• 9.372.531 stemmen

Drama / Familie | 92 minuten

Genre: Drama / Familie

Oorsprong: Noorwegen

Geregisseerd door: Aurora Gossé

Met onder meer: Liv Elvira Kippersund Larsson, Cengiz Al en Viljar Knutsen Bjaadal

Gesproken taal: Noors

Releasedatum: 25 oktober 2023

Plot Dancing Queen

Mina is een sullige tiener die aan het begin van een nieuw schooljaar er graag wil bijhoren. Bovendien wil ze indruk maken op E.D. Win, een jonge hiphopdanser wiens aantal Instagram volgers zijn inlevingsvermogen ver te boven gaat. Vol zelftwijfel daagt Mina zichzelf toch uit om deel te nemen aan een danswedstrijd, een reis die ze begint met de steun van haar pittige grootmoeder, een bron van no-nonsense wijsheid wiens openhartige advies altijd uitnodigt tot lachen. Van een onbeholpen eerste auditie tot aan een shownummer leert Mina hoe ze de demon van de zelftwijfel kan bestrijden.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 25 oktober 2023 in de bioscoop (In the Air)

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Deze zagen we afgelopen zondag: het eerste deel viel niet mee, nogal saai en voorspelbaar, deze familiefilm.

Behoorlijk cliché: beetje dik meisje wil indruk maken op leuke jongen en geaccepteerd worden door de klas.

Maar...die leuke oma maakt veel goed: is onconventioneel en helpt haar kleinkind doelen te bereiken.

De ontknoping op het eind is weergaloos en ook vooral het zelfbeeld van meisje en meisje zelf zijn enorm opgeknapt.

Dol op de Noorse taal, spreken we graag zelf ook, was de nasynchronisatie een domper: zal wel centenkwestie zijn, dat dat goedkoper is, dan originele Noorse taal met ondertiteling. Maar die klinkt nou juist als muziek.......

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Uitstekende film! De personages zijn personages van vlees en bloed en worden geen karikaturen. Je kunt voor iedereen wel sympathie opbrengen als je je een beetje in de persoon verplaatst. Mooi om in dit coming of age verhaal te zien hoe een meisje met een gebrek aan zelfvertrouwen de strijd met haar zelf aangaat, zichzelf verliest en (natuurlijk) weer terug vindt. Uitstekend geacteerd. Lekkere muziek ook. Het einde zouden sommige iets te zoet kunnen vinden, maar de eerste 85 minuten van de film blijven daarvan verschoond. Het is misschien een wat uitgemolken thema, maar de film onderscheidt zich door het uitstekende acteerwerk en de realistische emoties en personages. Verwacht geen spectaculaire dance scenes zoals in de Step Up reeks. Ook hier: wat je ziet is realistisch in hoe kinderen van eind basisschool kunnen leren dansen. Prachtig! 4 sterren.