• 9.374.489 stemmen

Geregisseerd door: JT Mollner

Met onder meer: Willa Fitzgerald, Kyle Gallner en Madisen Beaty

Releasedatum: 26 september 2024

Plot Strange Darling

Een gewonde vrouw is op vlucht voor een gewapende man. Ze krijgt hulp van een echtpaar van middelbare leeftijd dat geen idee heeft wat ze te wachten staat. Wie is deze vrouw? Wie is haar achtervolger en waarom probeert hij haar te vermoorden?

avatar van Dropout

Dropout

MrHorror schreef:
Van Strange Darling - ikruikversemosterd:

"Strange Darling is gefilmd op 35 mm film. Geen digitale camera maar ouderwetse filmstrip. Dat weet ik omdat regisseur/schrijver JT Mollner dit mededeelt vlak voor zijn loeispannende en verrassende thriller van start gaat. Prima. Fijn voor hem. Toch? Nou nee. Niet echt. Volgens de meeste kijkers is Mollners aankondiging over 35 mm aanstellerij en de film op zich pochen met een lege stijloefening.

Verspilling van meters en meters en meters 35 mm filmstrip. Geen denken aan dat hier één positief woord aan kan worden gewijd. Strange Darling is luie pastiche zonder originele ideeën of noemenswaardige inhoud en heeft verder niets te bieden.

Oké. Goed. In dat geval som ik nog eventjes wat op:

het bizarre en onvoorspelbare spel van dader en slachtoffer (goed gespeeld door Willa Fitzgerald en Kyle Gallner)

de koele en indringende synthesizerklanken die de ruige sfeer naar voren brengen

de bijzondere (en zeer geslaagde) mix van horror en humor

Ed Begley Jr. en Barbara Hershey als teruggetrokken hippies

Steven Michael Quezada als agent

het mespuntje bovennatuurlijke horror

het vleugje woke

de vraag hoe en wanneer het bloedbad eindigt

Is het nou echt zo moeilijk om verder te kijken dan de simpele mededeling over 35 mm film? Is het echt een doodzonde om te pochen over wat voor soort film is gebruikt? Strange Darling verdient meer dan de kortzichtige kritiek en is veel meer waard dan een zware onvoldoende. Kom op zeg."

Ik zie hier anders bijna niemand de punten noemen waarover zogenaamd de meeste mensen klagen. en de film scoort hartstikke goed op MM en IMDB

avatar van MrHorror

MrHorror

Dropout schreef:

Klopt, het gaat meer over de kritieken op Letterboxd en Enola.be

MrHorror schreef:

Klopt, het gaat meer over de kritieken op Letterboxd en Enola.be

Wordt er ook geklaagd over die volstrekt debiele agenten, die, nadat ze aangekomen zijn in dat huisje, even hurken en dan meteen beginnen met conclusies? En dat die overspannen agentenmeid direct probeert om EL te bevrijden, en dat die overspannen agentenjongen daar niets tegen onderneemt? En dat ze in een huis gekomen zijn waar al twee lijken liggen, waarvan eentje duidelijk, na vermoord te zijn, nog een stuk is versleept? En dat ze daarheen gekomen zijn omdat die ene, die dood is, een waarschuwing doorbelde, en dat ze niet eerst een ambulance en versterking voor het team halen, maar gewoon met EL achter in de auto verder gaan touren?

Als er een verklaring is voor deze onzin, dan krijgt de film een punt extra. Tot die tijd is het gewoon flut. Wat dingen filmen om een indruk te maken, en er niet verder over na denken.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Zeer vermakelijke film met een paar leuke twists! Aangenaam verrast.

Zoals bij bijna alle films blijkt een goed einde zeer lastig...ook hier. Maar goed, al met al prima vermaak!

De maker maakt leuk gebruik van het niet chronologisch vertellen van het verhaal, wat helpt met de hoe, wat, waarom vraag...leuk detail

avatar van mrkos

mrkos

Strange Darling

We volgen een blonde vrouw die op de vlucht is voor een man. De vraag is: waarom wil hij haar vermoorden en wie is die blonde vrouw eigenlijk?

