• 9.371.774 stemmen

Longest Third Date (2023)

Documentaire / Romantiek | 75 minuten

Genre: Documentaire / Romantiek

Geregisseerd door: Brent Hodge

Met onder meer: Matt Robertson en Khani Le

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Longest Third Date

Het is maart 2020. Amerikanen Khani en Matt besluiten hun derde date te laten plaatsvinden op Costa Rica. Uiteraard kunnen ze niet vermoeden dat de coronapandemie op het punt van uitbreken staat. Als ze eenmaal arriveren zien ze echter met lede ogen aan hoe in de Verenigde Staten een aaneenschakeling van lockdowns is afgekondigd. Het leven staat stil en de twee twintigers zijn veroordeeld tot een langer verblijf in het Latijns-Amerikaanse land: uiteindelijk duurt de reis drie maanden. Matt geeft al snel aan dat hij in deze soort van quarantainesituatie niet lang een façade kan ophouden: jezelf zijn kost toch iets minder moeite. Bovendien is er onmiskenbaar een klik: ook Khani begint zich gaandeweg te realiseren dat ze gevoelens voor Matt begint te ontwikkelen.

avatar van tbouwh

tbouwh

Je kunt je derde date voorzichtiger plannen: na een online match en twee afspraakjes met Khani besluit Matt dat de tijd rijp is voor een vliegvakantie. Het waargebeurde vervolg laat zich met een blik op de vertrekmaand eenvoudig raden. Longest Third Date speelt zich af tijdens de eerste grote coronalockdown van voorjaar 2020, als de eerste retourvlucht uit Costa Rica pas in juni blijkt te vertrekken. Dankzij Matts talrijke vlogopnames is er genoeg om op terug te kijken. Helaas is dat in deze documentaire direct ook het probleem.

Verder lezen

avatar van El ralpho

El ralpho

Life of Matt

De totstandkoming van de relatie van Matt en Khani is uniek in die zin, dat de meeste mensen in een vergelijkbare situatie waarschijnlijk niet de helft van de tijd een camera aan hebben staan. Dit heeft er ook voor gezorgd dat deze productie er überhaupt gekomen is. Want zonder deze beelden zijn er meer dan genoeg mensen die zelf ook wel iemand kennen die een uniek liefdesverhaal hebben, of die er zelf de hoofdrol in spelen..

In die zin voelt Longest Third Date behoorlijk overbodig aan, maar als ik dit door zou beredeneren kan je natuurlijk een eindeloze lijst met producties benoemen die overbodig zijn. Lekker weg kijkt het allemaal wel en ik vond het wel prettig om een verhaal te zien ontvouwen wat niet scripted was. Al kan je het verloop vanaf de eerste minuut natuurlijk al raden.

Wel had ik het nog interessant gevonden om wat meer diepgang in de psyche van Khani, maar vooral ook van Matt te krijgen. Aan het einde van de documentaire geeft hij weliswaar de korte verklaring af dat hij verslaafd was aan het posten en de adrenaline boost van likes, maar ik vond de momenten dat hij aan het filmen was waarbij er feitelijk niks gebeurde, echt ronduit bizar. Benieuwd wat hier nog meer onder zou zitten wanneer hij hierover in gesprek zou zijn gegaan met een psycholoog. Dit element had ik dan ook het liefst uitgediept willen zien. Zeker omdat de band die je met een ander in het echte leven hebt, veel belangrijker is. Omdat dat juist de band is die er echt toe doet, en Matt dit zelf ook erkend. Enfin, het neemt niet weg dat het desalniettemin leuk is om de liefde tussen twee mensen, tijdens het vlogen te zien ontvouwen, maar een beetje oppervlakkig blijft het wel.