• 9.374.065 stemmen

Met onder meer: Johnny Hallyday, Jean Rochefort en Jean-François Stévenin

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 10 juli 2003

Plot L'Homme du Train

"A poet. A thief. Two strangers with nothing in common are about to trade their lives for a chance to cheat their destinies."

Milan is een overvaller, Manesquier een gepensioneerde poëzieleraar. De film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke ontmoeting tussen twee mannen die samen gebracht worden door omstandigheden, beiden de weg overpeinzend die ze niet genomen hebben.

avatar van Phooze

Phooze

Engelse titel: Man on the Train

Ik kon 'm hier eerst niet vinden, maar na op "train" gezocht te hebben kwamen mijn franse lessen TOCH nog van pas...

Lijkt me best een interessante film overigens.

Redlop

Totaal andere film dan ik verwacht had, maar erg sterke, grappige en sfeervolle film. Zowel Rochefort als Hallyday zijn subliem. Niet zozeer een gangsterfilm als een parodie erop.

Einde was erg mooi maar... nou weet ik nog niet of ze beide dood gaan of niet. Die treinreis op het eind leek me een symbolische reis naar de dood.

Coole Ry Cooder-achtige muziek ook! 4*

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja ik wil deze film graag zien.

avatar van baldy33

baldy33

Het einde geeft imho prachtig weer hoe beide personen elkaars leven benijdden. Ik vond het een meeslepende film, ondanks de traagheid.

avatar van Hobbes

Hobbes

Vond 't absoluut niet traag. Sommige stukken hadden van mij zelfs wat langer mogen duren (de plots verschijn-effecten)

verder een prachtige film met een eind waar ik vermoed dat 't nog lang door m'n hoofd zal spoken

avatar van mstoffer

mstoffer

Johnny Haliday is een revelatie met die prachtige doorleefde kop. En hij zwijgt zo mystiek. Rochefort is ook meesterlijk: druk en kwetsbaar tegelijk. Heel mooie scenes tussen deze twee mannen. 4*

mstoffer schreef:

Helemaal mee eens Mstoffer. Alleen al die mistroostige doorleefde blik in de openingsscene in de trein. Prachtig.

avatar van Dorsflando

Dorsflando

Mooie bitterzoete film , ontroerend en cynisch..zelfs Hallyday is goed!

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Er gebeurt inderdaad vrij weinig in deze film. Hij kabbelt rustig voort, maar wel met subliem acteerwerk van de beide heren. Werkelijk fantastisch... Leuk gegeven met een mooi, aparte en sfeervolle uitwerking.

Voor mij 4*

avatar van as

as

Hier nog een nieuwtje: Vers van de pers!

Patrice Leconte's "Man on the Train" is getting an English-language makeover at Bob Cooper's Landscape Entertainment. Harley Peyton -- whose credits include "Less Than Zero," "Bandits" and "Twin Peaks" -- is penning the project, with Cooper producing and Landscape senior vp feature films Karen Lunder executive producing. Peyton also penned "I Know That You Know That I Know," which Landscape has set up at New Line Cinema as a starring vehicle for Jim Carrey. "Man on the Train" is about two men -- opposites in every way -- who decide that the other man's life is the one they want. (Liza Foreman)

as schreef:

...as a starring vehicle for Jim Carrey...

Triest bericht.

avatar van Gorro

Gorro

Er staat niet dat die in de remake gaat spelen hoor. Alleen dat Peyton ook een script heeft geschreven waar Jim Carrey de hoofdrol in speelt.

Redlop

Gaat goed vandaag. Tweede keer dat ik over dingen heenlees. Als ik 'remake' zie staan en Jim Carrey dan gaat het wat minder geloof ik.

avatar van Dopke

Dopke

Redlop schreef:

Niet zozeer een gangsterfilm als een parodie erop.

Vanwaar parodie? Parodie heeft voor mij als connotatie iets bespotten, maar daar is totaal geen sprake van.

