Dit Is Geen Kerstfilm (2024)
Genre: Komedie
Alternatieve titel: This Is Not a Christmas Movie
Nederland
Geregisseerd door: Michael Middelkoop
Met onder meer: Jacqueline Blom, René van Zinnicq Bergmann en Kiefer Zwart
6,2 (318)
Bekijk via Amazon Prime
Plot Dit Is Geen Kerstfilm
In de aanloop naar Kerstmis slaat een gezin volledig de plank mis door te proberen het “goed te doen”. Brechtje, moeder van de familie, raakt gecanceld maar begrijpt niet waarom. Haar man Martijn wordt verliefd op een jongere collega: maar echte liefde kan je niet ontkennen. Schoonzoon Justus raakt verdwaald op een Don Quichotesque zoektocht naar mannelijkheid, terwijl dochter Jos de wereld probeert te veranderen met haar tolerantie. Dit allemaal vlak voor het kerstdiner…

deLeeuw
- 1932 stemmen
Beetje een 'anti-Love Actually' film, maar dan in een mini opzet. Daardoor leek het wel een beetje nagemaakt van Amerikaanse neefjes. Hoe dan ook, aardige film, luchtig en eens wat anders dan het gezwijmel en overdreven gedoe wat Nederlandse films vaak toch zijn. Bovengemiddeld, maar of je deze nu werkelijk elk jaar gaat kijken, dat denk ik niet.

Een tweespraak over Dit is geen kerstfilm - Filmkrant
Filmjournalisten David Hofland en Dana Linssen praten na over Dit is geen kerstfilm, een ironische satire over woke, cancelcultuur, alledaags racisme en de manosfeer. “Dit is Johan Nijenhuis voor de grachtengordel.”

mjk87 (moderator films)
Best oké. Het ene personage is leuker en boeiender dan het andere en sommigen zijn onstuitbaar irritant (de woke dochter bijvoorbeeld of de gen-z zoon) en ook niet elk moment is even geslaagd maar over het algemeen werken de sketches heel behoorlijk. Misschien duurt de film net iets te lang en liggen de thema's en karikaturen er net iets te veel bovenop (al verlicht de licht ironische vertelstem van Paul de Leeuw dat wel een beetje) om echt te overtuigen maar over de breedte is dit een vermakelijk ding met tussen de karikaturen soms best herkenbare zaken. Ik denk dat de film echt beter had kunnen zijn door misschien het er allemaal iets minder dik op te leggen. Mede door de acteurs die goed in hun rol zitten en ook duidelijk met plezier spelen zeker en voldoende. 3,0*.

Doerak40
Gisteravond eens voor gaan zitten, en we hebben de film helemaal uitgekeken...
Een film die net zo goed niet gemaakt had kunnen worden dat ook een titel had kunnen zijn voor deze non-komedie.
Typisch Nederlandse film, vrijwel elke combinatie is voorbij gekomen van mensen die sex met elkaar hebben.
Een oude man met een jonge dame,
een echtpaar waar de man metro is maar de vrouw wil een machoman, dan wordt hij dat toch?
een lesbisch stel dat een trio doet met een jongeman die een dildo in zijn anus wil...
Waarschijnlijk is de regisseur in de jaren 80 blijven hangen want toen werden we nog geshockeerd door dit soort scenes. nu denk je, typisch Nederlands.
en aan het eind gaan we gewoon verder met leven.
maar een komedie? laat ik het zo zeggen, ik heb niet eens gegrijnsd.

BlueJudaskiss (moderator films)
Wat zal de Japanse en Franse cinema dan een shock voor je zijn.

Drifter
Eerste helft is geweldig, helaas zakt het daarna wat in. Ik kan er niet de vinger op leggen of het dan iets te overdreven wordt of dat de koek gewoon op was. De humor was in ieder geval weg.
Verbaan vond ik niet goed, die zit maar wat te zitten, de rest is wel prima. Vermakelijk filmpje en beter dan gemiddeld.

franssie
De twintig minuten niet gehaald en uitgezet. Ik Telefilms die heel veel beter zijn (Ochtendzwemmers, Ome Henk, en zelfs de RTL kerstsprookjes zijn vermakelijker).
Hoe deze film notabene drie (!) Gouden Kalveren heeft ontvangen is mij compleet onduidelijk. Die van beste bijrol zou kunnen kloppen, maar dat stuk van de film hebben we dus niet gehaald.
Wat een verspilling van geld en talent, volgend jaar kent niemand deze film meer.

yoda1992
Grappige film met een zeer gebalanceerd script. Alle personages krijgen de ruimte om zichzelf belachelijk te maken zonder een karikatuur van zichzelf te worden. Met deze allegorische stijl wordt onze tijdsgeest mooi blootgelegd. Ook leuk om te merken hoe de makers het aandurfden om zo tegen het ongemak aan te schuren. Ik ga zeker meer werk kijken van deze regisseur.

Walter S.
Sommige mensen verwachten zo te zien een lachfilm, een komedie tenslotte. Maar de humor zit hier niet in de leuke grappen maar in de satire op de tijdsgeest. Ik vond het in die zin wel een geslaagde film, geen topper, maar wel goed genoeg.
Over stupide hokjesgeest gesproken.

Waku
Zwarte komedie. En om maar in de trend van deze film te blijven.......de vraag is mag je dat wel zeggen?
Het leuke van "Dit is geen Kerstfilm" is dat zowel de woke mensjes als de anti woke prima knnen genieten van deze film. Het is net hoe je hem wil bekijken. Veel bijtende humor en sarcasme maken "Dit is geen Kerstfilm" best vermakelijk.
Social media
- Registreer |