• 9.373.692 stemmen

Hell Camp: Teen Nightmare (2023)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Liza Williams

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Hell Camp: Teen Nightmare

Deze documentaire gaat over oud-commando Steve Cartisano, die in de jaren 90 een wildernistherapieprogramma oprichtte. Ouders betaalden hem om hun losgeslagen tienerkinderen uit hun bed te ontvoeren om ze vervolgens te dwingen 63 dagen door de kokende wildernis van Utah te trekken. Middels mentale en fysieke kwelling zou Cartisano iets bereiken dat in de buurt kwam van een spirituele openbaring. De dood van een tienermeisje zette echter meteen een punt achter Cartisano's praktijken.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Zeer saaie en povere docu-film

avatar van schumacher

schumacher

Niets voor mij.

avatar van Nixon17

Nixon17

Matige docu. Ik had graag wat meer data gezien. We zien nu de incidenten over een tijdsspanne van 20 jaar. Als conclusie lijkt de docu te zeggen dat dit soort kampen dus niet goed zijn. Ik vind dat te kort door te bocht n.a.v. wat ze laten zien. Ik denk dat je in een periode van 20 jaar in elk kamp waar tieners komen wel incidenten kan aanwijzen van machtsmisbruik of seksueel misbruik, of dit nu gaat om een hockeykamp, kerkkamp of zo'n wildernis/opvoedingskamp. Als ik een docu kijk wil ik graag wat leren of te weten komen. Dit waren wat mij betreft teveel meningen en aannames en veel te weinig data en feiten.

avatar van The Oceanic Six

Interessant thema, maar als docu iets minder geslaagd. Ik kende het hele fenomeen niet, maar schijnbaar is het in Amerika al tientallen jaren ''cultuur'' dat ouders onhandelbare kinderen laten ontvoeren door mensen die hen in de wildernis gaan drillen tot de sociale, fijne mensen waar de ouders op hopen. Wat de fuck zeg, het is gewoon ontvoering van kinderen en daarna ook nog eens ongewild afbeulen in extreme temperaturen. Steve Cartisano is bij dit tienerkamp de spil in de organisatie en na het zien van de docu weet je eigenlijk nog niet of hij het nu echt voor de kinderen en hun welzijn deed of voor geld. Je neigt naar dat laatste. Maar hoe bizar het verhaal ook is, zo halverwege begon de docu me ernstig te vermoeien omdat het in herhaling viel. En het helpt ook niet mee dat ik bepaalde slachtoffers zoals die alternatieve vrouw die met blote voeten op de bank haar verhaal deed vrij ergerlijk vond.

Ik had graag meer willen weten van de ouders waarom ze dit de enige oplossing vonden en hoe nadien nou de band met hun kind was. En ook wat meer info over de copycats die het werk van Cartisano voort hebben gezet was handig geweest. En de docu leek Cartisano ook wel een beetje op een voetstuk te zetten, zo krijgt zijn familie alle kansen om te vertellen hoe fijn hij was. De man zelf is een paar jaar al dood, dus die kon niet meer zijn zegje doen helaas.

avatar van lang pee

lang pee

Wat een vreselijk slechte documentaire, het zal wel afschuwelijk geweest zijn, maar ik zie ook niet genoeg bewijzen. En heeft er niks mee te maken, maar ik zeg het toch, sommige mensen zouden twee keer moeten nadenken voor ze kinderen maken, want maken is prettig maar ze opvoeden lukt voor veel al minder.....

avatar van Bxian32

Bxian32

Vaag verhaal. Duizenden kinderen zijn en gaan nog steeds blijkbaar op dit soort kampen. Er valt 1 dode en wederom jaren later volgen allemaal beschuldigingen. Dan lijken me die paar personen in deze docu nu niet bepaald een goed beeld geven over wat hier echt aan de hand was. Het was fair geweest als je ook andere voormalige tieners aan het woord had gelaten die misschien hun hele leven de goede kant op hebben weten te krijgen. Maar ja, dan heb je geen spectaculaire docu met wederom de nodige slachtoffers.