in een film over een bizar karakter als Raspoetin, beter bekend als de monnik met de speciale gaven en ook nog eens niet dood te krijgen was toen men hem besloot te vermoorden, aldus de legende.

Maar fijn, Raspoetin dus en diens leven waar het toch wel even een vreemde constatering is dat de film Italiaans is en Raspoetin Italiaans spreekt. Toch iets dat ik even in de geschiedenis duik om te zien of hij dan in Italië geweest is en Italiaans kent, iets dat niet het geval is. En vreemd is dat best wel waar je toch eigenlijk gewoon verwacht dat een film over Raspoetin Russisch is, maar goed. Het moet vervolgens gezegd dat de geschiedenis toch redelijk gevolgt wordt met de eerste poging van Chionia Goeseva en haar mes. En alle verwikkelingen rond Felix Joesoepov eveneens, waar de opzet met feest tot in detail klopt net als de poging met gebak en drank en later het pistool. Dat plus de bij tijd en wijlen dik aangezete duistere sfeer lijkt de film aanvankelijk toch heel veel te bieden te hebben...

Maar helaas. Afwijzing zou één van de motieven van Joesoepov geweest zijn waar toch over het algemeen gedacht wordt dat de losbandige Raspoetin het voorzien had op Joesoepov's vrouw en dit eerder de reden was. Zo willen die sekte achtige feestjes ook niet echt bij mij met een wel erg slechte vertoning van zelfkastijding. Maar dat is niet het ergste aan de film waar toch vooral de manier van vertelling geen moment lijkt te werken met kunstzinnige en een ingewikkelde raamvertelling met picture in picture en in elkaar overvloeiende voice overs. Fancy as shit, maar mij doet het niets en zorgt voor bij mij meteen al voor veel ruis op de lijn waar men kennelijk samen met het karakter de vertelling net zo mysterieus wilde doen.

Geluk bij een ongeluk is de korte speelduur waar ik het toch amper uit kon houden met dit vage geheel, waar uiteindelijk de aap ook nog uit de mouw komt dat de bijna niet dood te krijgen mythe best wel meevalt. Naast vergif en een pistool meende ik dat er ook nog gestoken was met een mes en dat Raspoetin na het dumpen in de rivier daar nog uitgeklommen was om later uiteindelijk dood te gaan. Niet dus. Afijn, niet dat dit veel uitmaakt want de film was ondanks de mythe niet de moeite