• 9.369.469 stemmen

If I Had Legs I'd Kick You (2025)

Drama / Komedie | 113 minuten

Genre: Drama / Komedie

Geregisseerd door: Mary Bronstein

Met onder meer: Rose Byrne, A$AP Rocky en Conan O'Brien

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 18 december 2025

Plot If I Had Legs I'd Kick You

"Everything is under control."

Linda is een therapeute uit Long Island met een privéleven dat uit elkaar valt. Zo kampt haar kind met een onbekende ziekte, is haar echtgenoot afwezig, is haar thuis een hele bouwplaats en wordt haar relatie met haar eigen therapeut vijandig. Door deze emotionele mijnenveld poogt Linda zich een weg te banen. Haar groeiende angsten nemen echter haar hele leven over.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 6 november 2025 in de bioscoop (18K Film)

avatar van schumacher

schumacher

In het begin dacht ik van oke, dit kan nog goed worden.

Helaas, is maar mijn mening natuurlijk; het was ééntonig , het ging allemaal heel traag en uitgerekt voorbij & de kleine en die vader die zaten echt heel de film lang enorm te zagen, nog erger dan zagen was het, het was zo mega irritant dat ik het er echt op mijn heupen van kreeg en dan duurt de film bijna 2 uren.

Nee, dit kon wel een goede film zijn geweest maar het was teveel vh goede, ik zou er zelf hoofdpijn en ergernis door krijgen :/.

avatar van Collins

Collins

Een zwarthumoristisch psychologisch drama waarin protagonist Linda voortdurend tegen een zenuwinzinking aanschurkt. Linda is overspannen. Ze heeft nooit rust. Er speelt altijd iets. Linda is een psychotherapeute die zelf dringend psychische ondersteuning nodig heeft. Die hulp krijgt ze noch van haar man die beroepshalve altijd onderweg is, noch van haar collega die tevens haar therapeut is. De meeste stress geldt haar dochtertje die een maagsonde heeft en voortdurend aandacht vraagt. Regisseur en schrijver Mary Bronstein kiest ervoor om de dochter niet te visualiseren. Ze laat haar enkel buiten beeld bestaan. Haar aanwezigheid wordt middels een ondraaglijke zeurstem kenbaar gemaakt, die erg op de zenuwen werkt. Ik krijg begrip voor Linda.
Voortdurend gejaagd pendelt Linda heen en weer tussen haar werk, het ziekenhuis en het louche hotel waar haar huisbaas haar heeft ondergebracht nadat thuis (heel symbolisch) een plafond naar beneden kwam. De voeding voor een mentale uitval neemt toe en toe. Met stijlmiddelen afkomstig uit het horrorgenre legt Bronstein de gruwelen bloot van een bestaan met teveel verantwoordelijkheden en te weinig begrio en steun. Zo zijn op de achtergrond regelmatig beelden zichtbaar die berichten van overwerkte moeders die hun kinderen vermoorden.
De film zet de moederrol als iets afschrikwekkends neer. Steeds op je tenen lopen, geen zwakte tonen en altijd maar verantwoordelijkheid opgedrongen krijgen. Zo is een korte wandeling die Linda ter ontspanning zonder kind maakt, reden voor iemand om haar onverantwoordelijk te noemen. Het moederschap is in deze film geen plezierige manier om de tijd te vullen. De (zelf)verwijten galmen rond in Linda’s hoofd. Rondom en in haar openen zich steeds dieper wordende plastische en psychopathologische afgronden.
Mary Bronstein verpakt de banale verschrikkingen van ongewenst moederschap in een provocerende balans tussen horror en komedie. De film maakt gebruik van bodyhorror, sci-fi en elementen uit de spookhuisfilm om de deprimerende alledaagsheid van het ouderlijke bestaan te ontmaskeren. Het onderwerp wordt dankzij de onconventionele beeldtaal zelden authentiek weergegeven. Er kleeft bijna continu een zweem van surrealisme aan de film.
Nog niet genoemd maar absoluut het vermelden waard is de glansrol van Rose Byrne als het personage Linda in deze indringende en zwarthumoristische film. Tenslotte toch de prima slotscène benoemen die maakt dat er over het woord Happy in de term Happy End nog wel even valt te twisten. Goeie film.