Wat een fijne thriller was dit! Deze film wist me echt te verrassen met zijn ingenieuze opbouw en onverwachte wendingen. Het verhaal is verdeeld in zes hoofdstukken, maar we beginnen bij hoofdstuk drie, waar een vrouw al wordt achtervolgd door een man. Door de niet-lineaire vertelwijze blijf je lange tijd in het ongewisse over zijn motieven en haar identiteit. Het mysterie bouwt zich zorgvuldig op en pas halverwege ontdek je hoe de vork echt in de steel zit.

Willa Fitzgerald levert hier een meesterlijke prestatie af. Haar overtuigende acteerwerk tilt de film, wat mij betreft, echt naar een hoger niveau. Ook de cinematografie en de score sluiten perfect aan op de sfeer en spanning van de film.

Een absolute aanrader. 3,5 sterren.

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

Knap gedaan, er zitten fijne wendingen in en de hoofdpersonen doen het geweldig. Muziek en aankleding ook in orde, dit was een aangename verrassing.

avatar van Collins

Collins

De scène waarmee de film begint is meteen een heftige. De scène markeert niet het begin van het verhaal. De scène hoort chronologisch gezien veel verderop in de film. Hoe het tot zoveel heftigheid heeft kunnen komen, wordt de kijker pas later duidelijk gemaakt. Er zijn meer films die met een scène aftrappen waarin een sensationele escalatie plaatsvindt. Het doel is natuurlijk om de kijker nieuwsgierig te maken naar de gebeurtenissen die tot de escalatie hebben geleid en naar de afloop ervan. Meestal wordt het verhaal daarna vanaf het begin opgepakt om de kijker vervolgens keurig chronologisch naar het bewuste moment te leiden.

De wegen van Strange Darling zijn minder doorgrondelijk. In zes hoofdstukken die ook nog eens niet tijdgebonden door elkaar springen, leren we de man en de vrouw kennen die de spil zijn van alle gebeurtenissen. De kijker wordt gevoerd met brokjes informatie uit doorelkaargegooide fasen van het verhaal. Op die manier worden pas in de loop van de film de contouren van het geheel duidelijker zichtbaar. Daarbij speelt regisseur en schrijven JT Mollner doorlopend en heel gewiekst met de verwachtingen van de kijker. Die verwachtingen worden steeds net niet ingelost zodat slechts weinig aannames van de kijker standhouden.

Strange Darling is een film waarin van alles gebeurt en de kijker de gebeurtenissen maar moeilijk en pas laat in een groter geheel kan plaatsen. Er is veel dynamiek en de personages zijn moeilijk te peilen. Ze vullen in eerste instantie het wezen van hun karakter in volgens de verwachting van de kijker. Zijn interpretatie is voor de hand liggend en in de meeste gevallen foutief. Het echte personage gaat schuil achter een masker dat met succes de kijker op het verkeerde been zet. Het werkt verrassend goed.

Behalve verrassend is Strange Darling ook een vermakelijke film. Een spannende thriller. De rode draad is een kat- en muisspel tussen de man en de vrouw. Het opjagen van elkaar is een spannende bezigheid. De twee hoofdpersonages worden overtuigend neergezet door Willa Fitzgerald en Kyle Gallner. Visueel is de film ook de moeite. Het camerawerk van Giovanni Ribisi voegt een beklemmende factor toe aan de spannende gebeurtenissen. Strange Darling heeft een goed verhaal, intrigerende personages en fijn camerawerk. Wat een heerlijk filmpje was dit, zeg!

avatar van honnes

honnes

Met het idee van horror was ik in de veronderstelling dat er meer actie in zou zitten. Klaarblijkelijk hoef je dat niet te gaan verwachten. Ondanks een m.i nogal saaie opstart, waarbij ik nogal moeite had met goed op te blijven letten, werd het laatste kwart van de film stukken beter. Desondanks voor mij nog 2*, ik had te hoge verwachtingen vooraf door de categorie en de reeds aanwezige stemmen.

avatar van martijn77

martijn77

Wat een fijne verrassing. Heerlijk om steeds op het verkeerde been te worden gezet. De niet chronologische hoofdstukindeling werkt goed om het mysterie constant te houden: wie (be)speelt wie? Who will survive and what will be left of them?

