• 9.373.175 stemmen

Geregisseerd door: Jack Clark en Jim Weir

Met onder meer: Shabana Azeez, Mackenzie Fearnley en Ben Hunter

Plot Birdeater

"Just a quiet one."

Irene staat op het punt te trouwen met Louie. Ze wordt door haar onhandige maar liefdevolle verloofde uitgenodigd om mee te gaan naar zijn vrijgezellenfeest. Deze vindt plaats op een afgelegen landgoed in de Australische outback. Zijn vrienden hebben echter meer in gedachten dan een rustig glaasje wijn bij het vuur. Wanneer ongemakkelijke details over hun relatie aan het licht komen, verandert het feest al snel in een wilde nachtmerrie.

avatar van joolstein

joolstein

Karakter-gedreven onzin waarbij ik niets gaf om wat ze ook maar tegen elkaar zeiden. Redelijke gefilmd dus maar het kom nooit tot iets substantieels. De film gaat over vrienden die voor een vrijgezellenfeest (wel geleerd dat dit in Australië, buck's party heet!) naar een armoedige hut in het midden van een bos reizen. Maar op enkele vreemde details die naar buiten komen over de relatie van Louie en Irene, gebeurd bar weinig ingrijpends. Bovendien is het frustrerend lang en repetitief, met een verschrikkelijk slecht gemixte audio. De titel is alleen een verwijzing naar wat Irene kookt tijdens dat climaxdiner. Tja, als je naar 113 minuten- slow burner wil kijken met een stel acteurs die rond het kampvuur pogingen doen om commentaar te leveren op de toxische mannelijkheid in de Australië, zit je denk ik wel goed.

avatar van John Milton

John Milton

Je verloofde meenemen naar een stag party in de Australische Outback... What could possibly go wrong...? Met slechts 7 stemmen en één enkele review (van de Joolz hierboven die 1,5* gaf) geen horror die via MovieMeter op mijn kijklijst is gekomen. Hoe dan wel? Nou, Birdeater staat ondanks die 1,5* in de The Official Top 50 Horror Films of 2024 van Letterboxd, op #23. Dat betekent uiteraard dat hij onder veel van de grotere namen staat, maar alsnog een hoger gemiddelde waardering heeft dan titels als Speak no Evil, Beetlejuice, Beetlejuice, A Quiet Place Day One, Maxxxine en Abigail. Toch maar kijken dus.

Doorgaans haal ik meer uit arty slowburners dan joolstein, maar hier moet ik hem absoluut gelijk geven. Het duurde een goed uur voor er een moment kwam dat ik een beetje interessant vond. Met name over het sound design, de audiomix is onvoorstelbaar ruk met niveautje studentenfilm. De soundtrack overstemd zowat de dialoog, en ik kan niet begrijpen hoe regisseurs Jack Clark en Jim Weir dat niet zelf door hebben gehad... De sfeer is awkward en drukkend, wat op zich aardig is gedaan, maar ook de dialogen voelen niet natuurlijk. Wanneer uiteindelijk de grootste redeeming quality van je film is dat Shabana Azeez een leuk gezicht heeft om naar te kijken, dan sla je de plank toch wel behoorlijk mis.