Wat betreft het einde ga ik voor de eerste optie. Het moment dat ze elkaar rakelings passeren wanneer een van de twee personages het gebouw uit stapt, waarbij de oudere man zijn sleutel overhandigt aan de ander, staat symbool voor de genegenheid en wellicht verlangens naar elkanders leven. Na dez scene volgt een shot waarbij we Hallyday weer op de stoep ligt te creperen. Vervolgens volgt de treinreis, symbool voor de verdere reis na dit leven

Redlop

Ik vond dat ze als tegenpolen elkaars' werk parodiëren. Dus Hallyday die zijn versie van een suffe leraar geeft en Rochefort die (herinner ik me) op zijn pantoffels zijn hilarische versie van een gangster neerzet.

avatar van 93.9

93.9

De enige parodie is die op het genre western-films, omdat de leraar daar bezeten van was.

Daardoor is de film een beetje met een western-sausje overgoten.

Verder vond ik het best mooie film.

Goed voor 3 sterren.

avatar van Beejeej

Beejeej

vond het een erg prettige film, heerlijk overgoten met filosofische teksten waar op verschillende manieren uitleg aan gegeven kan worden.

mooi acteerwerk en een interessant verhaal.

blijft leuk om zomaar eens een film uit de arthouse-sectie te pakken die je dan positief verrast

avatar van Ozarklynch

Ozarklynch

Quasie geen negatieve berichten bij deze film, en terecht.

Heerlijk rustige film met passende muziek, ernst en humor perfect gedoseerd, kortom subtiliteit over de gehele lijn. 3,5*

avatar van kijkert

kijkert

Prachtig ook: die man die elke dag precies om 10 uur een zin zegt!

avatar van korykory

korykory

Fransen staan bekend om hun zogenaamd anti-Amerikaanse gezindheid, maar tegelijk worden ze vaak gefascineerd door de Amerikaanse cultuur. (Die gemengde gevoelens lijken trouwens wederzijds). Johnny Holiday was in de jaren zestig een soort Franse Elvis, en in die zin is hij ook wel de belichaming van die fascinatie.

In deze film speelt hij een bandiet die is geschoeid op Amerikaanse leest. Het verhaal speelt in Frankrijk, maar het gegeven doet inderdaad nogal aan een western denken: als een eenzame desperado komt hij met de trein een provinciaal stadje binnen om zijn snode plannen ten uitvoer te brengen. Hij is zwijgzaam en heeft een markante kop à la Lee van Cleef.

Jean Rochefort speelt de Franse burgerman die dat wel spannend vindt, juist vanwege het saaie leventje dat hij leidt. Er ontstaat een mooie verstandhouding tussen deze twee personages, die beiden aangetrokken worden door de manier waarop de ander leeft.

De symboliek aan het eind is misschien wat overdreven, maar toch een mooie film. (3,5 sterren)

avatar van FisherKing

FisherKing

Prachtfilm, leunt erg sterk op de policiers van Melville, Le Samourai vooral.

Jean Rochefort en Johnny Hallyday (die mij erg deed denken aan Edward James Olmos, ook qua rol in Miami Vice) spelen echt wereldrollen. Bijzonder muziekscore van Pascal Estève en prachtfotografie van Jean-Marie Dreujou maken dit tot een zeer genietbare film.

Ja, dat einde, dat was wat over the top. Maar allah. 4*

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Uit 2002 zie ik nu, toen ik 'm net zag schatte ik de film uit eind jaren '70 of begin jaren '80 afkomstig. Wat een dwaling!

Kleur en sfeer zijn erg goed en ook het acteerwerk mag er zeker zijn. En toch.. geen idee eigenlijk waarom, maar heel erg aanspreken deed de film me niet. Bij tijd en wijle wat te leeg naar mijn smaak, maar heel precies kan ik het eigenlijk nog niet duiden.

Dat de beide heren tegen het einde tegelijkertijd stierven vond ik niet zo verrassend, net wat ik al een hele tijd verwachtte.
Het slot echter, begrijp ik niet. Zelfs niet na enige uitleg, ik zie niet hoe ik het interpreteren moet.
Beide mannen blijken toch niet dood? Of reïncarneren in elkaars leven? Of dromen elkaars leven tijdens het sterven? Of...?
Het kan in theorie allemaal, maar ik kan er niet zoveel mee. Ik voel me hierdoor toch wat in de maling genomen.

avatar van JJ_D

JJ_D

Aangename vertelling, waarin je langzaamaan de personages leert kennen en hen (allebei) ook echt gaat respecteren. Patrice Leconte deelt leuke knipogen uit naar bijvoorbeeld gangsterfilms, en toont eveneens een staaltje gewaagde regie zonder al te experimenteel te worden. Wel jammer, zoals Dustyfan al schreef, dat het einde meer vragen dan antwoorden oproept. Al kan dat de algemene diepgang die 'L'Homme du Train' te bieden heeft niet drukken.