avatar van mrklm

mrklm

Psychotherapeut Linda [Rose Byrne] worstelt zelf met mentale klachten en balanceert op het randje terwijl ze probeert voor schoolgaande dochter [Danielle Macdonald] te zorgen. Ze stoort haar therapeut [Conan O’Brien] op zijn werk en de telefoontjes met haar echtgenoot [Christian Slater], die langere tijd van huis is, drijven haar nog meer tot wanhoop. Uitdagend portret van een vrouw op de rand van de mentale afgrond is een indrukwekkende tour-de-force van Byrne. Bronstein filmt haar bovendien voornamelijk in close-up om duidelijk te maken hoezeer Linda opgesloten zit in haar eigen belevingswereld. Moeilijk om naar te kijken, maar indrukwekkend. Macdonald moet haar emoties overbrengen met haar stem en levert (ook) een topprestatie af.

avatar van De filosoof

De filosoof

Het is een surrealistische film waarin we vrij letterlijk in het hoofd van de moeder Linda, die behoorlijk overspannen is, kruipen waardoor de film intens is en me in eerste instantie deed denken aan Requiem For A Dream. Zoals Simone de Beauvoir al opmerkte is de man altijd een individu – en in die zin onafhankelijk dus vrij – maar de vrouw als moeder zit vast aan haar baby, zelfs nadat de navelstreng is doorgeknipt, van wie ze in wezen de slaaf is die het aldoor moet verzorgen en beschermen. Veel vrouwen kunnen hun kind nooit helemaal loslaten maar sommige vrouwen ervaren hun kind al vanaf het begin als een blok aan het been waarbij het weglopen bij het kind geen gevoelens van bevrijding maar van schuld en schaamte geven. Het gat in het plafond waar Linda woont staat denk ik voor het gat van de doorgeknipte navelstreng en daarmee ook voor het trauma van haar eerdere abortus en aldus voor haar schuldgevoel dat ze geen goede moeder is (en de gebroken spiegel voor hoe ze wordt verscheurd door haar innerlijke strijd: haar dochter beschrijft haar als ‘stretchable’ maar ook aan haar rek komt een eind). Tegelijk lijkt het gat te staan voor de dood en daarmee letterlijk voor haar enige ontsnapping uit haar leven: de zelftherapie van het ‘holotropisch’ ademhalen brengt haar in een bijna-dood-toestand waarin ze hallucineert dan wel een traumatische comatoestand herbeleeft.

Tegelijk is Linda zelf nota bene een psycholoog maar heeft zelf een psycholoog voor haar paniek of hysterie nodig zoals ze zelf geholpen moet worden voordat ze haar kind kan helpen (in dat opzicht is ze zowel het tegendeel van als identiek aan de overbeschermende moeder die haar kind geen seconde alleen kan laten). De film is daarmee ook een kritiek op het zorgsysteem waarin iedereeen als een kind hulp krijgt zonder ooit resultaten te boeken omdat de zorgverlener niet echt geïntersseerd is en alleen maar de bekende, lege clichés uitkraamt (Linda zoekt haar heil dan ook in drank en drugs). Hoe dan ook zit ze – zoals elk moeder – gevangen in haar moederschap en blijkt ze geobsedeerd door kindermoorden. Veelzeggend is haar dochter de hele film buiten beeld – ze is het probleem waar ze vanaf wil maar dat ze ook niet kan loslaten zodat de dochter als een onzichtbare psychische macht is die haar krankzinnig maakt – totdat ze uitspreekt dat ze zelf het probleem is.