Laatste shots zijn onvergetelijk in al z'n banaliteit en dan dat bedwelmende liedje. Better the devil you know than the devil you don't. Wow. Stilletjes de credits laten afdraaien en tot slot nog een glimlach toe. Dikke 4 sterren.

martijn77 schreef:

Ik snap werkelijk niet hoe mensen bij deze film op het verkeerde been werden gezet, en al helemaal niet dat ze *steeds* op het verkeerde been werden gezet. Na 5 minuten, of toch na een kwartier, weet je toch hoe de vork in de steel zit, en is het alleen maar afwachten hoe de steel zich ontwikkelt.

avatar van joolstein

joolstein

Deze film wil er veel meer cool uitzien dan dat men weet hoe het cool moet zijn. Er waren zoveel onzinscènes. Het begint eigenlijk al verkeerd; een tekst-rol met uitleg vertelt ons dat er een seriemoordenaar op vrije voeten is. Daarna een begin rennende vrouw op muziek (Love Hurts, werkelijk?) En dan weer een begin met een autoachtervolging...Oh zeker visueel was het goed en solide maar na ongeveer 30 minuten van spanningsopbouw, is het weg....en blijkt het een niet-lineaire vertelling in zes delen die geheel in dienst staat van de ene twist, en de twist kan eigenlijk maar één ding zijn... (kijk ook eens naar de naam van het motel) Tjemig het was dus een film die zichzelf in auteureske grandeur hult, maar waar verder niet heel veel gaande is Oink, wordt het interessant kreeg je een aftelling in minuten. Hm, voor mij was het opvallendste in de film een uitgebreide sequentie met Barbara Hershey en Ed Begley Jr. die een pannenkoeken-ontbijt eten en legpuzzel maken...Wat eigenlijk gewoon Suf is dus...

avatar van Noodless

Noodless

Zo zie je maar dat smaken verschillen ! De niet-lineaire vertelling in zes delen die geheel in dienst staat van die ene twist wordt knap opgebouwd en na een paar delen weet je als kijker al vlug hoe de vork in de steel zit. Maakt het iets uit qua spanningskracht, eigenlijk niet want het verloop en de ontknoping heeft nog heel wat verrassingen. Goed spel, aandacht voor mooi kleurgebruik en prima camerawerk. 7/10

avatar van Thomas83

Thomas83

Aanvankelijk leek dit een pretentieuze film met die hoofdstukken in verschillende volgorde en de aankondiging dat het allemaal op 35mm is geschoten. Maar nee, de hoofdstukindeling is echt gerechtvaardigd en helpt wat anders een redelijk standaard plot is onvoorspelbaar en interessant te houden. Echt heel knap wat Mollner hier doet. Hij verheft wat in essentie een plot voor een B-film is tot een van de meest interessante films van het jaar.

De film is ook super gestileerd en weet op een vrij slimme manier met de verwachtingen van de kijker te spelen. Om dat allemaal op zo'n manier te doen dat je de film volledig accepteert en niet een of andere gekunstelde trucje ziet is ook zo makkelijk nog niet. De stijl van de film deed me overigens wel wat aan Tarantino zijn werk (en inspiratiebronnen) denken. Wat de film ook heel erg helpt is dat het geweld en de seriemoordenaar niet cartoonesk overkomen. Hoewel de film ook best grappig is laat het geweld je echt wat voelen. Vrij imposante rol ook van Fitzgerald.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Holy fuck, wat een trip. Nog net kunnen meepikken in een bioscoop, en daar is het wel echt een ideale film voor ook. Prachtig gefilmd, sterk sounddesign, bruisende kleuren. Kan wel tellen als 'debuut'. Ook de soundtrack van Strange Darling vond ik vrij briljant, en speelt ook een grote rol in de sfeerbeleving. De liedjes deden me qua stijl af en toe denken aan de soundtrack van Twin Peaks: The Return. Geen idee of dat een vreemde gedachtesprong is, maar goed. Hoewel je in de eerste paar minuten inderdaad zou kunnen denken dat de film gaat verzanden in typische 'interessantdoenerij', valt dat gevoel al vrijwel meteen weg. De stilistische en vooral de structurele keuzes die gemaakt worden om het plot uit de doeken te doen, zijn volledig passend en functioneel, en leveren enkele fantastische twists and turns op. In feite een enorm simpel verhaaltje, maar de uitwerking van regisseur J.T. Mollner brengt het wel echt naar een hoger niveau. De hele tijd gaat het weer een kant uit die ik werkelijk niet zag aankomen. Nogmaals, wat een trip. Ik ben heel blij dat ik hier op voorhand zo weinig mogelijk over wist; dat maakte het wel echt een zinderende ervaring.

