• 9.375.864 stemmen

Amélie ou La Métaphysique des Tubes (2025)

Animatie | 75 minuten

Gesproken taal: Frans en Japans

Releasedatum: 25 december 2025

• Bioscoop Vanaf zondag 1 februari in 9 bioscopen

Plot Amélie ou La Métaphysique des Tubes

"When you're three years old, you see everything and understand nothing."

De twee-en-een-halfjarige Belgische Amélie is geboren in Japan en gelooft heilig dat ze God is. In haar ogen is zij diegene die de planten doet groeien of die al wandelend de zee kan oversteken. Als middelpunt van het alles heeft Amélie het doel om de wereld te bekeren tot haar cultus. Echter weet ze tot nu toe enkel haar oppas te overtuigen. Haar familieleden zelf behandelen haar als een normaal kind. Wanneer ze verneemt dat ze uit Japan zal emigreren, stort bovendien haar wereld in.

Amélie (stemrol)

Nishio-San (stemrol)

Kashima-San (stemrol)

Claude, the grandmother (stemrol)

Patrick, the father (stemrol)

Daniele, the mother (stemrol)

Juliette (stemrol)

André (stemrol)

Doctor / Radio stemrol (stemrol)

avatar van John Milton

John Milton

Wat ik lees een schitterende film. En aangezien mijn zoontje nèt drie is, perfecte timing voor Miss Milton en mij. Mooie trailer ook.

avatar van De filosoof

De filosoof

De animatiefilm c.q. het verhaal waar de film op is gebaseerd combineert filosofie en psychologie alsmede de Japanse wijsheid dat elk kind tot zijn derde jaar een god is maar op z’n derde verjaardag de mensheid deelachig moet worden met een soort Hegeliaans-christelijke metafysica. Zo is Amélie eerst dus een god, die slechts vegeteert en die zichzelf als middelpunt van de wereld ziet, maar gaandeweg leert ze dat ze een lichaam heeft (een beetje als God die naar de wereld afdaalt als Christus) waardoor ze van de wereld kan genieten maar ook pijn kan ervaren. Ze leert dat ze alles kwijt zal raken maar dat de liefde het verlies als het ware overwint in de vorm van de herinnering. Als ze op haar derde verjaardag gered wordt door de ‘vijand’ leert ze dat de gedeelde menselijkheid elke tegenstelling (zoals in de oorlog maar ook als Oosterse vs. Westerse cultuur) kan overwinnen zodat de liefde zelfs haat overwint. Ze beseft nu dat ze geen god maar een mens is die niet onafhankelijk en onverstoorbaar als een god lan leven maar die met andere mensen in deze wereld moet leven hetgeen nog beter is.

Ik denk dat de film zelfs voor volwassenen moeilijk is: het is vooral een kinderfilm in de zin dat het de wereld laat zien vanuit een klein kind. Maar haar gedachten zijn evengoed niet van een klein kind zoals dat ze haar broer ziet “als een wiskundige vergelijking” of het leven “als een grote, gulzige mond die alles verslindt”: de ontwikkelingspsychologie wordt meteen vanaf het begin gekoppeld aan metafysische overwegingen.

avatar van mrklm

mrklm

Pas 2½ jaar na haar geboorte komt Amélie [Loïse Charpentier] in 1969 tot leven dankzij haar oma [Cathy Cerda] en witte chocolade. Amélie heeft direct een innige band met oma. Wanneer oma terugkeert naar België, vindt Amélie opnieuw vriendschap bij Nishio-San [Victoria Grosbois], de Japanse hulp in de huishouding die haar helpt de wereld om haar heen te ontdekken en te begrijpen. Schitterend geschreven en fantasierijk geanimeerde visie op de wereld, verteld en gezien door de ogen van een onbevangen tweejarige, is een unieke visuele en emotionele ervaring die je niet mag missen. Een aanrader, ongeacht je leeftijd.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Prachtige animatiefilm. Vooral de animaties zelf in een mooie stijl (iets van aquarel ofzo?) vallen direct op maar ook het kleine verhaal over het iets ouder worden van een dreumes. Ik vond het magisch-realistische kantje nog het minste maar juist de stukken met het kleine meisje en de Japanse hulp in huis waren schitterend, maar sowieso al het familiaire drama (blijdschap en verdriet) werd mooi ingetogen en daarmee realistisch en herkenbaar gebracht. Ik vroeg me wel af welke oorlog er bedoeld werd af en toe want echt plaatsen kon ik die niet. 4,0*.