• 9.371.658 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Fiona Tan

Releasedatum: 28 december 2023

Plot Dearest Fiona

Een stem buiten beeld leest brieven voor van een vader aan zijn dochter. Ondertussen worden archiefbeelden uit het Nederland van de 20ste eeuw getoond. De film toont het dagelijks leven en vooral het zware werk dat slechts langzaam door machines wordt vergemakkelijkt. Fiona Tan onderzoekt op ontroerende wijze welke mogelijkheden ontstaan wanneer beeld en geluid uiteenlopen.

avatar van mrklm

mrklm

In 1988 verhuisde Fiona Tan van Australië naar Amsterdam voor haar studie. Ian Henderson leest de brieven voor die Fiona’s vader in de periode van augustus 1988 tot eind 1990 aan haar schreef. Hij schrijft over het wel een wee van de familie en de huisdieren en haalt zo nu en dan wat wereldnieuws aan. Wat we zien zijn fragmenten uit documentaires over Nederland uit er periode van 1899 tot en met 1931. Ruim een uur lang heb ik geprobeerd een verband te leggen tussen beeld en geluid, maar dat is er niet. Hier en daar onthaald als een revolutionair experiment, maar David Lynch deed hetzelfde al in 1974 (The Amputee) en had veel minder tijd nodig om zijn punt (of het gebrek daaraan) te maken. Mijn advies: negeer de brieven laat je onderdompelen in nostalgie naar een tijd dat het leven in Nederland een stuk eenvoudiger was.