En wat zet die Willa Fitzgerald een ongelooflijke rol neer. Ik ga er geen verdere woorden aan wijden, want ik heb het gevoel dat ik er niet al te veel over kan zeggen zonder bepaalde zaken weg te geven, maar ik ben diep onder de indruk in ieder geval. Kyle Gallner is ook weer sterk; fijne acteur toch wel. Dat viel me eerder ook in Smile al op. Het is verder een film die je vooral moet ervaren en ondergaan, zonder enige kennis op voorhand voor maximale impact. Het enige minpuntje dat ik meteen na de film voelde, was dat het gerust enkele minuutjes eerder had kunnen stoppen. Misschien net voordat ze in die laatste auto stapte. Dat lijkt misschien een beetje muggenzifterij, maar die laatste paar minuten vond ik niet veel toevoegen. Een meer open einde had ik beter gevonden.

Dikke 4* toch wel. Grote kanshebber voor mijn 2024-top 10 notering op het einde van het jaar, lijkt me.

avatar van DiDa

DiDa

Ik vond hem helaas niet zo sterk. Ik had de twist eigenlijk na een kwartier wel door. Buiten mooie shots en kleurgebruik blijft er niet veel over. Het niet chronologisch vertelde verhaal is puur een gimmick. Ik wachtte nog op een interessant einde, maar voor mij ging de film als een nachtkaars uit. 13 in een dozijn thriller die, als het verhaal gewoon chronologisch was verteld zeer cliché is.

avatar van Fann

Fann

Ik had hoge verwachtingen van deze film, ik zag veel goede reviews en deze film was razend populair dus ik was erg benieuwd. Maar ik had het beter zo kunnen laten, wat een verschrikking van een film is dit.

Bij mij komt hij op het lijstje bij Midsommer, opgehypte films die uiteindelijk geen boodschap geven. Gewoon minuten gestaard naar iets wat al te voorspellen was na een kwartier tijdens de seksscene waarbij de seks uiteindelijk niet kwam.

Kan iemand mij uitleggen wat de boodschap nou was? Ze was een seriemoordenaar en heeft een politieagent vermoord en nog een paar andere mensen. Ze was bang voor de dood en aan het einde was ze dood. Ze zat bij iedereen een slachtoffer te spelen terwijl ze zelf de ziektste persoon is die er bestaat. Maar we snappen nog steeds niet waarom ze zo is geworden zoals ze was... Er zaten te grote gaten in het verhaal.

Het acteerwerk van Willa was ijzersterk en ging alle kanten op, wat ik erg knap vond als enige, daarom verdient ze voor mij de 1e en enige ster.

Als iemand mij dit kan uitleggen en mijn vragen kan beantwoorden, hoor ik het graag!

avatar van Film Pegasus

Een wat geforceerde arthouse, al heeft het visueel wel de nodige charme. Qua verhaal is het weinig bijzonder en het lukt niet helemaal om de sfeer of het mysterie op te bouwen. Jammer eigenlijk, want op zich zat hier wel wat in. Stukje per stukje wordt de puzzel gelegd, maar het eindresultaat is niet de grote climax.

avatar van feenah

feenah

De wind schreef:

Ik was in de veronderstelling dat deze film uit 2024 kwam. In dat geval, voor mij, de film van het jaar. Wat een verfrissende, bevrijdende film. Geloofwaardig acteerwerk, begeleid door goede muziek. Vanaf minuut 1 het gevoel dat dit een '5-sterren-film' zou zijn en mijn vermoeden heeft me geen seconde in de steek gelaten.

