• 9.372.307 stemmen

Het Boek van Alle Dingen (2024)

Alternatieve titel: The Book of Everything

Oorsprong: Nederland / Letland

Geregisseerd door: Ineke Houtman

Met onder meer: Brandon River Coene, Daan Schuurmans en Sallie Harmsen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 10 oktober 2024

Plot Het Boek van Alle Dingen

De streng religieuze vader van de 9-jarige Thomas drukt met zijn eigen leefregels een grote stempel op het gezin. Dankzij zijn bijzondere verbeeldingskracht vindt Thomas manieren om aan deze beklemmende realiteit te ontsnappen. Met behulp van zijn vriendin Jezus en zijn ruimdenkende buurvrouw, komt hij tegen zijn vader in opstand en trekt daar zowel zijn rebellerende tienerzus als volgzame moeder in mee. Geluk begint met niet meer bang zijn.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik kwam gisteren bij toeval deze film tegen, en daar ik over het algemeen wel een zwak heb voor Nederlandse films heb ik er ook meteen naar gekeken. Zo te zien speelt het af in de jaren 60. En visueel ziet het er ook echt jaren 60 uit. Aan de vader, gespeeld door Daan Schuurman, krijg je meteen een hekel vanaf het eerste moment dat je hem ziet. Zo'n overdreven fanatieke religieuze man die thuis een tiran is en voor de buitenwereld doet alsof alles koek en ei is. Ik kan me herinneren dat er vroeger echt van die figuren waren die iedere zondag vooraan in de kerk zaten en thuis de vrouw en kinderen afsloegen, en niet te zachtjes. De film draait om Thomas, die probeert te ontsnappen aan het religieuze geweld van zijn vader, die thuis met harde hand regeert. Ik ben normaal niet zo weg van die films over het katholieke geloof maar omdat het een Nederlandse film is met Daan Schuurman die ik wel goed vind, heb ik er toch naar gekeken. Het is achteraf best wel een leuke film om gezien te hebben en goed gespeeld, wat wel eens anders is in Nederlandse films.

avatar van boemboem27

boemboem27

Film over de absurd strenge religieuze vader met zijn gezin en van Thomas die hieraan wil ontsnappen.

Speelt zich af in de jaren 60

Goed weergegeven ,goed geacteerd met name door Daan Schuurmans.

Speelduur van de film net lang genoeg om het aangenaam te houden

avatar van mrklm

mrklm

Verfilming van het gelijknamige boek van Guus Kuijer over negenjarige Thomas [Brandon River Coene] die begin jaren 50 opgroeit in een strenggelovig gezin met een vader [Daan Schuurmans] als zelfverklaard gezinsleider, een moeder [Sallie Harmsen] die zich neerlegt bij de traditionele gezinshiërarchie en een oudere zus [Aiko Beemsterboer] die op een leeftijd is waarop ze vraagtekens zet bij het bestaande normen- en waardesysteem. Tante Pie [Eva Damen] gooit zo nu en dan de stok in het hoenderhok, vader en moeder verschillen van mening over buurvrouw Van Amersfoort [Margo Dames] en Thomas wordt verliefd op Eliza [Emma van Gompel]. Houtman vindt de juiste balans tussen tragiek en komedie in deze amusante dissectie van naoorlogs Nederland.

avatar van mrklm

mrklm

boemboem27 schreef:

Speelt zich af in de jaren 60

Volgens mij wordt er geen jaartal genoemd in de film, maar het boek speelt zich af in 1951.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Veel beter dan ik had verwacht. Een mooi geflimd coming of age verhaal. Ik vind het een klein, minder bekend meesterwerkje.

Er wordt door iedereen uitstekend in geacteerd: heel realistisch, geen overacting. En de personages worden geen karikaturen. In goed zit ook wat slecht en omgekeerd. In de film loopt de fantasie van Thomas door de werkelijkheid, maar beide zijn prima te scheiden en het wordt nergens onduidelijk of verwarrend. De fantasie draagt ook functioneel bij om de ontwikkeling van Thomas te begrijpen. Jesus is eigenlijk een denkbeeldige vriendin (met de stem van zijn moeder) die veel jonge kinderen hebben of hadden en voor thomas een moreel kompas is in moeilijke momenten en als hij steun nodig heeft. De film vindt ook een mooie balans tussen een serieuze toon (want het is best een zwaar thema) met een leuk tragi-komisch randje waardoor het geheel best luchtig blijft. De film zit ook vol metaforen en beeldspraken (waar ik - denk ik - maar een deel van mee heb gekregen). Einde is ook mooi waarmee duidelijk wordt dat de vader de greep op het gezin verliest (en dit ook doorheeft) en thomas, zijn zus en moeder zich succesvol los hebben weten te maken van de overheersing van de vader. Eindelijk weer eens een écht goede film van Nederlandse bodem gezien!

De enige kritiek die ik er op heb is misschien dat film langer had mogen duren (maar dat is eigenlijk een compliment). Het verhaal had wat verder uitgewerkt kunnen worden en er was veel ruimte voor interessante andere lijntjes (zoals de opbloeiende vriendschap tussen Thomas en Elize) maar aan de andere kant: wat niet verteld is in de film kun je als kijker prima invullen met je eigen fantasie wat weer volledig in lijn is met sfeer van de film . Voor mij 4,5 ster.