Qua thematiek van moeders en hun psychische problemen sluit de film aan bij twee andere films die momenteel in de bioscopen draaien, Die My Love en Left-Handed Girl. Met Die My Love deelt het het indringende psychologische portret van een moeder die in de afgrond van de waanzin kijkt in een surrealistische stijl maar deze beviel me een stuk beter.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Objectief een goede film waarin het medium film audiovisueel zeer sterk wordt gebruikt. Je volgt als kijker een vrouw die wel tegen een overspannen tijd aanzit maar met de soms felle belichting en harde geluiden en camera dicht op de huid (gelukkig wel in een breed beeldformaat waardoor het niet benauwend wordt) krijg je als kijker ook het gevoel mee. Byrne moet heel veel doen met haar gezicht en ogen en weet knap de aandacht erbij te houden en geen karikatuur te worden terwijl de film dat wel in zich heeft, zeker met de komediekant die erin zit.

Alleen inhoudelijk niet zo heel boeiend. We krijgen als kijker weinig context mee en moeten het maar doen met de beleving. Dat werkt een kwartier heel goed maar daarna zit er op dat vlak eigenlijk geen ontwikkeling en wordt de film zelfs wat saai. Nog wel een hard lachmoment met die overreden hamster. 3,0*.

schumacher schreef:

In het begin dacht ik van oke, dit kan nog goed worden.

avatar van Fortune

Fortune

[email protected] schreef:

Dat is nu precies de bedoeling en fantastisch aan deze film.

Nou ja hoofdpijn lijkt me niet. Niemand is op zoek naar hoofdpijn lijkt me..

avatar van schumacher

schumacher

[email protected] schreef:

Dat is nu precies de bedoeling en fantastisch aan deze film.

Nee merci, klein patatten die constant zit te janken, niks voor mij.

avatar van Drulko Vlaschjan

Drulko Vlaschjan

Zo, die kroop flink onder de huid. Leuk was het niet, wel goed (denk ik). Je zit dicht op de hoofdpersoon. Haar frustraties, haar onvermogen, het ontkennen ervan, je maakt het allemaal heel intens mee. Er is geen moment rust. De hele tijd geschreeuw en gezeur, je wordt er knettergek van. En dan dat kind, dat er natuurlijk ook niets aan kan doen, maar ondertussen wel het bloed onder je nagels vandaan haalt, juist omdat je van haar houdt. Slimme keuze om het niet in beeld te brengen, dat maakt het allemaal nog net een tikkie vervelender.

De man blijft grotendeels buiten beeld, waardoor je haast zou vergeten dat zijn afwezigheid en zijn weinig invoelende telefoontjes een belangrijke oorzaak zijn van alles wat misgaat.

Ik zou dit trouwens niet als komedie kwalificeren. Ik heb precies één keer gelachen (toen die hamster dood werd gereden), verder vond ik het complete horror.

avatar van Thomas83

Thomas83

Best wel een geniale Charlie Kaufman-achtige film over de angsten van het moederschap, met een zeer imponerende rol van Byrne als de gestreste moeder. Net als in Kaufman zijn werk is alles heel dromerig en surrealistisch met een zwartkomisch randje. Het verschil is dat er hier ook wat met horror wordt geflirt en dat deze film misschien wat persoonlijker is dan we van Kaufman gewend zijn. Daarnaast is de film tussen de momenten van humor door ook tamelijk zenuwslopend.

Visueel is de film ook dik in orde. Interessante keuze om niet alleen het camerawerk claustrofobisch te maken maar ook de dochter buiten beeld te houden. Dit is zo'n film waarin over alles goed is nagedacht. Conan O'Brien en A$AP Rocky kunnen nog behoorlijk acteren. A$AP Rocky was in Highest 2 Lowest ook al vrij goed. Geinig ook om de actrice van Patti Cake$ te zien (Danielle Macdonald).

avatar van Mr_Marty

Mr_Marty

Na Die My Love en vorig jaar Des Teufels Bad meer succesvolle psychologisch moederschapsdrama-met-wat-horror-elementen. Het is een trend! De aanwezigheid van een irritant huisdier versterkt de gelijkenis met Die My Love nog eens. Hier zorgt het voor een komisch hoogtepunt, door van het potentiële zwakke punt 'laag budget voor special effects' juist een kracht te maken.