De film is pas in 2024 uitgekomen, dus deze telt zeker mee voor dit jaar.

avatar van karilem

karilem

Het kon me niet boeien. Heb ik toch tot het eind gekeken. Dat het verhaal niet chronologisch verteld wordt is wel te begrijpen waarom. Goed bedacht, daarom een ster.

avatar van Normy

Normy

Wat een rare film is dit zeg. Kon me helemaal niet boeien.

avatar van Boeikens

Boeikens

Horror? Tja, hier bleef ik toch maar weer op m'n honger zitten. De laatste tijd wordt ook alles wel ergens horror genoemd

Maar goed, met een leuke thriller is heus niets mis.

Ik snap de bedoeling van het hoofdstukshiften hier wel, en het werkte zelfs, maar persoonlijk zie ik het toch liever gewoon chronologisch.

Met het acteerwerk niets mis en ook sfeer en setting zijn best goed. Echter had ik de bloedige acties wel liever altijd in beeld gehad.

Uiteindelijk niet zo slecht, liep vlot maar niet volledig in mijn vaarwater.

avatar van SPEEDROCK

SPEEDROCK

@moderator: deze film is afgelopen september uitgekomen, maar toch staat er 2023 bij. Zo kunnen we hem niet in de top 10 van dit jaar zetten! Kan dit aangepast worden?

SPEEDROCK schreef:

Volgens mij is het jaar dat achter de films staat het jaar van productie. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als het jaar waarin de release plaatsvindt. Je kunt deze gewoon in de top 10 van dit jaar zetten.

avatar van SPEEDROCK

SPEEDROCK

Inderdaad, ik was iets te snel van reactie! Staat ook bij link top 10

avatar van filmkul

filmkul

Aardige thriller. Het verhaal is simpel met een leuke twist. De uitwerking tilt de film naar een iets hoger niveau. Door de montage in niet chronologische volgorde pakt de film toch enigszins verrassend uit. Aan de andere kant heb je al snel een vermoeden waarom de film niet chronologisch vertoond wordt en daarom komt de twist niet heel verrassend uit de verf. Maar desondanks is de film toch qua originaliteit goed geslaagd. Het acteerwerk is aardig en visueel vrij eenvoudig. 3.0/3.5

avatar van remorz

remorz

Beetje een rare film, die scoort op andere vlakken dan het waarschijnlijk wilt scoren.

Vooraleerst is alle doorbroken chronologie en ostentatieve hoofdstuk-indeling behoorlijk irritant, transparant en ook wat slecht uitgevoerd.

In de eerste aktes (dus hoofdstuk 3 en 5) wordt Fitzgerald opzettelijk als bang hertje afgeschilderd, wat niet alleen een schril contrast is met haar persona als de cat eenmaal out of the bag is; het maakt de twist waar de film zo duidelijk op leunt zo veel voorspelbaarder. Samen met de wat opzichtige aankondiging dat er een seriemoordenaar aan het werk is, sta je als kijker al meteen op scherp en is de subversiviteit die deze film haar charme moet geven niet alleen geen verrassing meer, de uitwerking van het feit gaat erdoor ook wat slepend aanvoelen.

Als alle kaarten op tafel liggen, kan voor je gevoel het echte verhaal beginnen maar omdat de film vanaf dat punt eigenlijk weinig narratief meer te bieden heeft, voelt dat meer als een uurdurend epiloog dan iets anders. Resterend pluspunt is voor mij vooral het acteerwerk van Fitzgerald, die laat zien over behoorlijke range en een smetteloos gevoel voor timing te beschikken. Het was genoeg om de film als geheel een voldoende te geven, maar ook Gallner speelt zijn rol goed en Ribisi weet af toe best sfeervolle plaatjes te schieten, met verhalende scherpte-diepte en leuke kaderkeuzes. Muziek en geluidseffecten doen daar in hun uitgesproken aanwezigheid wat afbreuk aan en dat is best jammer.