Geslaagd.

avatar van appollonia

appollonia

Geweldige film. Vooral door beide hoofdspelers. Mooi verhaal ook. Hoe had leven anders kunnen lopen als.....? Niemand al oud genoeg dat je je dat afvraagt? Afijn, ik vond het einde wel mooi. Zoals het had kunnen gaan? Iemand schreef hier 'zelfs Johnny Hallyday was goed'. Johnny Hallyday is bijna altijd goed als hij acteert niet als zanger dan is hij pathetisch......maar dit is een film forum. Jean Rochefort? Ook altijd een garantie voor goed spel.

En na het einde neuriede ik opeens: 'Pour ma la vie va commencer'.......Van mij een 4.

En omdat ik 'maar een vrouw ben': ondanks zijn plastische chirurgie wat een prachtkop heeft Hallyday toch!

avatar van kleez

kleez

ik denk dat hierboven al genoeg is gezegt: prachtige film,

vooral het einde!!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Mooie sympathiek kabbelende film. Dat kabbelen zorgt er tevens voor dat te film bij mij op een (an sich) mooie 3* blijft. Maar nogmaals erg goed gespeeld en laat toch ergens wel een feel-good-gevoel achter.
Mooi einde trouwens. Maar ik hou wel van een open eind.

avatar van WhoKnowZ

WhoKnowZ

Sobere film, waarin ik vond dat er soms iets te weinig gebeurde. Leuke interactie tussen de hoofdrolspelers, die bijzonder goed acteren. Door het prachtige, open, einde krijgt deze film een 3,5 *.

avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

Le Homme du Train

Soms heb je van die films op de plank liggen waarvan je weet dat hij goed moet zijn, alleen het verhaal vergt een juist moment om te kunnen waarderen. “Man on the Train” is zo’n film. En nu ik hem eindelijk gezien heb voldoet hij precies zoals ik wenste, overtreft hem zelfs zeeer ruimschoots. De koppen van de twee mannen konden niet beter gecast worden. Een sukkelig mannetje die best een stoer hart heeft, en een ruige boef met gevoel voor sentiment en poezie. Normaal luister ik via de speakers van de TV. Als ik mooi geluid verwacht, dan luister ik over mijn (bovengemiddelde) stereo van Arcam en JK-Acoustics. Halverwege deze film heb ik de stereo aangezet. Ik ben van mening dat het geluid de helft van de film bepaalt. En in deze film was het geluid en de sfeer van de muziek zo…zo…..minitieus gevoeld in emoties. Wat een klasse! Over de personen in de film al gerept, maar dan de dialoogjes en monoloogjes. Het waren stuk voor stuk verrassingen, en dat in zo’n kleine film!

“Niets wordt zo snel vergeten als de Tuinman”, het barst van dit soort opmerkingen. Echt geniaal. “Alles wat hij wil is sex, en geen gelul over je zoon”, “En wat wilt U?”………..”Ik zet alleen de puntjes op de i”. Hoe langer ik er over pieker, hoe hoger gaat mijn waardering worden. Dit is toch echt minimaal een 4.0, ik twijfel over een 4,5.

avatar van Eibmoz

Eibmoz

Dit is niet echt mijn ding, snap dan ook niet dat hij zo hoog scoort. 3* is meer dan genoeg.

avatar van Robi

Robi

Wat een heerlijke film is dit. Hij begint al goed, maar gaandeweg het verhaal als je de twee mannen steeds beter leert kennen, wordt de film ook alsmaar mooier. En wat een geweldige acteur is die Jean Rochefort in deze film ook weer. Alleen jammer dat het einde wat teleurstellend is.