Linda (Rose Byrne) heeft een kind met een eetstoornis (die ene waarbij je bang bent voor het meeste eten, die blijkt ARFID te heten), waardoor ze sondevoeding moet. De mantelzorg rust helemaal op haar schouders, want haar man is een cruiseschipkapitein die weken op zee is. Linda zelf is therapeut, met een paar lastige cliënten. Dat zijn een beetje veel ballen om in de lucht te houden, zelfs als hoogopgeleide vrouw met een goed inkomen. Er knapt dan al snel er letterlijk iets (horror doet niet aan subtiele metaforen), waardoor er zich een gapend zwart gat opent (nogmaals: geen subtiele metaforen in horror) en waterschade in het huis ontstaat. De huisbaas stopt Linda met haar zieke dochter in een armoedig hotel, van het type uit The Florida Project.

Ook wel een erg Amerikaanse film zo, want in Nederland had Linda zich al lang ziek gemeld met een burn-out en was pa thuis gebleven op zorgverlof. En kinderen met serieuze eetstoornissen worden voor zover ik weet meestal in de kliniek opgenomen, juist zodat ouders stressvolle gevechten over eten aan professionals kunnen overlaten en kinderen in de kliniek naar school kunnen. Scheelt ook een hoop op- en afhaalstress. Misschien is dat in de VS ook wel zo, maar dan heb je geen film.

If I Had Legs... blinkt vooral uit in het weergeven van STRESS. Vanaf het begin zit je eigenlijk al met hartslag 120 te kijken. De hele film is net te strak gekaderd, wat een enorm claustrofobisch effect geeft. Uiteraard draait buiten beeld iemand death metal of gangsterrap of staat er een apparaat te piepen. En dan is er nog die dochter, die constant aandacht vraagt. Ook altijd net buiten beeld, een slimme truc. Dan heb je nog dat eindeloze gehannes met eten, een soort subliminale continue propagandaoorlog van motivatieposters die melden dat je het echt kunt als je maar wil en de renovatie die uiteraard niet volgens plan verloopt.

Dit alles in een meer dan uitstekende rol (Oscar-nominatie?) van de steeds vermoeider ogende Byrne. Ik kende haar nog niet en ik zie op haar IMDb-bio ook niets waarvan ik denk: "Oh ja!" Voortaan in de gaten houden. Verder was ik verrast door Conan O'Brien, die overtuigt in een serieuze rol. Regisseur Bronstein speelt de vervelende dokter van de dochter als bazige vrouw die een raar kinderlijk diadeem of haarspeldje draagt. En ondanks het A24-logo voor de film geen cringe sex; het blijkt te kunnen! Ook overduidelijk geen kerstfilm; ik was er met één andere bezoek in Eye.

avatar van Mementos75

Mementos75

If I Had Legs I’d Kick You is een film die vanaf het begin bewust op irritatie stuurt, maar bij mij slaat dat vooral door naar vermoeidheid. In plaats van spanning of psychologische verdieping worden de personages gaandeweg alleen maar irritanter, alsof constante escalatie moet doorgaan voor ontwikkeling.

De vorm versterkt dat probleem. De aanhoudende extreme close-ups voelen minder als een inhoudelijke keuze en meer als een geforceerd stijlmiddel. Ook het feit dat het kind nooit in beeld verschijnt, lijkt bedoeld als suggestief en symbolisch, maar werkt vooral pretentieus. Het voegt weinig toe en benadrukt eerder de zelfbewuste manier waarop de film zijn ideeën wil opleggen.

Wat overblijft is een beklemmende, maar uiteindelijk weinig bevredigende kijkervaring. De film wil confronteren, maar vergeet daarbij nuance, ritme en betrokkenheid — en laat de kijker vooral achter met irritatie in plaats van inzicht.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Na al die hype had ik wel bepaalde verwachtingen.....

Ik denk dat dit gewoon echt totaal niet voor mij is, want holy shit wat heb ik deze film als saai ervaren. Meerdere keren zakte ik weg. Rose speelt prima, maar dat weet de boel echt niet te redden voor mij.

Helaas.