Uiteindelijk een magere 3*

avatar van scorsese

Aardige film waarin een vrouw achterna gezeten wordt door een gewapende man. Ondanks de rollenwisseling (die wel vermakelijk is), gaat het kat-en-muis spelletje op een gegeven moment wel een beetje vervelen. Ook wordt het nergens echt spannend. De film ziet er wel goed uit, met mooi camerawerk. Ook doet Willa Fitzgerald het prima in de titelrol.

avatar van Basto

Basto

• 11939 berichten

Goede films worden bij herziening beter. Ik was benieuwd of dat ook voor deze film gold, omdat ie het op het eerste gezicht vooral moet hebben van het verrassende plot en originele struktuur.

Bij een tweede (of daaropvolgende) kijkbeurt verliest het plot doorgaans aan waarde en kun je je beter op de cinematografiesche kwaliteiten focussen en analyseren hoe vorm en inhoud elkaar versterken.

Strange Darling is echt een goede film. Het is vooral heel sterk hoe er met het verwachtingspatroon en vooringenomenheid van de kijker speelt. Je wordt vakkundig op het verkeerde been gezet.

Verder is de intro due behoorlijk leentjebuur heeft gespeeld bin The Texas Chainsaw Massacre ook een slimme zet. Een rennende dame is waar die film mee eindigd en deze mee begint.

Verder ziet het er allemaal prachtig uit met warme kleuren. Een soort nachtmerrie in sprookjesland.

Zijn er minpunten. Ja die zijn er. Zowel de eerste keer als de tweede kijkbeurt vond ik de sm scene wat te lang. Voelde een beetje als filling. 5 minuten korter had het de film nog beter gemaakt. Helemaal eruit halen is geen optie want de film opentver ook mee.

Dikke 4* en misschien komt daar ooit nog een halfje bij.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Love... doesn't have to be something that develops. The purist, most primal kind can hit you like a wave... in a moment ... or over the course of one night.”

Yes! Deze was best vet! Een film die mij compleet is ontgaan maar, mede dankzij enkele fanatiekelingen hier op mijn radar is gekomen, en doorslaggevend is geweest door de vaste volgers op Letterboxd. Ik moest deze eigenlijk wel zien, en het liefste nog meetellend voor het eindejaar lijstje. Hoewel ik overigens nu sowieso al te laat ben om die in te kunnen voeren, is het geen top tien materiaal voor mij. Maar, in de top 20 komt hij zeker! Zaterdagavond opgezet n.a.v. mijn vrienden en kameraad (en diens vriendin) die hem eigenlijk ook best graag wouden zien. Het leek mij wel een leuke film, en dat was hij zeker!

Het begint allemaal erg hectisch. Maar de film weet je wel goed vast te pakken, en daardoor ook erg te interesseren. Een beetje vreemd dat de film zich vertelt in een niet chronologische volgorde aan hoofdstukken, de rode draad werd vanzelf aan elkaar geknoopt. In mijn ogen een heel leuk verhaal, die opzich niet heel verfrissend leek maar, door de nodige plottwists wel erg interessant werd. Het verhaal duurt aardig voort, kent een kleine inkakker maar weet toch nog best leuke gore toe te voegen. Zo werd het zelfs nog een bloederig iets, en dat vond ik wel heel lekker.

Zeker een film die ik gezien moest hebben, niet persé nodig voor de jaarlijstjes dus maar, een leuke avondvuller. Voor de fans van home invasions ook ongetwijfeld een aanrader. De plottwist dat ‘The Lady’ dus de killer was was best leuk maar, je zag het allemaal al van ver aan komen. Dat maakt ‘Strange Darling’ een leuke en vrij luchtige film, die achteraf helemaal niet zo moeilijk is dan wat hij wou voor doen. Echt wel lekker om eens gezien te hebben hoor, dat zeker!

avatar van Waku

Waku

"Strange" is inderdaad de juiste omschrijving van deze slasher/thriller. De eerste 45 minuten had ik echt het idee waar zit ik in Godsnaam naar te kijken. Maar dan is er de verrassende omslag en vallen de puzzelstukjes samen. Eerlijk is eerlijk, vanaf dat moment is " Strange Darling" geniaal bedacht. Sterke thriller met veel plot wisselingelen en enkele gore scenes voor horror liefhebbers. Een uiteindelijk onverwachte 4* wat mij betreft.