• 9.372.317 stemmen

Batman: The Doom That Came to Gotham (2023)

Animatie / Fantasy | 87 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Geregisseerd door: Christopher Berkeley en Sam Liu

Met onder meer: David Giuntoli, Patrick Fabian en John DiMaggio

Plot Batman: The Doom That Came to Gotham

In de jaren 20 ontketent ontdekkingsreiziger Bruce Wayne per ongeluk een oud kwaad. Na een onderbreking van twee decennia keert hij weer terug naar Gotham City als Batman. Logisch en wetenschappelijk gedreven moet hij het opnemen tegen Lovecraftiaanse, bovennatuurlijke krachten die het voortbestaan van Gotham bedreigen. Tijdens zijn missie wordt Batman geholpen en geconfronteerd met vernieuwde versies van zijn bekende bondgenoten en vijanden, waaronder Green Arrow, Ra's al Ghul, Mr. Freeze, Killer Croc, Two-Face en James Gordon.

Batman / Bruce Wayne (stemrol)

Harvey Dent / Two-Face (stemrol)

James Gordon (stemrol)

Sanjay 'Jay' Tawde (stemrol)

Ra's al Ghul (stemrol)

Thomas Wayne (stemrol)

Talia al Ghul / Martha Wayne (stemrol)

Oliver Queen / Green Arrow (stemrol)

Grendon (stemrol)

Lucius Fox (stemrol)

avatar van Erikb99

Erikb99

Waar DC er een rommeltje van maakt met zijn superhelden films is waar DC Animation al jaren shines. Neem bijvoorbeeld uit 2021 “Batman: The Long Halloween Part 1 & 2” of het origine verhaal van de Joker in “Batman: The Killing Joke” uit 2016. En zo zijn er vele voorbeelden alleen al in de Batman reeks die briljant zijn, waar Marvel zelfs nog een puntje aan kan zuigen. En nu is er weer een nieuwe uit en wel “Batman: The Doom That Came to Gotham”. So here we go…

En wat vond ik er nou van:

Het verhaal staat nu minder in het “echte” leven maar gaat meer over demonen en geesten. Een Cult wil het kwaad vanuit een andere dimensie naar deze wereld brengen. In dit verhaal worden alle helden en vijanden totaal anders neergezet dan wij gewend waren. Erg gedurfd dat wel. Het was wat wennen dat wel, maar het werkte wel. Verwacht niet veel gadgets aangezien het tijdsbeeld waar het verhaal zich in afspeelt daar niet voor leent. Het verhaal is weer erg goed geschreven en geanimeerd. Het verhaal neemt ook naar zijn helden of vijanden een verrassende wending waardoor dit verhaal duidelijk op zich zelf zal staan. Aanrader? Ja absoluut, al vond ik hem persoonlijk wat minder dan zijn voorganger (Batman: The Long Halloween Part 1 & 2) omdat het nogal spiritueel was.

avatar van mrklm

mrklm

Een bijzondere, sinistere ontdekking in het Poolgebied doet Bruce Wayne [David Giuntoli] besluiten om voor het eerst in 20 jaar terug te keren naar Gotham City. De moord op havenmeester Lucius Fox [Tim Russ] bevestigt dat de stad in groot gevaar is. Het heeft allemaal van doen met het Testament van Ghul, waarmee een duistere kracht tot leven kan worden geroepen. En ja, ook de dood van Bruces ouders komt nog maar eens een keer langs. In het kader van diversiteit zijn Kai Li [Tati Gabrielle] en Sanjay [Karan Brar] toegevoegd aan Batmans entourage en er komt een kleurrijke hoeveelheid schurken en monsters voorbij. Een prima aanvulling op de reeks avondvullende animatiefilms waar DC nog wel wat jaren vooruit moet kunnen.

avatar van Sabri88

Sabri88

Mijn eerste reactie na het zien van deze film: "WTF did I just watch?"

"The Doom That Came to Gotham" had potentieel om een boeiende toevoeging te zijn aan de DC-animatiefilmreeks, vooral met Batman in de hoofdrol. Helaas, ondanks de verwachtingen, slaagt de film er niet in om te voldoen aan de hoge standaard die fans gewend zijn van DC-animatiefilms.

Normaal vind ik het leuk en interessant als ze een andere weg in slaan met een alternatieve Batman in een andere tijdlijn of omgeving en als ze wat anders doen met het gebruikelijke verhaal, maar het grootste struikelblok van de film is het teleurstellende verhaal. Ondanks de aanwezigheid van Batman, komt het verhaal niet goed tot zijn recht en slaagt het er niet in om de essentie van een Batman-film vast te leggen. De film lijkt te verzanden in zweverige magische en satanistische elementen, die niet goed passen bij het kenmerkende Batman-universum. Ze bestaan wel in dat universum in sommige interpretaties van Batman, maar nooit met zoveel focus erop. Deze afwijking van de bekende toon en stijl van Batman komt over als een grote misstap.

Helaas een teleurstellende misser voor Batman-fans en DC-animatieliefhebbers. Het zwakke verhaal, de ongepaste thematiek maken het een film die je beter kunt overslaan. Als je op zoek bent naar hoogwaardige Batman DC-animatiefilms, zijn er zeker betere opties beschikbaar. Dit voelde totaal niet als een Batman film.